home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Köhögéscsillapítás házilag
(Forrás: femcafe.hu)
2015.04.08.
LXX. évf. 14. szám
Köhögéscsillapítás házilag

A tavasz eljövetelével virágzásnak indulnak a növények, közöttük a pázsitfűfélék, melyek allergiás tüneteket okozhatnak. Emellett támadnak még a vírusok is, így a köhögésnek számos formájával kell számolnunk még ebben a gyönyörű évszakban is. Az el nem múló, napokon vagy heteken át tartó köhögés megkeseríti az életünket, ezért a legjobb lenne mihamarabb megszabadulni tőle. Néhány házi fortéllyal azonban természetes anyagok felhasználásával is sokat tehetünk a szűnni nem akaró köhögés csillapításáért.

Méz

Méhészeknél, piacon és üzletekben is kapható. A köhögés közismert házi gyógyszerei közé tartozik. Elsősorban a hársfavirágból készült változata bizonyulhat hasznosnak, ha a köhögés csillapítása a célunk. Használatakor érdemes észben tartanunk, hogy értékes hatóanyagai magas hő következtében gyorsan felbomlanak, így kedvező hatásait szobahőmérsékleten fejti ki leginkább. A méz remekül kombinálható egy másik, évszázadok óta vírusölőként használt házi szerrel, a fokhagymával. A pépessé zúzott fokhagymának és a méznek a keveréke a természetben előforduló legerősebb kímélő vírusölő szerek egyike.

Citrom, méz és Cayenne-bors

A citromból, mézből és Cayenne-borsból készült szirup szintén hatásos lehet a száraz köhögés kezelésében, hiszen csillapíthatja a torok és a légutak gyulladtságát és irritáltságát. A szirup elkészítéséhez keverjünk össze három evőkanálnyi mézet egy fél citrom levével és egy csipetnyi Cayenne-borssal, majd ebből az oldatból fogyasszunk naponta két-három alkalommal.

Eukaliptuszolaj

Az eukaliptuszolaj segítheti a légutak megtisztulását, és enyhítheti a köhögéssel együtt járó mellkasi görcsöket. Az inhaláláskor használt felforralt vízhez adott néhány csepp olaj fokozhatja a felszálló gőz légutakat nyugtató és nyákfeloldó, köptető hatását. A meleg vizes fürdőbe cseppentett olajjal is hasonló eredményt érhetünk el.

Almaecet, málnaecet

Az alma- és a málnaecet a torokban, illetve a légutakban felhalmozódott nyák feloldását segítheti elő. Három teáskanálnyi almaecetet keverjünk össze egy deciliter vízzel, majd jól rázzuk össze, és a köhögésrohamokat megelőzve kortyolgassunk belőle.

Orvosi pemetefű

Az orvosi pemetefűből készült cukorka hatásos lehet a letapadt nyák feloldásában, képes meghosszabbítani a köhögésmentes, nyugodt időszakot.

Vöröshagyma — belélegezve és teaként

A csípősségéről és szúrós illatáról ismert vöröshagyma kiváló illóolajokat is tartalmaz, melyek segítenek feloldani a légzőszervekben felhalmozódott lerakódásokat. Lereszelünk egy kisebb fej vöröshagymát, egy tálkába tesszük, fölé hajolunk, majd mélyen belélegezzük. Segít kitisztítani az orrnyílást, és csillapítja a köhögést. A másik módszer, hogy a hájas hagymából teát főzünk, és akár naponta többször is kortyolgatunk belőle — langyosan. 

Gargalizálás

A meleg, sós vízzel végzett gargalizálás gyógyító és nyugtató hatású, meggyorsíthatja a letapadt, sűrű váladék feloldódását, segíthet a hurutos köhögés megszüntetésében. A kívánt hatás eléréséhez naponta háromszor gargalizáljunk vízzel, melyben három teáskanálnyi só van feloldva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..