home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kisállatot, de milyet?
(Összeállította: vas)
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Kisállatot, de milyet?

A gyerekek ösztönösen vonzódnak az állatokhoz, és mindegyikük életében eljön az az idő, amikor sajátot szeretnének. Az állattartás felelősséggel jár, ezért vitassuk meg a család minden tagjával, hogy ki mennyi időt tud a kis kedvencre szánni, belefér-e a költségvetésbe, mi lesz vele a nyaralás alatt, és vajon mindenki szeretné-e. Vásárlás előtt célszerű ellátogatni olyan ismerőshöz, aki már boldog tulajdonosa annak az állatfajtának, amelynek mi is gondos gazdija szeretnénk lenni.

A gyerekeknek el kell magyarázni, hogy sok felelősséggel jár az állattartás, és hogy az élőlények nem játékszerek:

— 9 hónapos korig a babákat nem érdeklik az állatok.

— 1 évesen több állatot is meg tudnak különböztetni.

— 2 évesen előfordulhat, hogy csak az állatok érdeklik őket. Képesek belenyúlni a fülükbe, szájukba, orrukba, ezért soha nem szabad őket egyedül hagyni a házi kedvenccel.

— 3 és 6 éves kor között a gyerekek emberszámba veszik az állatot, beszélnek hozzá, etetik.

— 6 és 12 éves kor között felelősségteljesen viselkednek az állattal, szívesen foglalkoznak vele.

Nem minden kisállat való gyerekeknek:

Tengerimalac, törpenyúl — Kedvelik az embereket, élvezik, ha körülöttük vannak. Szeretnek ölben lenni, néha nagyon félősek lehetnek. A helytelenül tartott állatok viszont hamar megbetegszenek.

Papagáj — Tanítható, és megtanítható a „beszédre” is. Nagyon társaságkedvelő, interaktív állat. Betegségeket terjeszthet.

Egér és patkány — A tévhit ellenére a legtisztább állatok közé tartoznak. Energikusak, kötődnek az emberhez, szeretik a törődést. Még taníthatóak is!

Achátcsiga — Könnyen tartható, kis igényű, kézbe is vehető állat.

Sün — A legtöbbje egy kicsit undok és harapós. Éjszaka aktív, és akkor alszik, amikor mi foglalkoznánk vele.

Vadászgörény — Roppant játékos, divatos és szórakoztató, de nem való gyereknek. Szinte mindenhova el tud bújni, és nagyon szeret rágcsálni. Független, makacs, magának való állat, inkább felnőtteknek vagy tinédzsereknek ajánlott.

Kígyó, béka, gyík — Nem mindegyiket lehet simogatni. Akkor érdemes ilyen állatot venni, ha a gyerek nem játszani szeretne vele, hanem csak nézni, megfigyelni. Könnyen tartható a szakállas agáma, a leopárdgekkó, a gabonasikló, a pézsmateknős és a szivárványos boa.

Hörcsög — Aktív, érdekes állat, éjszakai életet él, de lehetetlen mellette aludni. Csupán két-három évig él. A gyerek hamar elveszti érdeklődését iránta, mivel a hörcsög nem szereti, ha fogdossuk, játszunk vele.

Díszhalak — Olcsón beszerezhetőek, és gondozásuk sem költséges. Etetésük rendszerint könnyű. Minden korosztálynak ajánlottak, de nemigen lehet intenzív kommunikációs viszonyt kialakítani velük.

Macska — Szereti a kényeztetést, cirógatást egy bizonyos ideig. Jobban bírja az egyedüllétet, mint a kutya.

Kutya — A legjobb választás a gyereknek. Fontos mérlegelnünk, hogy tudunk-e majd kellő időt rászánni, a kutya igényli ugyanis a legtöbb mozgásteret, sétát stb. Fenntartása is igen költséges: oltások, féregtelenítés, étel stb. Egy aktív, túlbuzgó gyereknek közepes méretű kutya, például labrador az ideális. Visszahúzódóbb gyermeknek egy kisebb kutya a megfelelő, mint amilyen például a francia buldog. Ha a gyerek szereti babusgatni az állatot, akkor egy máltai selyemszőrű vagy egy bichon havanese a legjobb választás. Ha félős gyereknek vásárolunk kutyát, akkor biztosan több önbizalma lesz egy golden retriver vagy agár mellett.

A leginkább gyerekbarát kutyafajták

(a teljesség igénye nélkül):

• tacskó

• cocker spániel

• német boxer

• bobtail

• berni pásztor

• beagle

• boston terrier

• ír szetter

• schnauzer

• uszkár

• golden retriever

• labrador retriever

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..