home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kettesben
M. A.
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám
Kettesben

Nincs olyan művelődési esemény Nagybecskereken, irodalmi est, koncert, színházi előadás, tárlatmegnyitó, amelyen ne volna ott a nyugalmazott pedagógus Fridl házaspár. Együtt, leginkább derűs arccal, érdeklődéssel kísérik városunkban a legkülönbözőbb műsorokat, látogatják a rendezvényeket. E...

Nincs olyan művelődési esemény Nagybecskereken, irodalmi est, koncert, színházi előadás, tárlatmegnyitó, amelyen ne volna ott a nyugalmazott pedagógus Fridl házaspár. Együtt, leginkább derűs arccal, érdeklődéssel kísérik városunkban a legkülönbözőbb műsorokat, látogatják a rendezvényeket. Együtt, úgy, ahogy felnőttek, ledolgozták szolgálati idejüket, vonultak nyugállományba, s most békésen élik nyugdíjaséveiket. A nyáron ünnepelték házasságuk 50. évfordulóját, de életük ennél sokkal hosszabb ideje összefonódott. Zoltán és Margit már gyermekkorukban ismerték egymást nagymamáik révén, az anyukák is barátkoztak.
Fridl Zoltán Nagybecskereken született 1930-ban a mostani Július 7-e utcában. Itt járt magyar gimnáziumba, a háború végére egyedül maradt özvegy édesanyjával. Akkoriban népszerűek voltak az ifjúsági munkaakciók, s ő is kivette részét a Šamac-Szarajevó vasútvonal, valamint a Testvériség-Egység autóút építéséből. A pancsovai gépésztechnikumban érettségizett, munkába állt, majd magánúton fejezte be a pedagógiai főiskolán a fizika-vegytan szakot. Sokáig tanított a becskereki gépésztechnikumban, tanfelügyelő is volt, a Nikola Tesla Elektrotechnikum megalapítója és sok éven át igazgatója. Mindemellett sportmunkás is volt, nemzetközi atlétikai bíró. ,,Ha újból kezdeném, újra így csinálnék mindent” - mondta.
Felesége, Margit a közeli Erzsébetlakon született, de azóta szinte nem is tért oda vissza, mert gyorsan elköltöztek édesanyjával (egyéves volt, amikor meghalt az édesapja) Németcsernyére, iskolás éveit pedig már itt Nagybecskereken töltötte. A zárdában kapott kitűnő nevelést, azután magyar főgimnáziumba járt, majd a pedagógiai főiskola magyar szakát fejezte be. Kezdő tanárként Szajánban dolgozott, és amikor visszakerült Becskerekre a szakmunkásképző iskolába, ott találkoztak újra útjaik. 1956 augusztus 11-én esküdtek meg nagyon szerény körülmények között. Két évre rá született meg Ági leányuk, aki gyógyszerészetet fejezett be, s ma neki is egy lánya van, a 17 éves Lívia. Sajnos, Géza vejüket annak idején, a 90-es évek elején, többször is fenyegette a behívóparancs, s a fiatal házaspár úgy döntött, kivándorol. Kanadában, Vancouverben kötöttek ki, ahol feltalálták magukat, s aminek a nagyszülők a legjobban örülnek: Lívia unokájuk francia középiskolába jár, beszél angolul, sőt spanyolt is tanul, ezenkívül itthonról magával vitte a magyar és a szerb nyelv tudását is. Nyolc éve minden nyarat itthon tölt a nagymamánál és nagytatánál, egyedül utazik a tengerentúlra.
- Életünket a munkának szentelhettük, de volt időnk utazásra is, nyaranta a tengerre mentünk, telente pedig Szlovéniába. Pedig mi sem voltunk akkoriban túlfizetve - emlékezik vissza a tanárnő. - Szép volt tanárnak lenni, sokat utaztunk a gyerekekkel kirándulásokra, még vonaton is. Nagy létszámú osztályok voltak, a szakközépiskolába olyan fiúk jártak, akik talán nem is szerettek annyira tanulni, de szorgalmasak voltak, s ma becsületes mesteremberek. Sokuknak a gyermekét is tanítottuk, s ha ma találkozunk, nem veszik rossznéven, ha nem ismerjük fel őket, de ha emlékeztetnek a generációra, akkor rögtön tudjuk, melyik tagozatba jártak.
Lassan húsz éve lesz, hogy 1987. szeptember elsején együtt vonultak nyugdíjba. A házastársak előnynek tartják azt, hogy együtt dolgoztak, hisz ugyanaz volt a baráti körük:
- Életünk összefonódott a nagyszülőktől kezdve, s ha ma leülünk beszélgetni, sok közös emlékünk van. Ilyenkor, az ünnepek táján, mégis a legtöbbet a gyerekeinkre gondolunk, a régi karácsonyokra. Voltak olyan idők is, amikor titokban ünnepeltünk, titokban mentünk templomba, mert tanügyi dolgozóként bizony nyíltan nem volt tanácsos. Megtartottuk a szokásokat, a hagyományos ételeket, kalácsokat készítjük. Szilveszterezni már eljártunk társaságba, a szállodába, városházára - mesélte a tanárnő.
A fényképek is előkerültek. A legfrissebbekből van a legtöbb, az aranylakodalomból, amely valójában ünnepi ebéd volt a templomi esküvő után, és amelyre hazajöttek a gyerekek is a messzi távolból. De a Fridl házaspár is járt több ízben is náluk. Töltöttek karácsonyt is Kanadában, amely ott nagyon szép, csillognak az utcák hetekkel előtte, hó is van. Nyugdíjaskorára a tanár úr megtanulta a számítógépet is kezelni, mert ajándékba egy hordozható készüléket kaptak a lányuktól, így naponta levelezhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..