home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Legyen ez a béke éve
Vatikáni Rádió
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Legyen ez a béke éve

Boldog és békés új esztendőt kívánok mindenkinek! — kezdte a szentatya a beszédét a több mint százezer emberhez fordulva. Január 1-jén délben a hívek hatalmas serege töltötte meg a Szent Péter teret és az odavezető széles utat. Mintha a szilveszter éjjeli ünnepi hangulat folytatódott volna.

A pápa az Úrangyala után köszöntötte a Szent Péter téren egybe gyűlteket

Boldog és békés új esztendőt kívánok mindenkinek! — kezdte a szentatya a beszédét a több mint százezer emberhez fordulva. Január 1-jén délben a hívek hatalmas serege töltötte meg a Szent Péter teret és az odavezető széles utat. Mintha a szilveszter éjjeli ünnepi hangulat folytatódott volna. Peregtek a dobok, óriási kék léggömbök emelkedtek a levegőbe (a Szent Egyed Közösség római felvonulás a békéért kezdeményezésére utalva), különféle egyházi mozgalmak transzparensekkel vonultak fel, és a katolikus világ egyetemességét jelezték a különböző nemzetekből érkezettek lengedező zászlajai.

A pápa a köszöntések elején üdvözölte a skandináv országokból, a Szlovákiából, a különféle olasz városokból érkezett zarándokokat.

Csillagénekesek Németországból, Ausztriából, Svájcból

Külön kiemelte a németországi Fulda egyházmegye úgynevezett Sternsingereit, a csillagénekeseket. A délelőtt folyamán bemutatott pápai szentmisén is részt vett három képviselőjük, és a felajánlás során az oltárhoz járultak tunikában, kis koronával a fejükön. A pápa köszönetet mondott a német, osztrák és svájci csillagénekeseknek elkötelezettségükért, hogy házról házra járnak, és hirdetik az Úr születését, illetve azért, hogy adományokat gyűjtenek a rászoruló gyermekeknek. Németül adta át nekik jókívánságait: Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr!

Imakezdeményezések világszerte a békéért

Ezután Ferenc pápa gondolatban azokhoz az egyházmegyékhez fordult, amelyek világszerte imákat tartottak a békéért, mert az ima a béke gyökere. A Sant’Egidio közösség hasonló elnevezésű kezdeményezését idézte a téren a tömegben látható hatalmas transzparens az említett felirattal. A pápa utalt az észak-olaszországi Vicenzában lezajlott nemzeti felvonulásra és a Rómában, illetve a világ számos városában megrendezett Béke az egész földön elnevezésű megmozdulásra.

Harangzúgás a háborúban elesettekért 

A szentatya ezután említést tett az észak-olaszországi Trento tartomány Rovereto településéről, ahol a Maria Dolens (Fájdalmas Szűz Mária) elnevezésű nagyharang található. A világ minden háborújában elesettek tiszteletére állították, 1965-ben áldotta meg VI. Pál. Ferenc pápa ezután felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy a Szent Péter téri óriáskivetítőkön hamarosan megláthatják a hatalmas harangot, és felhangzik a harangszó. Ez kísérte el a pápa 48. békevilágnapi üzenetét. A téli hónapokban a harang nem működik, hogy ne sérüljön a mechanizmus, mely a 226 mázsás, bronzból készült harangot mozgatja. Annak érdekében, hogy ezen a napon délben mégis megszólaljon, Trento tartomány kérésére a polgárvédelem emberei kora reggel óta gőzzel melegítették fel a motort, és a harangot megszólaltató szerkezetet. A harangszó kapcsán a pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy soha többé ne legyen háború, de mindig éljen a vágy és az elkötelezettség a népek közötti béke, testvériség iránt.

Boldog új évet!

Beszéde végén ismét boldog új évet kívánt mindenkinek, és azt, hogy a béke éve az Úr gyengédségének ölelésében és Mária anyai oltalma alatt teljen, aki Isten és a mi anyánk. — Mindenkit üdvözlök, és látom, hogy sok mexikói van jelen — mondta a téren lengetett sok mexikói zászlóra utalva. Majd humorosan hozzátette: — A mexikóiak nagy zajt csapnak!
A pápa végül arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte, majd jó ebédet kívánt nekik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..