home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Magyar vallomás a tánc, az ének és a zene nyelvén
Tóth Lívia, Zséli Ágnes
2021.10.07.
LXXVI. évf. 40. szám
Magyar vallomás a tánc, az ének és a zene nyelvén

A hétvégén, Törökbecsén tartották meg az LVII. Gyöngyösbokréta és a XLIV. Durindó seregszemlét. A bánáti, Tisza-parti kisváros másodszor adott otthont ennek a Kárpát-medencében is egyedülálló fesztiválnak, a vajdasági magyar néptáncos- és népzenei együttesek, szólisták találkozójának.

Az eseménynek 2020 júniusában kellett volna megvalósulnia, de a járványhelyzet miatt a szervezők több mint egy év halasztásra kényszerültek. Ezért számított különösen fontosnak az idei ünnep, hiszen a közösség kitartását hirdette. Azt, hogy itt vagyunk, együtt, egymásba kapaszkodva, reményekkel telve.

A zenés, táncos díszfelvonulás a Miloje Čiplić Általános Iskola udvarából indult a Tisza-parton, csodálatos környezetben lévő szabadtéri színpadig.  A megnyitóünnepségen a fesztivál lobogóját, résztvevőit és közönségét ft. Mellár József plébános áldotta meg, majd Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere a házigazdák nevében köszöntötte a jelenlévőket.

Kovács Elvira, a VMSZ és a Szerbiai Képviselőház alelnöke, a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke megelégedéssel állapította meg, hogy a mögöttünk lévő, rendkívül nehéz időszak után „itt állunk önök előtt, egy olyan közösség előtt, amelynek elődei is hinni tudtak abban, hogy örökül hagyott magyarságuk, szeretettel és odaadással összegyűjtött kultúrájuk, megmutatni kívánt magyar hagyományaik kitárhatóak a nagyvilág felé”. Véleménye szerint „ez az esemény a múltjával mesél, jelenével tesz, hogy jövőt formáljon”. 

Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője beszédében hangsúlyozta:

— A mai napon Bácska, Bánát és Szerémség néptáncosai, népzenészei gyűltek össze, és mutatják meg gyönyörű viseleteiket, vallják meg a tánc, a zene nyelvén a magyar hagyományok és a magyarságuk iránti elkötelezettségüket. Minden hanggal és motívummal az évezredesnél is mélyebb gyökerű nemzethez és a szülőföldhöz való tartozásukat fejezik ki, azt, hogy ebben a közösségben vagyunk itthon, ebben a közösségben vagyunk egymás testvérei. A fellépők a magyar kultúra ízeit, színeit mutatják be, azokat a generációkról generációkra átadott és a közösségekben tovább élő hagyományokat, amelyek magyarságunk történetét, gondolatait és érzéseit sűrítik magukba.

Végezetül azt kívánta, hogy a magyar kultúra a további évszázadokban is erős és virágzó legyen itt, a Vajdaságban.

A felszólalók sorát Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke zárta, aki elmondta, a járvány ugyan egyéves kihagyásra kényszerítette őket, de kitartottak, mert hitték, hogy a nemzeti újrakezdés éve alkalmat ad a fesztivál megtartására.

A Gyöngyösbokréta programjában 21 néptáncegyüttes mutatkozott be, a Durindónak pedig összesen több mint 100 fellépő csoportja, zenekara, szólistája volt. 

A másnapi ünnepi áhítatot a helyi Assisi Szent Klára-templomban tartották meg, majd a résztvevők a Községi Művelődési Házba vonultak. A jelenlévőket alkalmi beszédében Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Ilia László, a Fesztiváltanács és a helyi szervezőbizottság tagja, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte. A Durindót Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke nyitotta meg.

— Nagyon örülünk, hogy a fesztiválnak 2002 után ismét mi lehettünk a házigazdái. Igaz, hogy a járványügyi helyzet miatt több alkalommal halasztani kényszerültünk, de kitartóan készültünk. A hétvégén a településünkre mintegy 2000 résztvevő érkezett, ami nagy kihívás elé állított bennünket, de úgy érzem, hogy a szemle zökkenőmentesen zajlott le, és igazán jól sikerült. Mindez itt, a szórványban, ahol a magyarság száma 13 százalék alatt van, hatalmas erőt ad a közösség összetartásához, a nemzeti öntudat erősítéséhez — nyilatkozta Ilia László.

A rendezvény végén átadták a Bodor Anikó-díjat, melyet 2011 óta olyan délvidéki népzenei együttes vagy szólista kaphat meg, amely/ aki a leghitelesebben tolmácsolja a közösség hagyatékát. A zsűri az idén megosztott elismerést ítélt oda Micsik Bélának, a népművészet ifjú mesterének, citerakészítőnek, oktatónak és a topolyai Kisimre Szerda Annának, számos vajdasági magyar település népdalköre vezetőjének.  

Az összejövetel arra is jó alkalom volt, hogy a közösségépítő életművekre emlékezzenek, Tripolszky Géza és Kallós Zoltán ugyanis az idén 95 éves volna, Burány Béla a 90., Bodor Anikó a 80., Szöllősy Vágó László a 85. születésnapját ünnepelné — a kísérőrendezvények sorában A délvidéki népzenei kutatás úttörői című fényképkiállítással és a Vajdaság kincsének őrzői című dokumentumfilmmel tisztelegtek előttük. 

Fotók: Hodolik Boglárka, Zséli Ágnes és Kenderesi Vilmos

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..