home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kombi autók (2.)
Lábadi Loránd
2020.12.23.
LXXV. évf. 51. szám
Kombi autók (2.)

A kombi szó valódi jelentése a vajdasági emberek számára lehet, hogy ismeretlen, merthogy mi karavánnak nevezzük ezeket az autótípusokat. Tehát a karaván most egyenlő a kombival, és innentől ezekkel foglalkozunk néhány modell erejéig. Mindet megemlíteni nem tudjuk, ezért csak azokról szólunk, amelyek népszerűségi indexe a legmagasabb. Hazánkban több autómárka is szerepel a kedvencek lajstromában, mint például a Wartburg vagy a Lada kombi, melyek főleg a falvakban élők számára voltak koruk első számú gépkocsijai. Ezekbe nagyon sok mindent be lehetett tenni, ezért azoknak, akik a piacokon értékesítették a portékáikat, tökéletesen megfeleltek. A városi emberek a kombi modelleket más-más szempontok alapján választják, egyesek a nagy rakteret a hosszabb utazások alkalmával használják ki, míg mások családi autónak tekintik őket, de olyanok is vannak, akik szeretnek nagy autókban utazni. A tervezők pontosan tudták, hogy léteznek olyan embercsoportok, amelyek a kombik szerelmesei, ezért folyamatosan fejlesztenek, és igyekeznek minél több vásárlót meghódítani. A továbbiakban megemlítünk néhányat a sok modell közül.

A Škoda Octavia Combi legújabb modellje hozza a legmodernebb műszaki fejlesztések elképesztően sok változatát, melyeknek köszönhetően az egyik legjobb ilyen típusú autó a kategóriában. A tervezők, mint minden autógyárban, igyekeznek minél több új vásárlót meggyőzni, hogy a kombi egy tökéletes választás, ha családi vagy áruszállító autót szeretnének. Hossza 4689 mm, mely lehetővé teszi a hasonló célú felhasználást, szélessége 1829 mm, mely egy kényelmes belsőt takar, magassága 1468 mm. Öntömege 1350 kg, a hasznos teher 520 kg, a csomagtartó 640 literes, tehát a hátsó ülések lehajtása nélkül is nagy tér áll rendelkezésre. Az 1498 cm3-es hengerűrtartalmú, benzinüzemű erőforrás 150 lóerőről (110 kW) gondoskodik bármilyen terhelés alatt, egyszersmind a sebessége is megvan. Az üzemanyag-fogyasztása városban 6,3, míg vegyes üzemmódban 4,8 liter, ami kiválónak mondható. Ezek után nem csoda, miért is választják olyan tömegesen az Octavia Combit.

Az Opel is, akárcsak a többi gyártó, igyekszik eleget tenni a kor elvárásainak. Kombi autói több újításon mentek keresztül, így a jelzések is változtak, de a minőség maradt a régi, ami miatt a kiváló besorolásba kerültek. Az 1991-ben piacra dobott F Caravan az időszak egyik legszebb modellje volt, és nagy számban értékesítették, mivel több célra lehetett használni. A mezőgazdasági kistermelők nagy mennyiségű árut tudtak vele szállítani, de mint családi autó is remek volt. Hossza 4278 mm, szélessége 1688 mm, magassága 1456 mm, öntömege 1031 kg, a hasznos teher 484 kg, a csomagtartó 500 literes. A soros kialakítású, négyhengeres, benzinüzemű motor teljesítménye 60 lóerő (44 kW), a hengerűrtartalom 1389 cm3, végsebessége 155 km/h.

Az Insignia legújabb modellje megbízható és szép is, ami pedig a műszaki felszereltségét illeti, természetesen az is csúcs. Hossza 4920 mm, magassága 1522 mm, szélessége 1856 mm, a hasznos teher 597 kg. A csomagtér hossza előrehajtott hátsó ülésekkel 1908 mm. A legerősebb benzinüzemű erőforrás 2792 cm3 hengerűrtartalmú, hathengeres, teljesítménye 325 lóerő (239 kW), végsebessége 260 km/h. Üzemanyag-fogyasztása városban 16,7 liter, mely nagy szám, viszont az országúti érték 7,8 liter, mely már kielégítő, figyelembe véve a hengerűrtartalmat. Az újabb modellek már a taxisok kedvelt típusai lettek, nem feltétlenül a nagy raktér, hanem inkább a tágas belső miatt.

A következő márka, mely nem maradhat említés nélkül, a Mercedes. Ezek a kombi autók a megjelenésüktől napjainkig nagyon keresettek, ezért megannyi fejlesztésen és újításon estek át. 1980-ban mutatták be a 280-as jelzésű modellt, melyet négy- és hathengeres változatban is gyártottak. Hossza 4725 mm, szélessége 1786 mm, magassága 1470 mm, öntömege 1545 kg, csomagtartója 523 literes. A hathengeres, négyütemű, benzinüzemű motor hengerűrtartalma 2746 cm3, teljesítménye 185 lóerő, a meghajtás a hátsó kerekeken van. Átlagfogyasztása 15 liter körül alakul, a mostani viszonylatban ez soknak számít, de a maga idejében egy elfogadott érték volt. Az új kiadású kombi már a legmodernebb fejlesztés, és aminek csak lennie kell egy ilyen típusú gépkocsiban, az benne is van. Hossza 4702 mm, szélessége 1810 mm, magassága 1457 mm, csomagtartója 490 literes, de a hátsó ülések ledöntésével vagy kiszerelésével akár 1500 literes is lehet. A négyhengeres, kétliteres, dízelüzemű motor teljesítménye 194 lóerő. A Mercedes kombi típusú autóit sokrétűen lehet használni, amit a gyár szakemberei is nagyon jól tudnak, ezért ezek a járművek nem mondhatóak olcsónak. A márka ennek ellenére az eladási lista elején helyezkedik el, és a teherbírása is kifogástalan, igaz, a hátsókerék-meghajtás bizonyos terepviszonyok esetén kellemetlen meglepetéseket tud okozni, de erre ügyelnek a tulajdonosok. Az üzemanyag-fogyasztás is rendben van, ami lényeges, mivel a felhasználók számára ez az adat fontos tényező. A megbízhatóság szintén nem elhanyagolandó, mivel ezeknek az autóknak nagy hidegben vagy hőségben is működniük kell.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..