Kisebbségügyi munkacsoport az Európai Parlamentben

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Kisebbségügyi munkacsoport az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben a karácsonyi szünetet megelőző utolsó munkanapon megalakult az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja. A munkacsoport öt parlamenti frakció támogatását élvezi, és a következő öt évben a nemzeti kisebbségek, regionális nyelvek és más nemzeti közösségek érdekképviseletét t...

Az Európai Parlamentben a karácsonyi szünetet megelőző utolsó munkanapon megalakult az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja. A munkacsoport öt parlamenti frakció támogatását élvezi, és a következő öt évben a nemzeti kisebbségek, regionális nyelvek és más nemzeti közösségek érdekképviseletét tűzte zászlajára. A munkacsoport egyik elnöke az erdélyi származású Gál Kinga Fideszes néppárti politikust lett. A másik elnök a finnországi svédek képviseletében politizáló liberális Carl Haglund.
Az elnökség, avagy az elnökök személye egyébként az EU parlamenti frakciók közötti kompromisszum eredménye. A munkacsoport vezetőségét a parlamenti ciklus feléig egy néppárti-liberális elnökség, majd a második felében pedig egy szocialista és zöld-szabad szövetség páros irányítja majd. A másik három munkacsoportban részt vevő frakció (tehát a zöld--szabad szövetség koalíció, a szociáldemokrata és a konzervatív párt) pedig egy-egy alelnöki székkel biztosítja a munkában való demokratikus részvételt.
De mi is valójában a célja vagy feladata a kisebbségi munkacsoportnak?
A többi között az, hogy az Európai Parlamentben megjelenítse a történelmi nemzeti kisebbségek, a regionális nyelvek és más nemzeti közösségek érdekeit, és hogy arra ösztönözze a döntéshozókat, hogy az említett közösségek aktuális problémaival foglalkozzanak. A csaknem 40 főt számláló tagság soraiban többek között finnországi svéd, németországi lengyel, lettországi orosz, erdélyi és felvidéki magyar, katalán, baszk, korzikai, dél-tiroli, szlovén, magyar, német, lengyel, svéd és francia képviselők sorakoznak.
A munkacsoport legfőképpen a különböző kisebbségvédelemmel foglalkozó szervezetek, kutatóintézetek, nemzetközi szervezetek, kisebbségi szervezetek és civil szervezetek összekapcsolását vagy koordinációját segítheti elő.
A kisebbségi testület gyökerei egyébként a nyolcvanas évekre nyúlnak vissza, amikor még csak a kisebbségi nyelvek védelmére koncentrált a formáció. Az elmúlt öt évben a szocialista EP-képviselő, Tabajdi Csaba vezette csoportot.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink