home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kié lesz a Pataki-gyűrű Díj?
Gyurkovics Virág
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napján talál gazdára a Pataki-gyűrű Díj

Immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Délvidéki Magyar Színjátszás Napának gálaműsora október 29-én. Ezen a dátumon avatták fel Vajdaság első hivatásos színházát, a Vajdasági Magyar Színházat Szabadkán, 1945-ben. A jeles esemény emlékére 2001 óta ezen a napon hajtunk fejet a délvidéki magyar hivatásos és amatőr színjátszás, a színészek és színházi személyek előtt.
Ebből az alkalomból adják át a délvidéki színjátszás legtekintélyesebb elismerését is, a Pataki-gyűrű Díjat az évadban nyújtott legjobb színészi alakításért. A bírálóbizottság tagjai ezúttal Tolnai Szabolcs filmrendező, Döbrei Dénes színész, Gerold László kritikus, Igor Burić újságíró, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia Színművészeti Tanszékének hallgatói lesznek.
A jelöltek személye már nem titok, most mi is bemutatjuk őket.

Csernik Árpád

Belgrádban született 1973-ban. Az Újvidéki Művészeti Akadémia Drámai Tanszakának befejezése után először az Újvidéki Színházhoz, majd 2002-ben a szabadkai Népszínház Magyar Társulatához szerződik. Szerepelt a Tanyaszínház, a Kosztolányi Dezső Színház, az Užicei Népszínház, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a Pozorište Mladih, valamint a szabadkai Népszínház szerb társulatának előadásaiban is. Többször kapott közönségdíjat az Újvidéki Színházban, ’99-ben a Vajdasági Hivatásos Színházak szemléjén színészi díjat kapott. A kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválján 2002-ben a Titanic vízi revüben Matyik Lajos alakításáért, a PÁC című előadásban pedig Angyal, Barnabás Maximus, Pergelin Tódor és a Bíró szerepéért kapott színészi díjat. A Népszínház Magyar Társulata 2007/2008-as színházi évadának legjobb férfi epizódszereplőjévé választották. A Pataki-gyűrű Díjra a Cseresznyéskertben nyújtott alakításáért, Lopahin szerepéért jelölték.

G. Erdélyi Hermina

Szabadkán született 1973-ban. Az Újvidéki Művészeti Akadémián ’95-ben diplomázott. Számos társulatnál dolgozott Újvidéken, Budapesten, Belgrádban és Krakkóban, mígnem Szabadkán állapodott meg ’98-ban. A Népszínház Magyar Társulatához szerződött, de rendszeresen játszik a Kosztolányi Dezső Színház, a Gyermekszínház, valamint a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásaiban is. A szabadkai Népszínházban 2000 óta összesen nyolcszor díjazták őt a legjobb női mellék-, fő- és epizódszerepekért. A közönség szavazatai alapján 2009-ben az évad színésznője volt. A kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválján 2002-ben a Nem fáj! című darabban Clara szerepéért, 2008-ban pedig a Szomorú vasárnapban Helén megformálásáért kapott színészi díjat. A Pataki-gyűrű Díjra A csúnya című előadásban Fanny szerepéért jelölték.

Ralbovszki Csaba

Verbászon született 1977-ben, Bácsfeketehegyen nőtt fel. Az Újvidéki Színművészeti Akadémián diplomázott, 2002-től a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja. Rendszeresen játszik a Kosztolányi Dezső Színház, a Gyermekszínház és az Újvidéki Színház előadásaiban is. A Népszínház Magyar Társulata két ízben tüntette ki a legjobb férfi epizódszereplőnek és egyszer a legjobb férfi főszereplőnek járó díjjal. A vajdasági hivatásos színházak fesztiválján a Nem fáj! című darabban alakított szerepéért, Klaus megformálásáért 2003-ban színészi díjban részesült. A Pataki-gyűrű Díjra a Kosztolányi Dezső Színházban Az eredeti Hamlet című darabban alakított szerepéért, Horatio megformálásáért jelölték. 

