home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Legyen közkincs!
Tóth Lívia
2022.04.08.
LXXVII. évf. 14. szám
Legyen közkincs!

A vajdasági magyar könyv és olvasás napja alkalmából rangos rendezvényt szerveztek Csókán: hármas könyvbemutatót tartottak a művelődési ház nagytermében. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az új könyvei közül azokat ajánlotta a szép számú közönség figyelmébe, amelyeknek csókai vonatkozásaik is vannak.

A megjelenteket és a vendégeket, közöttük Gondi Martinát, a VMMI igazgatóját, Gallusz László nyugalmazott újságírót és Kónya Sándor néprajzkutatót, versénekest Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója köszöntötte.

Gondi Martina az intézet könyvkiadásáról elmondta, szakkönyveket adnak ki. Időnként kitekintenek más irányba is, de az elsődleges céljuk, hogy kiszolgálják a helytörténészeket és a kutatókat. Egyes szakterületekre, mint például a népzenekutatás, külön is odafigyelnek. A csókaiaknak egy minikönyvvásárt is összeállítottak, melyen a kiadványaikat, a könyveket és a CD-ket kedvezményes áron kínálták.


Gondi Martina, Szőregi Márta, Gallusz László, Kónya Sándor

Az első könyv, mellyel az esten jelen lévők megismerkedhettek, Gallusz László Hej, élet, juhászélet… című munkája volt, melynek alcíme A törökbecsei Ötfertályostól a kanizsai Járásokig — Tisza menti juhászok, juhászportrék. Megjelent 2021-ben a VMMI kiadásában.

— Olyan könyvet tart kezében az olvasó, amelynek az adatgyűjtése — anélkül, hogy valaha is kiadásra gondoltam volna — az egész életemet átszőtte. Gyerekként ismerkedtem meg a juhászokkal, mivel Péterrévén a falu juhászairól és a juhásznék ízes juhtermékeiről ismert, Savóhegynek nevezett részen éltünk. Amikor a mikrofon és a ceruza „munkaeszközömmé” vált, az Újvidéki Rádióban, a Faluműsor szerkesztőjeként három és fél évtizeden át mezőgazdasági témákkal foglalkoztam, az állattenyésztés, ezen belül a juhászat lett az egyik kedvenc témám, és nagyon sok riportot készítettem a vajdasági, főleg a Tisza menti falvak juhászairól — mondta Gallusz László.


Színpadon a Csalogány asszonykórus

Az előszóból viszont megtudjuk, hogy amikor a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben szóba került ennek a könyvnek az ötlete, gyűjtési munkába kezdett a Tisza mentén, amiben sokat segített a terepi újságírásban szerzett tapasztalata és a kapcsolatai is. 2020 februárjától fél év alatt huszonöt helyszínen járt, és több mint ötven juhászt, illetve juhászcsaládot szólaltatott meg. A szerző az összeállítás csókai vonatkozásairól is beszámolt.

— Csókán a juhászatról beszélni nemcsak nehéz feladat, hanem kihívás és egyfajta megmérettetés is, hiszen a település a valamikori Jugoszlávia, a mostani Szerbia és Vajdaság meghatározó juhtenyésztő központja volt. Büszkén mondhatom, hogy a legnagyobb vajdasági számadó juhász, a csókai Banka Mihály, ha nem is a barátom, de ismerősöm volt, mint azok a néprajzkutatók is, például Tripolszky Géza, Burány Béla, akik elhintették bennem a Bánátország iránti tiszteletet.


Könyvvásár

Kónya Sándor két könyvet ismertetett. Bodor Anikó népzenekutató életműve, a Vajdasági magyar népdalok öt kötetben látott napvilágot. A negyedik kötetnek, mely énekes népi gyermekjátékokat tartalmaz, 2020-ban a VMMI és a Forum Könyvkiadó Intézet közös projektumaként megjelent a második javított, bővített kiadása. Megtudtuk, hogy az új könyv 230 oldallal rövidebb, mint az eredeti, mégis minden benne van, sőt még többet is nyújt, mint az első kiadás. A karon ülő gyermekeknek való énekektől kezdve tartalmaz mondókákat, kiszámolókat, mozgásos játékokat, párválasztókat kottákkal, leírásokkal, és CD is tartozik hozzá. A függelékben hat gyermektánc található. Szerkesztette és a hangfelvételeket válogatta Juhász Gyula, a VMMI és Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa, illusztrálta Kanyó Ervin.


Az elsős kisdiákok gyermekjátékokat adtak elő

A kötetben 29 csókai bejegyzés is van, mely a teljes gyűjteménynek majdnem az 5 százaléka, ebből 14-et Burány Béla, 13-at Kónya Sándor, 1-1-et pedig Vass Endre és Vrábel János mentett meg a feledéstől.

A zentai kertek alatt című kiadvány a Kárpát-medencei Népzenekutatók II. Vajdasági Találkozójának konferenciakötete. Az eseményt 2015-ben Bodor Anikó és Kiss Lajos tiszteletére szervezték meg — abban az évben volt Bodor Anikó halálának 5. és Kiss Lajos születésének 115. évfordulója. Szerkesztette Kónya Sándor és Juhász Gyula, megjelentette a VMMI 2021-ben.

— Ha azt mondom, hogy konferenciakötet, akkor bizonyára sokaknak az jut eszébe, hogy ez csak egy szűkebb körnek szól. Én viszont mindenkinek ajánlom, aki Bodor Anikóban és Kiss Lajosban nemcsak a tudóst látja, hanem az embert is. A különféle írásokból mindkettőjük életművéről tájékozódhatunk — hangsúlyozta Kónya Sándor. — Kiemelném például Bodor Anikó remek elemzését, melynek címe A vajdasági népzenei hagyományok állapota, gyűjtése, tárolása és ápolása. Ebből csak egyetlen mondatot idéznék: „A kutatás felderítette értékek megőrzése és beépítése általános műveltségünkbe értelmiségi feladat. Enélkül a vajdasági magyar népzene legfeljebb csak tudomány, nem közkincs.”

A kötetbe válogatott tanulmányok sorát Bodor Anikó nyitja és zárja, hiszen a már említett szövegén kívül bekerült egy eddig még meg nem jelent írása, mely Szomjas Schiffert György kiskunsági gyűjtéseit mutatja be.

Az estet színesítette a csókai Jovan Popović Általános Iskola 1b osztályának bemutatkozása — Hudák Edit tanítónő diákjai népi gyermekjátékokat adtak elő — és a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának fellépése Tóth Rozália vezetésével. Az esemény moderátora Szőregi Márta volt.

A művelődési ház előcsarnokában az érdeklődők a Móra Ferenc MME Százszorszép kézimunkacsoportjának falvédőit láthatták. A csoport öt tagja nemrég részt vett egy pályázaton, melyre kézzel hímzett falvédőkkel és törölközőkkel lehetett benevezni. A csókai hölgyek három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza a Topolyán megrendezett kiállításról.


Falvédő

Fotók: Kiss Tóth Erika és Dienes Zoltán felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..