home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál emlékeztek Eleméren
Kónya-Kovács Otília
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál emlékeztek Eleméren

Az eleméri Szent Ágoston-templom, amelyet 1845 és 1847 között építtetett Kiss Ernő honvédtábornok, manapság évente már csak egyszer népesedik be: október 6-án. Az aradi vértanúk emléknapján itt tartják meg a bánáti központi ünnepséget, és Kiss Ernő sírhelyénél leróják kegyeletüket az emlékező közösség tagjai.

A gyászmisét msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök celebrálta paptestvérei segédletével. Ezt követően a szervezőbizottság nevében a templom homlokzatán levő emléktáblánál a nagybecskereki Petőfi MME képviselői koszorúztak, majd a templom előtti téren elsőként Harasztia László, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa mondott ünnepi beszédet.

— Az aradi vértanúk kivégzésének emléke mély nyomokat hagyott nemzetünk emlékezetében, mártírhaláluk jelképpé vált — mondta. — Az aradi tizenhármak eltávolíthatatlanok a magyar nemzet emlékezetéből. A tizenhármak áldozata tehát nem volt hiábavaló, erkölcsi példájuk a történelem tanúsága szerint azt üzeni az azt követő nemzedékek magyarjainak, hogy a gyász előbb-utóbb az élet felé fordul, a Magyarország boldogulásába vetett hit, győzedelmeskedik.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében feltette a kérdést: hol vagyunk mi, utódok az aradi vértanúk helytállásától?!

— Hiszek abban, hogy igenis maradt még bennünk valami a magyar kurázsiból. Hiszek abban, hogy ha szembehelyezkedünk a közönnyel, ha összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor a szülőföldünkön is csodákra vagyunk képesek. Hogy élhető, tartalmas életet tudunk élni az ezeréves szülőföldünkön — mondta.

Az ünnepséget első alkalommal tisztelte meg az önkormányzat részéről a nagybecskereki polgármester, Ivan Bošnjak. Részt vett a gyászmisén, majd üdvözölte az egybegyűlteket, és lerótta kegyeletét az aradi vértanúk emléke előtt. A megemlékezés koszorúzással zárult. Kiss Ernő családi sírboltján, ahol a tábornok földi maradványa nyugszik, elhelyezték a kegyelet virágait.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..