home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Majálisoznak-e?
(T.T.,tv.)
2011.04.27.
LXVI. évf. 17. szám

Éljen május 1-je! - a munka és a szerelem ünnepe. 1882 óta ünnepeljük a munka és a munkavállalók napját, valamint a szerelemét. Valamikor régen ugyanis májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek udvaroltak. Hatalmas, vidám, éneklő tömeg, fiatalok és öregek, férfiak és asszonyok, tágra ny...

Éljen május 1-je! - a munka és a szerelem ünnepe. 1882 óta ünnepeljük a munka és a munkavállalók napját, valamint a szerelemét. Valamikor régen ugyanis májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek udvaroltak.
Hatalmas, vidám, éneklő tömeg, fiatalok és öregek, férfiak és asszonyok, tágra nyílt szemű gyermekek, és a szónokló pártfunkcionáriusok. A háttérben pedig lobogó zászlók és hangszóróból szóló zene. Pionírkorunk május elsejéin különféle zajos és monumentális tömegrendezvényeken vettünk részt munkás szüleinkkel, testvéreinkkel együtt. A munka ünnepe a szocializmus idején matematikai pontossággal megrendezett látványos tömegrendezvényekből állt, és noha munkaszüneti nap volt, kötelező volt részt venni benne a munkásosztálynak és a tanulóknak. Azóta sokat változott a világ. A kommunizmus bukásával ez az ünnep is megváltozott, elveszítette egykor oly fontos jelentőségét. Ma már teljesen másról szól a május 1-je.
Majálisoznak-e? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
GABNAI Mónika hajdújárási munkás:
- Hogy majálisozom-e? Ez egy jó kérdés! Az utóbbi években eléggé vegyes választ lehetett kapni rá... Az idén nem családi majálist terveztem, hanem szűk baráti körben töltöm el az ünnepnapot. Egy közös sütés remélhetőleg szép napos időben és remek hangulatban a barátaim társaságában! Május másodikán pedig a szokásos tiszteletkörünket rójuk majd le a Palics partján megrendezett hagyományos majálison! Árusok, emberek tömegében, és közben ismerős arcok után fürkészünk, természetesen hűsítő fagylalttal a kezünkben. Így telik el az idei majálisom.
GOGA Zsolt kúlai kerékpárjavító, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke:
- Jelenleg úgy fest a dolog, hogy a komaasszonyomékkal Gomboson, a Dunánál töltjük május első két napját. Festői környezet és tiszta levegő vár ott bennünket: horgászhatunk, csónakázhatunk, malacot sütünk, a gyerekekkel játszunk. Előfordulhat, hogy ellátogatunk a palicsi majálisra, de kilencven százalék, hogy Gombos mellett döntünk. Kúlán is hagyományosan megszervezik a majálist. Egy barátomnak vidámparkja van, ahol egész napos program várja a kikapcsolódni vágyókat. Horgász- és halászléfőző verseny, valamint többféle ügyességi játék teszi színessé mindazok napját, akik a kúlai majálist választják.
DÓRÓ Attila hajdújárási főiskolai hallgató:
- Ötfős társasággal Palicson, egy haverunknál töltjük a munka ünnepét. Főzőcskézünk, rostélyozunk, majd kinézünk a messze földön híres, tömegeket vonzó palicsi május elsejei rendezvényre. Sokan az erdőben érzik igazán jól magukat, én azonban sohasem szerettem igazán az erdőt. Nagyon várom ezt az ünnepet, hiszen ilyenkor összejön a társaság, beszélgetünk, főzünk egy jó bográcsost, és kellemesen telik a nap! Szükség van egy ilyen napra, amikor mindenki szabad, és el tudja magát kicsit engedni, a kedve szerinti programot választhat. Ilyenkor az ember elfelejti a gondjait, és lazíthat egyet ebben a rohanó világban. Majálisra szükség van, s úgy gondolom, hogy az évek múlásával cseppet sem vesztett varázsából, hiszen a kikapcsolódást, a gondtalan szórakozást, a szabadban való tartózkodást jelenti sokunk számára.
SZALAI Laura királyhalmi háztartásbeli:
- Szép és szükséges ünnepnek tartom május elsejét, mégis vannak, akiket hidegen hagyja. Mi szokás szerint együtt ünnepelünk a családdal és barátokkal. Mindig máshol, hogy ne legyen olyan egyhangú. Néha az erdőben, néha pedig otthon. Az idén az egyik rokonunk tanyáján fogunk sütni-főzni. Többször kellene ehhez hasonló ünnepeket tartani, mert ekkor legalább együtt van a család és sokan kilátogatnak a szabadba, a friss és tiszta levegőre.
MARECSKÓ Ágnes bácsfeketehegyi háztartásbeli:
- A tervek szerint Palicsra látogatunk a családommal majáliskor. Remélem, sikerül eljutnunk, s abban is bízom, hogy az időjárás is kedvező lesz. Az utóbbi két évben nyáron is gyakran ellátogatunk Palicsra. Ott minden szép és jó, a kislányomnak leginkább a körhinta tetszik, de a többi gyerekprogram is leköti a figyelmét, mi felnőttek pedig egy kis időre kiszabadulunk a mindennapi taposómalomból. Várom már ezt az ünnepet, mivel ez a két nap a pihenésről és az aktív kikapcsolódásról szól.
BERÉNYI Igor palicsi egyetemi hallgató:
- Hat lány és öt fiú társaságában a palicsi erdőben töltöm az ünnepeket. Hát ez elég érdekes lesz, hiszen április 30-án lakodalomba vagyok hivatalos, így az erdőbe elsején érek ki, valamint a többiektől eltérően - akik már tapasztalt kinn alvók - én most alszom először az erdőben. Szeretem az ehhez hasonló napokat, még a meteorológusok szerint is ez a nap kiváló a pihenésre. Gyermekkoromban rajongtam a kirakodóvásárokért, folyton a vidámparkban voltam, ma már inkább a nyugalmat keresem. Társaságunkból néhányan szeretnének ellátogatni a tópartra, így megbeszéltük, hogy másodikán, az esti órákban belekóstolunk a palicsi majálisba is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..