home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kizárások a VMSZ-ben
(tv.)
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
Kizárások a VMSZ-ben

„A minimális együttműködési szándék is hiányzik” — Politikai döntés született

„A minimális együttműködési szándék is hiányzik”

A VMSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében kifejti, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa a december 15-ei ülésén, megvitatva a VMSZ Fegyelmi Bizottságának döntésére benyújtott fellebbezéseket, felajánlotta annak a kilenc tanácsnoknak, aki a szabadkai városi képviselő-testület VMSZ-frakcióján belül  létrehozta a Magyar Mozgalom-platformot, hogy vonja vissza döntését, mert csakis közösen képviselhetik jól és erőteljesen a szabadkai magyar polgárok érdekeit. 

— A tanácskozáson több körben szólaltak fel a kilenc tanácsnok közül a megjelentek, nem kívánták azonban visszavonni a platform megalakításáról szóló döntésüket.

A VMSZ elnökségének és tanácsának tagjai, valamint maga Pásztor István elnök is több alkalommal arra kérte a fegyelmi eljárás alá vont tagokat, hogy gondolják meg mind a párt Alapszabályával, mind Működési szabályzatával ellentétes cselekedetüket, melyet egyébként a párt minden szervét és struktúráját megkerülve, a nyilvánosság előtt, a vkt-ülésen, a szószékről jelentettek be.

A VMSZ Tanácsa a mintegy négyórás tanácskozás után sajnálattal vette tudomásul, hogy a felelősségteljes, elsősorban és kizárólag a választók érdekeit figyelembe vevő közös munka helyett a választásokat megelőző hónapokban a minimális együttműködési szándék is hiányzik a Magyar Mozgalom-platformból, ami egyértelműsíti céljait és szándékait, nem hagyva más mozgásteret a Vajdasági Magyar Szövetségnek, mint ami minden párt működését jellemzi. Ennek következményeképpen egy tartózkodás, két ellenszavazat — a VMSZ Tanácsának Magyar Mozgalom-tagjai — mellett negyven szavazattal elutasította a fellebbezéseket, és kizárta soraiból: Csúszó Endrét, dr. Dévavári Zoltánt, Haskó Istvánt, Huszák-Hoff Ilonát, Huzsvár Józsefet, István Ervint, Jávor Pált, dr. Kovács Torok Mártát és Ubori Lászlót — áll a VMSZ közleményében.

Politikai döntés született

Dévavári Zoltán szerint politikai döntés született, hiszen a platform létrehozását egyetlenegy VMSZ-es dokumentum sem tiltja. Mint mondta, a platform eredeti célja a többségi, demokratikus döntéshozatali elv érvényesítése volt.

— Azért döntöttünk a platform létrehozása mellett, mert tisztában voltunk vele, hogy ezt egyetlenegy dokumentum sem tiltja. Mindezt a hivatalos bejelentés előtt két nappal írásban is közöltük a frakcióülésen a VMSZ vezetőségével, tehát ez a  döntés senkit sem érhetett és nem is ért derült égből villámcsapásként. Ha lett volna szándék a párbeszédre, a feszültség eszkalálódásának megfékezésére, arra, hogy ez az egész ne a kizárások és a leszámolások irányába mozduljon el, akkor egészen biztosan megkerestek volna bennünket ez ügyben még a vkt ülése előtt. Ez azonban nem történt meg.

* Számoltak a kizárással?

— Ismerve az elmúlt időszak történéseit meg azt, hogy az írásban tett bejelentésünkre két teljes napig semmilyen reakció nem érkezett, engem személy szerint mindez nem lepett meg.

* Értékelése szerint miért zárták ki önöket a VMSZ-ből?

— Politikai döntés született, melynek semmi köze nem volt a joghoz. Ennek okai abban a kulisszák mögött már évek óta kulminálódó feszültségben rejlenek, amely az idén elemi erővel került be a köztudatba is. A leszámolás, a példastatuálás, az egyszemélyes vezetési elv azonban a történelem során eddig mindig visszájára fordult.

* A VMSZ elnöke az üggyel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a kizártakat bizonyos személyek ágyútöltelékként áldozták fel. Mit gondol erről?

— A kérdés szerintem az, hogy ki is használt fel itt bennünket ágyútölteléknek.

* Merre, hogyan tovább a vkt-ben?

— Az elkövetkező napokban, hetekben alaposan mérlegelni kell a mozgásteret. Számos kérdést kell végiggondolni, túl korai most erről bármit is mondani. Abban az egyben egészen biztos vagyok — s ezt magunknak, de az egykori párttársainknak is mondom —, hogy jó volna mérsékelni az indulatokat, az árokásás és az állóháború helyett pedig, annak ellenére, hogy ez minden nappal egyre jobban mélyül, talán mégiscsak meg kellene keresni a minimális konszenzust.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..