Ki népe vagyunk?
Tóth Lívia
2006.11.15.
LXI. évf. 46. szám
Ki népe vagyunk?

- Barát István fotójaPancsován második alkalommal tartották meg a Silladri elnevezésű vajdasági magyar kamara népitánc-fesztivált. A rendezvény kezdetén Ki népe vagyunk? címmel Fehér Attila tartott előadást, amelyben a távolabbról érkező vendégeknek próbálta meg felvázolni, honnan is érkezt...

- Barát István fotója

Pancsován második alkalommal tartották meg a Silladri elnevezésű vajdasági magyar kamara népitánc-fesztivált. A rendezvény kezdetén Ki népe vagyunk? címmel Fehér Attila tartott előadást, amelyben a távolabbról érkező vendégeknek próbálta meg felvázolni, honnan is érkeztek a vidéken élő székelyek ősei, milyen a viseletük, a tárgyi hagyatékuk. Érdeklődésünkre elmondta, hogy elsősorban a saját településén, Hertelendyfalván kutat, de Bonyhádon és Kakasdon is felkeresték már a bukovinai székelyeket.
- Régi fényképeket kerestünk, különféle tárgyakat fényképeztünk le, de azok között is elsősorban a szőtteseket, mint a törülköző, a zsák, a tarisznya, a festékes. Próbáltunk mindent megörökíteni, amit kézzel csináltak. Amit ott gyűjtöttünk, az részben megmaradt nekünk, részben különböző múzeumokba került. Azon dolgozunk, hogy lejöjjön a néprajzi tábor ide Hertelendre, mert akkor jobban kikutathatnánk, kik vagyunk, honnan jöttünk. Itt is akadnak képek, mesék, történetek, sajnos, a tárgyi örökség már elég szegényes, de a festékes szőttesekből most a Silladrira is készítettünk egy kis kiállítást. A falu történetét Nagy Sívó Zoli bácsi valójában már könyvekbe öntötte, a Bukovina, mit vétettem? és A főváros árnyékában című köteteket elolvashatják az érdeklődők - mondta Fehér Attila, akit élvezet hallgatni, hiszen rendkívül ízes tájnyelven beszél. Megtudtuk róla azt is, hogy a szakmája esztergályos, de azzal nem nagyon lehet munkát találni. Két évig volt Szabadkán és Topolyán a néptáncpedagógus-képzés hallgatója, de anyagi okok miatt nem folytathatja.
- Az egyesületben táncos vagyok, és énekeltem is, de mivel az együttes eddigi vezetője elment Pestre, kényszermegoldásként vállalnom kellett a felnőtt tánccsoport vezetését. Most azon dolgozom, hogy az én irányításommal is minél sikeresebbek legyenek, és haladjanak előre. Egyébként a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jelenlegi aktív tagjainak a hetven-nyolcvan százaléka Hertelendyfalváról való, a táncosok közül szinte mindenki, és újabban jönnek Sándoregyházáról is.
Kérdésemre, hogy milyen arrafelé a magyar fiatalok élete, Attila azt válaszolta, hogy nem sokban különbözik a többiekétől, talán csak annyiban, hogy egyre kevesebb magyar szót hallanak. Gyors tempóban élnek, szeretik a modern zenét, néptánccal csak az egyesületen belül foglalkoznak. Azok, akik Belgrádban tanulnak tovább, általában visszatérnek, de külföldről már nehezebben kerülnek haza.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..