home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Lakóbuszok, lakóautók, lakókocsik az úton (2.)
Lábadi Loránd
2021.08.26.
LXXVI. évf. 32. szám
Lakóbuszok, lakóautók, lakókocsik az úton (2.)

Újra itt a várva várt nyár és egyúttal a nyaralási szezon, valamint a hosszabb kirándulások ideje. A kikapcsolódás és a pihenés a természetben egy életre szóló élmény lehet, ha kellően felkészülünk rá. A pihenés e formája a nyugati országokban nagyon elterjedt, főleg a szabad mozgás miatt, na meg természetesen a kényelem is fontos. Az effajta turizmust kedvelők a legújabb és a legmodernebb lakóautókkal, -buszokkal és -kocsikkal vándorolnak. Már a régebbiekben is megtalálható volt a zuhanyzókabin, bio-WC, konyha, nappali és hálófülke. A napjainkban gyártott modern járművek a legmagasabb biztonsági előírásoknak is megfelelnek, és a divatos berendezések tovább növelik az értékét az egyik-másik keréken guruló otthonnak.

A lakóautók, buszok felépítmény szerint lehetnek furgonok vagy Vanek, melyek külsőleg áruszállító járműre hasonlítanak, de valójában lakóautók. A félintegrált típusnál a vezetőfülke fölé nyúló magasítást mint tárolót lehet használni, az alkóvos modelleknél pedig a vezetőfülke fölé benyúló részt alvóhelyként. A fullintegrált szerkezetűek a busz formájú lakóautók.

Az Adria márka mindenki számára ismert, és már sokan látták közelebbről is valamelyik modellt, rácsodálkozva, hogy milyen szép, illetve elmerengve, hogy vajon milyen is lehet belülről. Nos, a legújabb modellek elképesztő lehetőségeket nyújtanak a pihenni vágyóknak, ha ezt az időt egy Adria lakóautóban szeretnék eltölteni. A Matrix Axess 670 D egy félintegrált típus, melynek hossza 7383 mm, szélessége 2290 mm, magassága 2810 mm, öntömege 2920 kg, a legnagyobb megengedett össztömege 3500 kg. Az alváz Citroën Jumper, az erőforrás 2,2 literes, dízelüzemű, 165 lóerős (123 kW). Az alvóhelyek száma öt, a víztartály térfogata 140 liter, a szennyvíztartály 85, a hűtőszekrény pedig 142 literes. A fűtés és a főzés gázzal működik. Az integrált típusok közül a Sonic Axess 600 SL a szép, de egyszerű vonalvezetésével tűnik ki. Hossza 6990 mm, szélessége 2320 mm, magassága 2980 mm, a megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg. Az alváz Fiat típusú, a motor teljesítménye 150 lóerő (112 kW), az alvóhelyek száma négy. A tisztavíz-tartalék 140 litert tesz ki, a szennyvíztartály 85, a hűtőszekrény pedig 142 literes, és háromüzemű.

A lakókocsik esetében egy másféle élményben lehet részünk, hiszen a szállításukhoz egy erősebb motorteljesítményű gépkocsira is szükség van. A Weinsberg CaraOne 390 QD modell hossza 5920 mm, szélessége 2200 mm, magassága 2570 mm, öntömege 870 kg, megengedett össztömege 1000 kg. A fekvőhelyek száma négy, a belső elrendezés pedig megfelelő.

A Knaus Sport 500 UF hossza 7310 mm, szélessége 2320 mm, öntömege 1100 kg, maximális össztömege 1500 kg. A felszerelés tekintetében hibátlan, tehát megtalálható benne minden, ami a gondtalan pihenéshez szükséges: 12 V-os körfűtés, bio-WC, hideg-meleg vízrendszer, valamint a többi extra, mely ezzel a lakókocsival jár.

Az Adria lakókocsik közül meg kell említeni az Altea 472 PU modellt, melynek ismertetőjegye a klasszikus külső és a modern belső. Hossza 6790 mm, szélessége 2300 mm, magassága 2590 mm, maximális össztömege 1500 kg. A fekvőhelyek száma négy, az alapcsomagba a bio-WC és a zuhanykabin tartozik, de persze kibővíthető.

A Hymer modellek is a legjobbak közé sorolhatóak. Az Eriba 445 hossza 6850 mm, szélessége 2300 mm, magassága 2610 mm, össztömege 1370 kg, a fekvőhelyek száma négy. A részletes tervezésnek köszönhetően a hossza nem okoz hátrányt a belső tér tekintetében. Az Eriba 620 egy lényegesen hosszabb lakókocsi, melyben a teret sokkal jobban ki lehet tölteni a szükséges felszereléssel. Hossza 8350 mm, szélessége 2400 mm, magassága 2610 mm, a négy személy számára bőven elegendő belső tér pedig akár hat főre is bővíthető. A megengedett össztömege 1750 kg, a hűtőszekrény 142 literes.

Lakókocsival bármikor elmehetünk kirándulni a családdal, hiszen a nyári zivataroktól és a téli fagyoktól is ugyanúgy megóv bennünket. Lakóbusszal egy kisebb társaságot is magunkkal vihetünk, elmenekülve a város zajától. Lakóautóval pedig a család hosszabb időre is elszakadhat az otthonától, mivel a mobil ház ugyanazt a biztonságot nyújtja. Útra fel!

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..