home 2024. október 28., Simon napja
Online előfizetés
Kétnapos látogatásra érkezett Szerbiába Sulyok Tamás
Kartali Róbert
2024.10.27.
LXXIX. évf. 43. szám
Kétnapos látogatásra érkezett Szerbiába Sulyok Tamás

A Vajdasági Magyar Szövetség megkerülhetetlen tényezője a magyar—szerb kapcsolatrendszernek — hangsúlyozta Sulyok Tamás, miután vasárnap kétnapos látogatásra érkezett Szerbiába. Magyarország köztársasági elnökét dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke fogadta Palicson.

A tárgyalás után Pásztor Bálint és Sulyok Tamás közös sajtótájékoztatót tartott. Pásztor Bálint hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a köztársasági elnök a kétnapos szerbiai látogatását a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel kezdte Palicson. Mint fogalmazott, ez annak is kifejezése, hogy az elnök úr kiemelt fontosságúnak tartja a magyar—magyar együttműködést, és természetes számára, hogy velünk indítja szerbiai programját.


Sulyok Tamás és dr. Pásztor Bálint

— Tájékoztattuk a köztársasági elnök urat a vajdasági magyar közösség helyzetéről, küzdelmeiről, eredményeiről és céljairól, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség politikai munkájáról, amelyet országos, tartományi és önkormányzati szinten folytatunk. Beszámoltunk a Magyar Nemzeti Tanács célkitűzéseiről és elért eredményeiről, különös tekintettel azokra a célokra, amelyek az elmúlt években váltak valóra. Itt, Vajdaságban született meg a kettős állampolgárság gondolata, és itt valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács keretében a magyar perszonális kisebbségi autonómia. Beszámoltunk a gazdaságfejlesztési terv megvalósuló eredményeiről, amely azt eredményezte magyarországi kormányzati eszközökből, hogy nagyjából félmilliárd eurónyi beruházás valósult meg nyolc esztendő leforgása alatt. Több mint 16 000 vajdasági magyar gazdához, vállalkozóhoz, családhoz jutott el ez a támogatás, a vajdasági magyar közösség tagjainak versenyképességéhez hozzájárulva. Ami pedig a belpolitikai állapotokat illeti, a vajdasági magyar közösség nyolc államtitkára, hat parlamenti képviselője, tartományi házelnöke révén, és egyéb tartományi kormányzati tisztségviselői képében, a szerbiai belpolitikának az egyik kiemelt szereplője, és ugyanez mondható el önkormányzati vonatkozásban is. A történelmi megbékélés tizenegy évvel ezelőtt jött létre, ami a szerb—magyar relációt megelőzően csak német—lengyel és német—francia vonatkozásban valósult meg. Akkor az akkori köztársasági elnökök közösen hajtottak főt a csúrogi ’41/’42-es és ’44/’45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt.

Pásztor Bálint hozzátette, örülnek annak, hogy hétfőn a köztársasági elnökök jelenlétében ismét megemlékezést tartanak Csúrogon, valamint hogy felszentelik és átadják a zsablyai római katolikus templomot a két államfő jelenlétében.

— Szerbiában, különösen Vajdaságban, jelentős magyar közösség él, ezért fontosnak tartottam, hogy a belgrádi hivatalos találkozóim előtt egyeztetést folytassak a vajdasági magyarok érdekképviseleti szerveinek vezetőivel — mondta Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke. — Úgy tapasztaltam, hogy a VMSZ aktív és megkerülhetetlen tényezője a magyar—szerb kapcsolatrendszernek, aminek köszönhetően a vajdasági magyar közösség évek óta közösségileg és egyénileg is megbecsülésnek örvend Szerbiában, és a magyarság szerzett jogai nem szenvedtek és nem szenvednek csorbát. Magyarországról Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekintünk. A holnapi nap során hivatali tárgyalásaink során a szerb államfővel, a miniszterelnökkel, illetve a szerb parlament házelnökével is fogok tárgyalásokat folytatni. Jó egy évtizeddel ezelőtt, 2013. június 26-án a magyar—szerb megbékélési folyamat egyik mérföldköveként Áder János, valamint Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök közösen fejet hajtottak a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok csúrogi emlékművei előtt. Külön felemelő számomra, hogy hétfőn, a belgrádi hivatalos tárgyalásokat követően, Vučić elnök úrral Csúrogra látogatunk, majd Zsablyán közösen átadjuk a felújított Havas Boldogasszony római katolikus templomot.

Sulyok Tamás végül megemlékezett a csaknem egy éve elhunyt Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség korábbi elnökéről, akinek kiemelkedő szerepe volt a magyar—szerb megbékélési folyamat sikerében. Az általa képviselt szándék, hogy szembenézzünk történelmünk nehéz időszakaival, lehetővé tette egy bizalmi légkör kialakulását, mely a két ország mai stratégiai partnerségének alapja. Ez egyúttal a magyarországi szerb közösség és a vajdasági magyarság számára is megteremti a szülőföldön való boldogulás lehetőségét.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..