home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Március 6-a
Martinek Imre
2023.03.06.
LXXVIII. évf. 9. szám
Március 6-a

Ezen a napon született Nagyváradon 1871-ben Bálint Zoltán (születési nevén: Bleyer) magyar építész.


Budapest — 2023. január 21.

Nyugat-európai tanulmányútja bevégzése után a millenniumi kiállítás építkezésein vett részt, az ekkor készült épületekről pedig nagyobb művet is írt. Feljegyeztetett, miszerint budapesti alkotásainak zöme társalkotóként valósult meg — 1897-ben ugyanis Jámbor Lajossal, a magyar szecessziós építészet egyik kiemelkedő alakjával társult. Műveiken Lechner Ödön hatása érezhető. Bálint Zoltán nevéhez fűződik egyébként az 1900-beli párizsi világkiállítás magyar pavilonjának megtervezése, 1907-ben pedig a szabadkai városháza megépítéséhez készített és adott be dobogós pályatervet. Ez utóbbi építészeti koncepció II. díjas lett. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A mester 1939. január 17-én hunyt el Budapesten. Földi nyughelye a Fiumei úti sírkertben van.

Ugyancsak ezen a napon született 1943-ban Pomázon Horváth Zsuzsa, a világon egyedülálló női cigányprímás.


Budapest, Józsefváros — 2022. augusztus 30.

Zenészdinasztia sarjaként született. A hegedülés alapjait autodidakta módon sajátította el, majd édesapja, Horváth Gyula zenekarvezető, prímás tanította őt. Kilencévesen már százhúsz magyar nótát tanult meg. Apja halála után Boross Lajos Kossuth-díjas prímáskirály növendéke lett, majd 1953-ban a Rajkó Zenekar alapító tagja. Ötvenöt évet töltött színpadon. Az 1960-as évek közepén a Czinka Panna című filmsorozat főszereplője volt. Meghívásra eljutott a Buckingham-palotába II. Erzsébet királynőhöz, és a királyi család számos tagja előtt szerepelt. Utolsó éveiben a 100 Tagú Cigányzenekarban hegedült. A színpadi fellépések mellett rendszeresen oktatott is. 2015. február 18-án hunyt el Budapesten. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Tiszteletére 2019-ben Budapesten, a Józsefvárosban (VIII. kerület, Muzsikus cigányok parkja) domborművet állítottak.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..