Hajdú Tamás

Újvidéken született 1988-ban. Az Újvidéki Művészeti Akadémián 2011-ben diplomázott Hernyák György és Pálfi Ervin osztályában. Vizsgaelőadása Rudolf Hess tízparancsolata volt. 2012-ben mesterképzésre iratkozott az Akadémián. 2011 óta az Újvidéki Színház társulatának tagja. A Pataki-gyűrű Díjra a Marat the Sade-ban Marat szerepének megformálásáért jelölték. Szerepet kapott többek között Shakespeare: Szentivánéji álom című táncelőadásában, Mihail Bulgakov A Mester és Margarita és Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjában.

Balázs Áron

Muriban, Svájcban született 1977-ben. Az Újvidéki Színművészeti Akadémián 2004-ben diplomázott. Az Újvidéki Színháznak ’98-ban lett tagja. Az Újvidéki Színművészeti Akadémián 2005 óta tanársegédként dolgozik. Játszott a Tanyaszínházban, a Szerb Nemzeti Színházban, a szabadkai Népszínházban, a Kosztolányi Dezső Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban és a budapesti Bárka Színházban is. A Pisti a vérzivatarban című előadásban Pisti szerepének megformálásáért 2000-ben a vajdasági hivatásos színházak találkozóján, Šabacon a Ljubiša Jovanović Napokon, valamint Kisvárdán a határon túli színházak fesztiválján is díjazták. A közönség szavazatai alapján háromszor illették a legjobb férfi főszereplő díjával, és egyszer az évad legjobb színésze díjjal. A 2003/04-es színházi évadban a határon túli színházak kisvárdai fesztiválján a Pojáca című darabban Platonov megformálásáért egyéni művészi díjban részesült. Ugyanebben az évadban a Cyrano de Bergerac címszerepéért Pataki-gyűrű Díjat kapott. A Vajdasági Hivatásos Színházak Találkozóján a Tangó című darabban Stomil szerepének megformálásáért 2007-ben díjazták. Az 53. Sterija Játékokon a Rocky Horror Show-ban dr. Frank-N-Furter szerepéért 2008-ban Sterija-díjat kapott. A Pataki-gyűrű Díjra a Berzsián és Dideki című előadásban Berzsián szerepéért jelölték.

Mészáros Árpád

Zentán született 1982-ben. Egyetemi tanulmányait az újvidéki magyar tanszéken kezdte meg 2001-ben, majd két év után átiratkozott a Színművészeti Akadémiára. 2006-tól a Kosztolányi Dezső Színház tagja, 2012 szeptembere óta szabadúszó színész. Játszott a Tanyaszínház, az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház magyar és szerb társulatában. A Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) 2008-ban a szakmai zsűritől az Urbi et orbi című előadásban nyújtott művészi teljesítményért kollégáival együtt különdíjat kapott. A Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának különdíját a The Beach c. előadás színészeinek (Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mikes Imre Elek) 2010-ben ítélték oda. Az 56. Sterija Játékokon 2011-ben színészi alakításért járó Sterija-díjat kapott. A Pataki-gyűrű Díjra a Pass-port Subotica/Szabadka című előadásban nyújtott alakításáért jelölték.

Banka Lívia

Csókán született 1961-ben. Az Újvidéki Művészeti Akadémián ’85-ben diplomázott. A főiskola befejezése után az Újvidéki Rádió drámaszerkesztőségének társulatához szerződött. Ennek feloszlatása után került az Újvidéki Színházhoz ’93-ban. A kisvárdai Határon Túli Színházak VIII. Fesztiválján a Dürrenmatt: Fizikusok című előadásban dr. Matilde von Zameld szerepének megformálásáért ’96-ban Színészdíjjal jutalmazták. A 2007/08-as színházi évadban a közönség szavazatai alapján az évad legjobb női főszereplője volt. A Pataki-gyűrű Díjra a Zentai Magyar Kamaraszínház Jóccakát, mama! című előadásában Thelma szerepéért jelölték.

A Pataki-gyűrű Díjat október 29-én, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának gálaestéjén adják át Szabadkán, a Népszínház Jadran Színpadán. Szurkoljanak kedvencüknek!
 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..