home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Magyar borok vidították az emberek szívét Palicson
Kartali Róbert
2022.06.15.
LXXVII. évf. 24. szám
Magyar borok vidították az emberek szívét Palicson

Bonum Vinum elnevezéssel első alkalommal rendezték meg a hétvégén Palicson a vajdasági magyar borászok fesztiválját. Az esemény párhuzamosan zajlott a Gyöngyösbokrétával és a Durindóval, így aki szombaton és vasárnap Palicsra látogatott, az belekóstolhatott a környező borvidék legjobb borválogatásába is.

Egy jelképes pohárkoccintással nyitotta meg Kern Imre, Szabadka alpolgármestere az első vajdasági magyar borfesztivált a Vigadó teraszán.

— Ma jó Palicson lenni, mert ünnepelni jöttünk össze: ünnepeljük a vajdasági borokat, ünnepeljük a népi hagyományainkat és ünnepeljük a népi kultúránkat — emelte ki a megnyitón Kern Imre. Mint mondta, a hagyományteremtő céllal megszervezett rendezvénynek keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni a palicsi szecessziós épületegyüttesnél, mely dr. Bíró Károly polgármester idejében épült fel. Akkoriban vidékünkön nem csupán az építészet, de a szőlészet és a borkészítés is aranykorát élte. — Szabadka és Horgos között negyven-ötven évvel ezelőttig nagy szőlőskertek helyezkedtek el, de amikor az emberek a sört helyezték előtérbe, megcsappant a bor fogyasztása. A szőlőskerteket felszámolták, és modern almaültetvények kerültek a helyükre. Szerencsére voltak vállalkozók, akik tíz-tizenöt évvel ezelőtt felkarolták a borkultúra fejlesztését, kísérve a szélesebb régiónkban kialakuló tendenciákat. Ma büszkén mondhatjuk, hogy a borkészítés és a szőlészet reneszánszát éli vidékünkön. Ismét megjelentek a területünkre jellemző őshonos fajták, mint a kadarka, a kövidinka vagy az ezerjó.

A rendezvény megnyitóján a részt vevő borászok nedűivel koccintottak, ezzel is szemléltetve, hogy a vajdasági magyar borászok összetartanak. Kudlik Zoltán fő szervező lapunknak elmondta, azért választották a fesztiválnak a latin Bonum Vinum nevet, mert ebben a régióban a bor kultúrája egészen a római korig visszavezethető, és Szabadkát egyidőben Bacchus jegyeseként is emlegették, ezt szeretnék ezzel a fesztivállal megerősíteni.

— A Bonum Vinum egy többéves ötletnek, álomnak a megvalósítása. Az idén Szabadka Város Önkormányzatánál sikeresen pályáztunk, és ennek köszönhetően jött létre a borfesztivál. Célunk, hogy hagyományteremtő legyen, és meghonosítsuk ezt a rendezvényt, melyen összehozzuk a régió borászait, hogy legyen alkalmuk találkozni, illetve a szélesebb közönség is megismerheti a termékeiket.

A rendezvényen hét magyar borászat képviseltette magát, az Amstadt Királyhalomról, a Bálint és a Vass Horgosról, a Brindza Topolyáról, a Klinocki Bajmokról, a Móricz Dimalis Bácskossuthfalváról és a DiBonis Szabadkáról. A borok mellett a látogatók megkóstolhatták a zentaörsi Budlinka pálinkát és a kishomoki Sors sajtkészítő manufaktúra termékeit is.

A rendezvénynek nem csak fesztivál jellege volt, szakmai fórumot is tartottak, szombaton délután Bognár Pásztor Hajnalka növényvédelmi szakmérnöknek a szőlő növényvédelméről szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Szavazni is lehetett, az eredmények alapján a Dimalis borászat kínálta a legjobb fehérbort, a Bálint-pincészet pedig a legjobb vörösbort. A serlegeket Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője adta át a pincészetek képviselőinek.

Az esemény az 56-os Műhely Civil Szervezet szervezésében valósult meg, fő támogatója Szabadka Város Önkormányzata volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..