home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarország hiperérzékenysége a háborúkkal szemben
Dr. Mészáros Zoltán
2022.04.14.
LXXVII. évf. 15. szám
Magyarország hiperérzékenysége a háborúkkal szemben

A NATO- és az EU-tagállamok bírálják Magyarországot, amiért nem támogatja fegyverekkel, esetleg önkéntesekkel az ukrán félt az orosz—ukrán háborúban.

A háborúkról általában

Még egy elmélet sem magyarázta meg, hogy miért vannak háborúk, következésképpen mindig is lesznek, és lehet, hogy meg sem lehet őket magyarázni, mert irracionálisak. Arról is csak feltevések vannak, hogy mi zajlott Putyin fejében, amikor belekezdett az ukránok elleni háborúba, és arról is, hogy a sikertelenségek ellenére miért kitartó, és miért nem hátrált ki elegánsan. Az ukránok védekezése is meghökkentő, hiszen egy olyan ellenféllel szemben védekeznek, amely sokkalta erősebb, mégsem adják fel, és a terepen viszonylag sikeresek. Oroszország nem vetheti be tömegpusztító vagy nukleáris fegyvereit, legalábbis a logika azt mondatja, hogy ez több kárt okozna, mint hasznot, marad tehát a konvencionális háború, melyben Oroszország csak néhány alkalommal mutatja meg a legjobb fegyvereit.

 

Magyarország a háborúkban

Magyarország az elmúlt háborúkat elvesztette. Nézzük visszafelé a dolgokat. 1956-ban a szovjetek szétlőtték Budapestet, az őket kiszolgáló erők pedig számos helyen belelőttek a tömegbe. A lázadást megaláztatás követte, és évtizedekig tartó hallgatás. Ezt a tapasztalatot talán felülírhatta volna a dicső történelem, ha lett volna.

A II. világháború harmadik legnagyobb ostroma Buda ostroma volt. Budapest hídjai mind a levegőbe repültek, és a nőket rendkívül sok inzultus érte, amit az egyébként viszonylag szigorú szovjetek elnéztek a katonáiknak, hiszen az ostrom emberfeletti volt. A Horthy-korszakot, mely ha nem is volt demokratikus, a bizonytalanság, az értelmetlen gyilkolás váltotta fel. Budapest szét lett lőve, hogy majd ismét felépítsék, és 1956-ban ismét lerombolták.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az I. világháború vége katasztrófába torkollott, itt veszett el a történelmi „Nagy-Magyarország”. Nemhiába írták meg az akkor rendkívül felkészült tisztek, hogy ha megint lesz háború, minél később lépjenek be, mert egy háborúban az az erős, aki a végén erős — Horthy azonban ezt nem vette elég komolyan, és belépett a II. világháborúba. Így az I. világháborús veszteséget a második veszteség terhelte.

De régebbre is mehetünk a történelemben. A Habsburgok, magyar katonákkal, is súlyos vereséget szenvedtek a poroszoktól a königgrätzi csatában 1866-ban, amikor azt kellett eldönteni, hogy ki lesz a vezető államocska Németország egyesítésében. Poroszország lett.

Még egyet visszalépve a történelemben már az 1848/49-es háborúban vagyunk, ahol katonai értelemben végül szintén elveszett a forradalom, hiába az erkölcsi győzelem. Ha mindezt summázzuk, akkor azt látjuk, hogy Magyarország majd két évszázadon át nem győzött háborúban. Ez nagyjából hat generáció, vagyis az összes nemzedék azt a narratívát adta át, hogy ki kell maradni a háborúból, mert kicsik vagyunk, és nem győzhetünk. Nem csoda, hogy ma ez a narratíva népszerű lehet.

 

Az utóbbi magyar szerepvállalások

Az elmúlt évtizedekben Magyarország szigorúan csak NATO-missziókban vett részt, és mindig békefenntartó megmozdulásokban, legyen szó Maliról, Szomáliáról, Afganisztánról vagy Irakról, ráadásul inkább hadmérnöki és hadtápfeladatokat teljesített. Az első vonalban nem harcolt. Nem véletlen, hogy most ki akar maradni a háborúból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..