home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kis lépésekkel, de biztosan
Csizmadia Berák Benitta
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Kis lépésekkel, de biztosan

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület a helyi magyar vonatkozású tevékenységeket fogja össze, otthont ad több szakcsoportnak, és szárnypróbálgatási lehetőséget kínál gyermekeknek és idősebbeknek egyaránt.

Legutóbb a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján figyelhettünk fel a művelődési egyesületben működő József Attila Színjátszó Csoportra, amelynek tagjai az Amese marad című előadásukkal számos díjat érdemeltek ki. Közösségteremtő tevékenységükért Garay Béla-díjat vettek át, és megkapták a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját is. A zsűri a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat Budai Józsefnek ítélte oda. Király Sándor rendező és Odri Norbert a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a szajáni helyi közösség különdíját tudhatja magáénak.

Tápai Róbert, az Egység elnöke 2012 szeptemberében került az egyesület élére.

— Korábban is aktív tag voltam, a budapesti tanulmányi éveim alatt azonban egy kicsit kevesebbet szorgoskodtam, amióta viszont újra itthon vagyok, még nagyobb erőbevetéssel ügyködöm az egyesület érdekében.

• Főállásban tanárként dolgozol. Milyen szakot fejeztél be Budapesten?

— Kémiatanár szakon végeztem, pihenésképpen pedig levelező szakon befejeztem a hitoktatói főiskolát. 2007-től hittant oktattam Mokrinban, a katonaság után kémiát tanítottam Szajánban és Padén, mostanra azonban csak a kémia maradt.

•  Melyek az Egység Művelődési Egyesület legfontosabb tevékenységei?

— Évek óta farsangi sokadalmat szervezünk a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig bált tartunk. Nőnapkor az egyesület hölgytagjait köszöntjük, illetve megvendégeljük őket, húsvétkor tojásfestést rendezünk, locsolkodni megyünk — néha lovas kocsin, máskor biciklin vagy gyalog, és a hölgyeket egy-egy vödör langyos vízzel locsoljuk meg. Jelképes ajándékot kapunk, de nem is ez a fontos, hanem a hagyomány éltetése. A felsoroltakon kívül a pünkösdi sokadalom is hagyományos rendezvényünk. Az ünnepi ráhangolódást a felsős gyerekeknek ajánljuk, és pünkösdi királyt, királynét választunk.

Nyaranta tábort szervezünk, és táborozni járunk. A pályázatokon nyert juttatásokból és a tagsági díjból távolabbi helyekre is eljutunk. Az idén már a nyolcadik kórustábort tartjuk meg, és rendszeresen járunk tánctáborba Adára és Magyarországra. Ha hívnak, szívesen vendégszerepelünk is. A kisoroszi kézművestábor munkájában tizenegyedik éve veszünk részt.

Ősztől adventig bálokat szervezünk. Igaz, hogy pl. a halloweenparty nem a mi hagyományvilágunkat tükrözi, a fiatalok azonban nagyon kedvelik. Mikulás- és karácsonyi műsort minden évben összeállítunk az általános iskolások közreműködésével. Újévvárást az ivóban (az Egységhez tartozó kisvendéglőben) tartunk, és igény szerint pótszilvesztert is szervezünk.

•  Milyen szakcsoportok működnek az Egység berkeiben?

— A színésztársulatunk tizenhárom főt számlál, a táncosok — mintegy harmincan — pedig több csoportban dolgoznak. Az óvodások és az általános iskola alsósai alkotják az Egyedem-begyedemet, a középső csoport a Róna, a legidősebbek pedig a Sirülő csoport tagjai. Fizetett, hivatásos táncoktatójuk Resócki Rolland, aki Adáról utazik hozzánk.

Vegyes kórusunk, az Őszirózsa, valamint a Bazsarózsa leánykórus az idén másodízben vesz részt a Durindón. Zenekarunkat, a Virradót prímás, bőgős és brácsás alkotja.

El kell mondanom azt is, hogy színjátszóink kiemelkedő eredményt értek el a Szajánban megtartott Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján.

•  Az Egység ápol-e kapcsolatot Nagykikinda testvérvárosainak egyesületeivel?

— Harmincegy éve sikeresen együttműködünk a galgahévízi kultúregyesület tagjaival. Tavaly ők látogattak el Nagykikindára, az idén mi utazunk hozzájuk.

•  A tervekről hallhatnánk-e valamit?

— Terveink rövid távúak és reálisak, haladni kis lépésekben, de biztosan szeretnénk. Fel akarjuk újítani a népviseletünket, és igyekszünk állandóan szem előtt tartani az utánpótlás kérdését. A másik kitűzött célunk az ingatlanunk megóvása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..