Levegőben lebegő jövő
Tóth Péter
2019.09.02.
LXXIV. évf. 35. szám
Levegőben lebegő jövő

A francia Franky Zapata augusztus elején átrepülte Flyboardjával a La Manche csatornát. A sajtóban erről megjelentek ugyan hírek, de mondhatjuk, hogy valójában nem kapott igazán nagy publicitást.

Pedig joggal hihetjük, hogy egyfajta mérföldkő ez a repülés történetében. Az embernek a levegő meghódítása évezredes vágya, erről tanúskodnak az ókori feljegyzések, őskori barlangrajzok is. Valójában viszont ez a folyamat csak az utóbbi időben vált igazán sikeressé.

A francia „fantaszta” történelmet írt, akárcsak 110 évvel ezelőtt Louis Blériot, aki repülőgépével ugyanezt a távot tette meg. De nem kell olyan messzire menni. Nekünk is megvan a saját hősünk, aki úttörőmunkát végzett a repülés terén. Szárits János (vagy Ivan Sarić) 1876-ban Szabadkán született, és az 1966-ban bekövetkezett haláláig ott is élt többnyire. Saját fejlesztésű gépeivel megtett repülése révén a magyar repüléstörténet „ősrepülője”. Szárits egy kezdetleges kialakítású, saját építésű autócskát is készített, de továbbfejlesztésével nem foglalkozott, jobban érdekelte a saját fejlesztésű gépeivel megtett repülés, így lett valóban a magyar repüléstörténet „ősrepülője”.


Fotó: MTI

Szárits János valószínűleg személyesen ismerte Louis Blériotot. 1909-ben ugyanis Párizsba utazott, és megismerkedett az általa készített repülő szerkezetével. Azután kezdte el megépíteni a 24 lóerős, Sarić 1 nevet viselő kisrepülőgépét. Saját konstrukciójával sikeresen levegőbe emelkedett 1910. október 16-án. Az első nyilvános próbarepülését a városi versenypálya fölött vitte véghez. Feljegyzések szerint mintegy 7000 ember szurkolt neki közben. A világégés, majd az azt követő második világégés valószínűleg visszavetette kutatásait és fejlesztő tevékenységét. A háború után elsősorban olyan repülő alkalmatosság (korai helikopter) fejlesztésén dolgozott, amely vertikálisan képes felszállni.

Franky Zapata tettére visszatérve, ő a csatorna átrepülése előtt már bemutatkozott. Az idei francia nemzeti ünnepen, július 14-én, egyszer már ámulatba ejtette a tömeget. Az egyszerű „deszkának” tűnő alkalmatosságával a Champs-Élysées sugárút fölött repült, majd megállt a levegőben az elnöki emelvény előtt.

Azt hinnénk, ma már nincsenek olyan tehetséges emberek, akik a technika mostani fejlettségi szintje ellenére önállóan és „kicsiben” tudnak olyasmit alkotni, mint például egykor Szárits. Pedig de! Zapata ráadásul tinédzserkorában olvasás- és írástanulási nehézségekkel küszködött, a színlátási zavarai miatt pedig tizenhat évesen kénytelen volt abbahagyni az iskolát. Saját magát képezte műszakilag, eleinte vízirobogókat alkotott. Repülő szerkezetek fejlesztésével nyolc évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni. A saját irányítású repülő deszkáját 2016-ban alkotta meg, azóta pedig csak tökéletesíti. A hajtóanyag kerozin, és a hátára rögzített 35 kilogrammos súllyal kell egyensúlyoznia a levegőben. Zapata bevallotta, rendkívül elfáradt a La Manche csatorna átrepülése során, mely 21 percig tartott. De sikerült!

Zapata az internet segítségével tanulta meg mindazt, ami alapján megalkotta repülő szerkezetét. A világhálón ma már minden szerelési technikát meg lehet nézni. Nem mellékesen — vélhetően amerikai hírszerzők, de ez nincs bizonyítva — feltörték az e-mail-fiókját, megpróbálva hozzájutni a levelezéséhez. Az egész történet — amellett, hogy sok szempontból tanulságos — jól tükrözi a világháló előnyeit és hátrányait is. De legfőképp azt mutatja, hogy nem kell híres és drága iskolákat elvégezni, mert aki szeretné, az ma már egymaga is bármit megtanulhat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nézőpont rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..