home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Lakóhelyünkről környezettudatosan
(gyg)
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám

Manapság úgy tűnhet, sokat hallunk a környezetvédelemről, annak fontosságáról, illetve arról, milyen tragikus következményei lehetnek annak, ha nem óvjuk kellőképpen a természeti kincseinket.

Az igazság azonban az, hogy ennek a valóban súlyos, fennálló problémának a jelentőségét egyrészt nem lehet eléggé hangsúlyozni, másrészt talán sosem mondhatjuk azt, hogy elegendő ismeretet szereztünk a témakörben. Mai felgyorsult világunk igen fontos feladat elé állít bennünket lokális és globális szinten is, ahhoz viszont, hogy hatékonyan és valóban felelősségteljesen járjunk el, tisztában kell lennünk a természet- és környezetvédelem közötti különbségekkel.
Ezért is volt kivételesen érdekfeszítő a november 15-én Szabadkán, a Raktár Ifjúsági Klubban megtartott előadás, melyen környezetünkről és annak védett területeiről, valamint természeti kincseinkről esett szó Természeti értékeink védelme a globális ökológiai problémák tükrében címmel. Két frissen diplomázott szakember, Lévai Anna és Vinkó Tamás vezette be az érdeklődőket a témába, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán szereztek oklevelet.
Noha az előadás első néhány percében megfagyhatott a levegő azok körül, akiknek a biológia nem volt erősségük a középiskolában, de a közönség nem ijedt meg a kihívásoktól. Az előadók az alapfogalmak tisztázásán túlmenően a helyi specifikumokra összpontosították a figyelmet. Szó esett a palicsi természeti parkról, a különleges értékű szabadkai homokvidékről, a szelevényi pusztákról és a Ludasi-tó természeti rezervátumról. Igazán tartalmas és hasznos ismeretszerzésre adott lehetőséget a csütörtök esti program.
Hallhattunk többek között az indukátor fajokról, amelyek jellemzően érzékenyek a szennyezett környezetre, ezért szinte mérőműszernél is pontosabban határozzák meg, hogy mely terület felel meg a tiszta környezetre vonatkozó elvárásoknak. Láthattunk példát arra, milyen lehetett Észak-Vajdaság a tájátalakítás előtt, vagyis mielőtt mezőgazdasági célok érdekében megtörtént volna az erdők, szikesek szabályozása. Ugyanakkor szó volt még az eutrofizációról, azaz élővizeink problémáinak forrásairól. Gyorstalpaló tanfolyamot kaptunk azzal kapcsolatban is, hogy az egészségügyi intézetek adatai sok esetben csalóka képet mutatnak, hiszen nem mindegy, hogy egy-egy elem mely másik mellett mekkora mennyiségben fordul elő, vagy hogy mely területen mérték valamely adatokat.
A szakértők továbbá bemutatták azokat a kezelési módokat, amelyekkel ezeket a területeket jelenleg is védik, illetve kitértek olyan módszerekre, amelyeket az említett területeken még nem alkalmaznak, de célszerű lenne a bevezetésük.
Lévai Anna és Vinkó Tamás a topolyai székhelyű Arcus Környezetvédelmi Egyesület tagjai. Mindketten aktív részt vállalnak a fiatalok környezeti nevelésében és a természettudományos ismeretterjesztésben, nyári táborok szervezésében és kivitelezésében is.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..