home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Két nagyi
Orosz Ibolya
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám

Ha két nagymama találkozik, ugyan mi másról áradozhatna egymásnak, mint az unokákról? „A legkisebbik, a kislány, már négyéves. Zabálni való. Még beszélni sem tudott, de már mindenről pontos elképzelése, terve volt, hogy mit és azt hogyan akarja. Született kofa, be nem áll a szája. Miközben nagyon komoly, mindenről van véleménye, és azt ki is fejti. Esküszöm, ügyvéd lesz belőle, sztárügyvéd...” — mondja ismerősöm, és sztorikat mesél.

A fiúk? A nagyobbik tizenegy éves, rendszeresen jár edzésekre, azt mondják, tehetséges. Sajnos a tavalyi év nagyon megviselte: még januárban, a téli szünidő idején el kellett búcsúznia a legjobb barátjától, az ugyanis kiköltözött a családjával Kanadába. Úgy tűnt, hogy összeszedi magát, új barátság volt kibontakozóban egy másik osztálytársával. Aztán a nyáron az a fiú is külföldre vándorolt a szüleivel. Teljesen magába zuhant a gyerek, nagyon ránk ijesztett. Hiába hívták, még az újévi buliba sem akart elmenni. Az anyja meg az apja a lelkét is kitette, mire rávették, hogy az öccse társaságával szilveszterezzen. Duzzogott, hogy hatodikos létére a „kis taknyos” negyedikesekkel kell töltenie az estét, de a szülőknek sikerült elérniük, hogy ne a szobájában gubbasszon, egyedül.

A kisebbik fiú, a nagy vagány? Annak hál' istennek mindig rendben a szénája. Nem úgy, mint az ő szénájuk — mármint a nagyszülőké. Kimondani sem tudja úgy, hogy el ne sírja magát: az ő lányáék is készülődnek. El innen. Külföldre. Viszik a három unokát.

„Amikor a lányom évekkel ezelőtt felvette a devizaalapú lakáshitelt, egyetemi diplomával, pedagógusként 500 eurót keresett, és havi 16 000 dinárt vontak le tőle a kreditre. Rossz döntés volt, azóta ezerszer elátkozták azt a napot, amikor meghozták, de visszaút nincsen. Ma 350 eurót ér a fizetése, amiből 26 000 dinárt visz el a törlesztő részlet. Marad 80 eurója, mely a rezsiköltségekre sem elég. A férje egy nagyon tehetséges, kreatív ember, elismerik a szakmájában, de a magáncégnél, ahol dolgozik, siralmas fizetést kap. Mellékesként minden munkát elvállal, dolgozik vasárnap és ünnepnapokon is szegény, hiába. Napi megélhetési gondjaik vannak. Mi, a férjemmel a kis nyugdíjunkból segítünk, erőnkön felül is, de tehetetlenek vagyunk. Megszakad a szívünk, de az eszünkkel mi is felfogjuk: egy fiatal értelmiségi házaspár számára a három gyerekkel — akiket majd iskoláztatni is kell — ez nem élet. És semmi kilátás, se remény, hogy belátható időn belül bármi is jobbra fordul, javulnának a körülmények. Megértem a lányomékat, és igyekszem ebben a tervükben is a támaszuk lenni. Pedig tudom, ha nem láthatom naponta az unokáimat, én abba biztosan belepusztulok...”

A könnyeit törölgeti, az orrát fújja. Szipogva sorolja: Skandinávia egyik országába készülődnek; a vejük nővére (újságíró létére) egy tanfolyamon szerzett szakácsdiplomával a kezében abban az országban öt hónap alatt annyi pénzt keresett, amennyi nálunk egy kisebb vagyonnak számít; van összeköttetésük, egészen jók lennének a kilátásaik, ha beszélnék a nyelvet; a lánya is, a veje is intenzív nyelvtanfolyamra jár...

Aztán elnézést kér. Bocsánatot, amiért most, amikor másfél év után először találkoztunk, így a nyakamba zúdította az összes búját-baját.

„Hát nálatok? Mesélj, mi újság?” — kérdezi inkább illemből, mint őszinte kíváncsiságból. Látszik a tekintetén, hogy aranyos, vicces történetek helyett valami mást vár. Vigasztalást. Megnyugtató szavakat szeretne. Biztatást és bátorítást, ha az adott helyzetben egyáltalán létezik ilyen. Néhány jó szót a másik nagymamától, akiről tudja, hogy az unokái kétszáz kilométer távolságra élnek Szabadkától — már oda születtek mind a ketten.

Megpróbálok eleget tenni ennek az elvárásának. Persze, pontosan tudom, hogy nem állok a helyzet magaslatán. „Ez az ő életük; ebbe nem lehet beleszólni; az unokák érdeke is, hogy jobb életük legyen; a fapados járatokkal pedig manapság minden távolság gyorsan és olcsón leküzdhető...” — sorolom, de nyilvánvaló, hogy nem tudok olyat mondani, amit ő maga ne tudna. Be kellett érnem azzal, hogy ha én nem is mesélhettem az unokáimról, ő legalább jól kisírhatta magát a vállamon. Utóbb (hogy milyen az élet!) volt valami, aminek már örülni is tudtam. Annak, hogy nem két nappal később találkoztunk! Hogy nem január 15-e után futottunk össze.

Az volt az a bizonyos nap, amikor a svájci frank átlépte a sokkhatárt — árfolyama az egekbe szökött. Az a dátum, amikor a svájcifrank-hitelesek törlesztőrészlete egyik napról a másikra 20%-kal emelkedett. És ebben a percben még nem tudni, mikor és mi lesz a történet vége. Ez az újabb csapás Szerbiában 22 000 családot érint — kevesebb embert, mint a környező országok bármelyikében, nyilatkozta a miniszterelnök. Biztosan így van, de az a 22 000 család csaknem 100 000 ember — közöttük vannak az ismerősöm lányáék is. Akiket most ért a végső csapás. Mi lesz velük? Ha volt is, ami még esetleg visszatarthatta volna őket a kivándorlástól, az egyik napról a másikra darabokra tört. Köddé vált. Szertefoszlott. Nincsen. És fogalmam sincs, mit mondhattam volna a három gyerek nagyanyjának, ha történetesen két nappal később találkozunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..