home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közelednek a választások
Talpai Lóránt
2016.03.20.
LXXI. évf. 11. szám

Szerbiában hivatalosan is megkezdődött a választási időszak. A Köztársasági Választási Bizottság ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a pártok választási listáit április 8-áig kell leadni, továbbá hogy a szavazólap szürke, az ellenőrző lap pedig rózsaszínű lesz. Ezek az információk vélhetően csupán a különféle pártokat hozták lázba, az elmúlt évtizedek folyamán sok-sok választassál meggyötört polgárok kevésbé tűnnek lelkesnek.

A kormánypártok magabiztosak

Szerbiában hivatalosan is megkezdődött a választási időszak. A Köztársasági Választási Bizottság ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a pártok választási listáit április 8-áig kell leadni, továbbá hogy a szavazólap szürke, az ellenőrző lap pedig rózsaszínű lesz. Ezek az információk vélhetően csupán a különféle pártokat hozták lázba, az elmúlt évtizedek folyamán sok-sok választassál meggyötört polgárok kevésbé tűnnek lelkesnek. De talán még a pártok nagy többségének véleményformálói is úgy érezhetik, hogy annyira hiányzott egy újabb választás, mint púp a háton. Leszámítva talán a legnagyobb hatalmi pártot, hiszen a Szerb Haladó Párt jó eséllyel kiterjesztheti hatalmát, és megszerezheti a hosszú-hosszú évek óta áhított tartományi többséget. Ennek megfelelően a haladók elsőként adták át a képviselők listáját a választási bizottságnak.

Nézzünk azonban, vagy inkább próbáljuk kiböngészni, hogy melyek is azok a célok, elképzelések, amelyekkel a különféle pártok nekivágnak a kissé erőltetettnek tűnő újabb politikai megmérettetésnek.

A választási győzelemre legnagyobb eséllyel pályázó Aleksandar Vučić — Szerbia győzedelmeskedik nevű listán a haladók mellett a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerb Néppárt, az Új Szerbia, a Független Szerbiai Demokrata Párt, a Szerbia Ereje Mozgalom és a Szocialista Mozgalom áll. Ennek a koalíciónak egyöntetű célja a hatalom megszilárdítása. Aleksandar Vučić szerint az elkövetkező évek, azaz a 2020-ig tartó időszak a dinamikus fejlődésé kell hogy legyen. Szerinte azért fontos, hogy pártja választási győzelmet arasson, hogy folytathassa a gazdasági reformokat, és teljes ellenőrzés alatt tartsa majd őket. A Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke, Rasim Ljajić a jelenlegi kormányfőt támogatva kijelentette: Szerbiának stabil kormányzatra van szüksége annak érdekében, hogy végrehajthassa a szükséges reformokat. „Készek vagyunk rá, és eltökéltek abban a tekintetben, hogy az embereknek ne okozzunk csalódást, ne hazudjunk nekik. Nem ígérünk olyat, ami lehetetlen, hanem a reformok által jutunk el odáig, hogy elsősorban a gazdaságunkat meggyógyítsuk, az ország pedig zöld ágra vergődjön” — hangoztatta Ljajić. A haladók mellett a szocialisták is koalícióban indulnak a voksoláson, mégpedig az Egységes Szerbiával és a Szerbiai Zöldekkel.

A vajdasági és az ellenzéki pártok elsősorban a változásért szállnak síkra

Az ellenzéki pártok valamelyest kisebb elszántsággal vágnak neki a választásoknak.

A Demokrata Párt listájának vezetője Bojan Pajtić tartományi kormányfő lett. A demokraták az Együtt Szerbiával, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségével, az Új Párttal, valamint az Együtt Šumadijáérttal és a Krajináért Mozgalommal alkotnak közös koalíciót. Bojan Pajtić szerint az elmúlt négy évben Szerbiát elszegényítették, megalázták és megfélemlítették. A többi közt ezért sincs senkinek joga magával és a családjával azt megtenni, hogy még négy évig szegénységben és megaláztatásban éljen. Szerbia polgárai számára tehát a szavazás nem lesz más, mint voksolás az önbecsülésük és a méltóságuk érdekében.

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Boris Tadić szintén az ellenzék soraiból, egyelőre nem célokról beszélt, hanem elsősorban cáfolatokat közölt egy esetleges választások utáni haladó-szociáldemokrata koalícióval kapcsolatban. Tadić határozottan kijelentette, hogy pártja nem lép kormánykoalícióra a haladókkal, illetve arról is beszélt, hogy nem az ő hibájuk miatt szakadt félbe a többi ellenzéki párttal való egyeztetés.
A vajdasági magyar pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal, valamint a Magyar Egység Párttal közösen fogalmazta meg programját, melynek előterébe a gazdasági, mezőgazdasági és a közbiztonsági témák kerültek. Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a három pártot a közös érdek, a vajdasági magyar közösség képviselete köti össze. Az elnök kitért a választásokat követő időszakra is: „Arra készülünk, hogy továbbra is megőrizzük politikai befolyásunkat országos, tartományi és önkormányzati szinten. Az a fő célunk, hogy a vajdasági magyarságnak mindenhol legyen képviselete” — mondta.

A VMSZ mellett a Magyar Mozgalom is indul a választásokon. Korhecz Tamás, a mozgalom társelnöke a választásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy eleget kell tenni a közösségi elvárásnak, azaz oda kell állni a startvonalra. Szerinte az emberek a Magyar Mozgalomban ismerik fel azt az erőt, amely változtathat a jelenlegi állapotokon.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..