home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Kilenc évtizede a polgárok szolgálatában
Tóth Tibor
2024.06.17.
LXXIX. évf. 24. szám
Kilenc évtizede a polgárok szolgálatában

A Bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület az idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját. Az elmúlt kilenc évtized bővelkedett sikerekben és kihívásokban, könnyebb és nehezebb években, de a tűzoltók minden csatából győztesen kerültek ki, és immár 90 éve ügyelnek a településre és polgárai biztonságára.

Mengyán Károly tizenkét éves korában, a ’60-as évek elején kapcsolódott be a tűzoltó testület munkájába. A hivatás csínját-bínját Petkov Jovo parancsnoktól és Szakál András elnöktől sajátította el. Akkoriban a házak több mint felét nádtető borította, a helyiségeket napraforgószárral és csutkával fűtötték, emiatt évente több tűzeset is történt. Az 500 literes ciszternát a lajtos kocsival együtt lovak húzták ki a helyszínre, emellett a lakosok sorfalat állva, az ásott kutakból vödrökbe merített vizet egymásnak adogatva segítettek a tűz oltásában. A cserepes tetők megjelenésével viszont a tűzesetek száma csökkent.

— A későbbiekben az egyesület pumpakocsit, majd benzines traktort kapott, mely 1500—2000 literes tartályt húzott maga után. Abban az időben sok helyen még áram sem volt Bajsán, televíziót nézni és rádiót hallgatni nem lehetett, így tűz esetén az emberek segítettek egymásnak. Szakál András akkori elnöknek rengeteg köszönhető, vezetésével önkéntes munkával építettük fel a tűzoltóotthont. Nemcsak a tűz oltásában, hanem a művelődési élet fellendítésében is jeleskedtünk: színdarabokat adtunk elő, amatőr énekesek léptek fel a faluban, összetartottuk a lakosságot. A tűzoltóotthonból nem csináltunk kocsmát, hiszen hoztunk egy határozatot, mely ma is érvényben van: az épületben csak kivételes esetekben fogyasztható alkoholos ital. Népes társaság voltunk, tagjaink száma meghaladta a 100-at — idézte fel a több évtizeddel ezelőtti emlékeket Mengyán Károly, aki huszonöt évig töltötte be a Bajsai ÖTT elnöki tisztét.


Beszélgetőtársaim a tűzoltóraktárban (balról jobbra): Kádár Károly, Horvát Andrea, Mengyán Károly, Cesznak Arnold (a szerző felvétele)

A 70 tagú testületet immár tizenkét éve Cesznak Arnold vezeti, aki a Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség élére távozó Zorica Rankovot követte az elnöki székben. A testület a lehetőségeihez mérten gyarapítja felszerelését, csak egy tűzoltókamion hiányzik, mellyel aktívan tudnának tüzet oltani.

— Közel álltunk egy tűzoltókamion vásárlásához, a magyarországi társszervezetek készségesen segítettek volna mindent elintézni, a szükséges összeg is rendelkezésünkre állt, de a korábbi jogszabályok nem tették lehetővé a kocsi Magyarországról történő behozatalát és Szerbiában való bejegyzését. Időközben változtak a dolgok, és ma már ennek nincs akadálya. Ígéreteket kaptunk a tűzoltókamion vásárlásával kapcsolatban, és bízunk benne, hogy a közeljövőben szerzünk egyet, hiszen a kamion a testület szíve-lelke. A törvényeknek megfelelően van egy négykerék-meghajtású terepjárónk, mellyel gyors bevetési és felderítési feladatokat tudunk ellátni. Amikor nagyobb vízmennyiségre és felszerelésre van szükség, akkor a topolyai hivatásos tűzoltók érkeznek segítségünkre — mondta Cesznak Arnold, majd hozzátette, hogy a legnagyobb segítséget Topolya Községtől kapják, de a testületet Bajsa Helyi Közössége is támogatja. Részt vesznek a tartományi, az országos és a külföldi pályázatokon is, a magyarországi tűzoltó szervezetek pedig felszereléssel látják el őket.

Tűzoltó bárkiből lehet, aki betöltötte tizennyolcadik életévét, megfelel az orvosi vizsgán, elvégzi az egy hónapig tartó, nyolc részből álló tanfolyamot, majd sikeresen teljesíti az elméleti és a gyakorlati vizsgát. Korábban a tudásfelmérő egy ötoldalas teszt kitöltéséből állt, újabban azonban a leendő tűzoltóknak szituációs gyakorlaton kell helytállniuk, ahol minden apró részletre figyelni kell.

