home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Majd ha hazajöttünk a tengerről…
Fehér Márta
2018.08.08.
LXXIII. évf. 32. szám
Majd ha hazajöttünk a tengerről…

Szállóigévé vált nálunk otthon ez a mondat, gyakran csak összenéztünk, nevettünk egyet, és már mondtuk is egyszerre.

S valahogy minden könnyebben ment, lazábban vettük a dolgokat — és furamód mégis minden meglett, elkészült, helyére került.

Néhány hete egy kicsit „besűrűsödött” minden. Bejött egy várva várt pluszmunka, kiírtak egy régóta remélt pályázatot, új irodákba költöztettük a Hét Napot, és közben folyt az élet a maga medrében. A hihetetlen mennyiségű esőben óriásira nőtt a gaz a kertben, a paradicsombokrok az egekig kúsztak fel, és erősebb karó után esedeztek, a kerítésen túlnőtt faágakat le kellett vágni, az elszakadt kockás nadrágot megvarrni, a gyereknek focimeccsre utazni és hajnalban hazajönni, edzésekre járni, örömmel érte menni, s gólörömeit meghallgatni, könyvtárba eljutni, főzni-mosni-takarítani-bevásárolni, cikkeket írni, terepre járni, születésnapra készülni, anyunál ebédelni, sétálni, nyári éjszakában pelivanos fagyit enni a kék szökőkútnál, tücsökciripelést hallgatni, kalácsot sütni, zsíros kenyeret kenni, hozzá pirospaprikát venni, Gizi nénitől sót kölcsönkérni, Misi bácsi segítségével fát hordani, anyuéval, a húgoméval csutkát betalicskázni, ezekhez előtte kamrában nagytakarítani, valamennyit aludni, mélyhűtőt télire megtölteni roppanós, finom zöldségekkel, a nyári napsugár ízét januári-februári zord időben felidéző gyümölcsökkel, kutyát szeretgetni, szomszédokkal beszélgetni, jóbarátokkal kávét inni, tankönyveket megrendelni, pénzt beosztani, Barba vonatjegyet venni, Montenegróban jó kempinget lefoglalni, pici sátrat venni, Timitől hálózsákot, Évától hatalmas hátizsákot kölcsönözni, családdal dinnyézni, olvasni, tücsköket hallgatni, esőben sétálni, sétaerdőben tornázni, kilométereket biciklizni, az élet megannyi pillanatát megélni, átélni, ezeket mind a szívünkbe elzárni.

Mázsányi súllyal nehezedett ránk a sok határidő, zúgott a fejem, türelmetlen lettem, morgolódtam, zsörtölődtem. Aztán két rohanás és kifakadás között leültem, majd miközben belefeledkeztem a hatalmas diófák és akácok levelei közötti tenyérnyi csillagfényes égdarabkákba, a nyármeleg, nyugodt csöndbe, a mindenség adta valamennyi öröm tapintható lett, minden rossz érzés szertefoszlott, és csak a hála maradt. Akkor és ott megszületett bennem a mi kettőnk minden baját megoldó szállóige, s mindenre-mindenre lett idő.

Megbeszéltük, ha hazajöttünk a tengerről, új szállóigét avatunk, s ezen irtóra jót nevettünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..