— A vizsga alkalmával bejelentés érkezik, hogy például tűzeset történt, melynek elhárításához a leendő tűzoltó meghatározott számú embert és felszerelést kap. A jelölt műveletvezetővé lép elő, neki ugyanis egyedül kell kidolgoznia, hogyan oldaná meg a gondot — mondta Kádár Károly, a Bajsai ÖTT parancsnoka, hozzáfűzve, hogy az elmúlt évben két tűzeset történt a faluban, emellett hatszor kellett még beavatkozniuk műszaki mentés és vihar utáni kárelhárítás alkalmával. Károly 2008 és 2016 között Pacséron teljesített szolgálatot, ahol társaival több alkalommal közlekedési baleseteknél kellett közbeavatkozniuk, de a Krivajból is emelt már ki holttestet.

A tűzoltók kiváló kapcsolatot ápolnak a helyi óvodával és általános iskolával, különféle bemutatókat tartanak a gyerekek számára, akik nagy számban csatlakoznak a testülethez. Lemorzsolódás később, főleg a középiskola befejezése után érezhető, hiszen a fiatalok egyetemre iratkoznak, vagy munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudnak tovább részt venni a testület életében. Az egészségügyi középiskolát az idén fejező Horvát Andrea az általános iskola első osztálya óta, immár tizenegy éve, erősíti a bajsai tűzoltók sorait. Az iskolából többen is tűzoltónak álltak, és ő is az akkor alakult gyerekcsapat tagjává vált.

— Ocsenás Árpád foglalkozott velünk, az ő vezetésével tanultuk meg, hogyan kell teljesíteni az akadálypályákat. Az évek múlásával mindig a megfelelő korosztályos csapatba kerültem, az idén pedig sikeres vizsgát tettem, és önkéntes tűzoltó lettem. A tűzoltó hivatásban leginkább az tetszik, hogy segítünk az embereken, de az is fontos, hogy a testületben összetartó a társaság és családias a hangulat. A női és a vegyes csapattal többször megnyertük a községi versenyt, 2018-ban pedig a lánycsapattal Tatáról, a magyar országos versenyről hoztuk el az első helyet. Amíg csak tudok, szeretnék tűzoltó lenni, viszont tanulmányaimat Magyarországon folytatom, így nem biztos, hogy olyan aktívan részt vehetek a munkában, mint eddig — mondta Andrea.


Bajsai tűzoltók a szeptemberi családi és gyermeknapon (Kádár Károly Facebook-oldala)

A tűzoltóság népszerűségéről hűen tanúskodik az a tény, hogy Bajsán sok a többgenerációs tűzoltócsalád, gyakran a szülők után a gyerekből is tűzoltó lesz, de az is előfordul, hogy a gyerek vonja be a szülőt a tűzoltóéletbe.

— Magyarországi társszervezetekkel gyermektáboroztatási program megvalósításába kezdtünk. Június végén 25-30 gyereket viszünk Kunbaracsra hatnapos tűzoltó táborba, majd július vagy augusztus folyamán erdélyi és magyarországi gyerekek jönnek Bajsára, hosszú hétvégés sátortáborba. Jövőre még népesebb, egy Kárpát-medencei gyerektábor megvalósításán gondolkodunk. Tűzoltóink nemcsak a kötelező jellegű programokon vesznek részt, hiszen a létszám megtartásának érdekében közös programokkal és családi összejövetelekkel kedveskedünk tagjainknak. A helyi közösség és más civil szervezetek eseményein is jelen vagyunk, próbáljuk összekötni az embereket — fejtette ki Arnold.

Szeptember második szombatján ötödik alkalommal szervezik meg az ifjúsági és gyermektalálkozót. A kezdeményezés 2018-ban indult, amikor helyi tűzoltógyerekek és -családok vettek részt az eseményen. A koronavírus-időszak után, 2021-ben 3 helység 21 tűzoltójának részvételével másik településen szervezték meg a találkozót, 2022-ben 8 település 120, tavaly pedig 11 vajdasági és magyarországi település 150 tűzoltója érkezett Bajsára. Az idén az eddigi legnagyobb találkozóra készülnek, hiszen legalább 200 résztvevőre számítanak. A lebonyolításban nagy szerepe van a magyarországi Egy Csepp Tűz Alapítványnak, mely interaktív előadásaiba a gyerekeket is bevonja, és köszönet illeti a helyi termelőket és vállalkozókat, vállalatokat, akik/melyek a gyerekek ellátásáról gondoskodnak.

A Bajsai ÖTT délvidéki kutató-mentő csapatot szeretne létrehozni, melynek tevékenységi körébe egyebek között a kutyás mentés, az alpinista technológia, a búvárok, a dróntechnológia és a vízimentés is beletartozhat. Magyarországon már működnek hasonló csapatok, nálunk mindezek a tevékenységek a belügyi szervek hatáskörébe tartoznak. A bajsaiakat magyarországi szakemberek képeznék ki. Érdeklődők vannak, de a jogszabályokat még át kell nézni, és megvizsgálni, mindez nálunk hogyan működhet. A bajsai tűzoltók a két ország baráti kapcsolatára és a szerbiai, valamint a magyar tűzoltó szövetség közötti kiváló viszonyra alapozva abban bíznak, hogy elképzelésük sikerrel jár.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..