home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Két henger, két ütem (2.)
Lábadi Loránd
2021.07.21.
LXXVI. évf. 27. szám
Két henger, két ütem (2.)

A kétütemű erőforrások eltérnek a négyüteműektől, mivel gyengébb teljesítményűek, ellenben jóval nagyobb a teherbírásuk, tehát hosszabb ideig lehet őket használni, és a karbantartási költségek is kisebbek. Ezekkel a motorokkal főleg szerszámgépeknél találkozhatunk, de elődeink személygépkocsik meghajtására is használták, melyek aztán ismertek lettek. Több gyár is tervezett autókat, melyekbe kétütemű motor került, persze a négyütemű erőforrásokkal meghajtottak akkor is kelendőbbek voltak. Most ismerjünk meg néhány olyan modellt, amely még ma is sokszor szóba kerül, hogy milyen jó kis autó volt, és milyen keveset fogyasztott, mindemellett még szép is volt.

A Citroën 2CV a francia autógyártás egyik csodája, mely több filmben is látható, nem mint nevetség tárgya, hanem mint egy strapabíró, úttalan utakon is száguldani képes kocsi, már amennyire a kéthengeres motor bírta. Hengerűrtartalma 602 cm3, maximális motorteljesítménye 29 lóerő (21 kW), végsebessége 115 km/h, gyorsulása 100 km/h sebességre 35 s, az átlagos üzemanyag-fogyasztása 7-8 liter körül alakult. A Citroën 2CV kedvelt modell volt, mivel az egyszerű, de megbízható szerkezet aránylag olcsónak számított. Hossza 3830 mm, szélessége 1480 mm, magassága 1600 mm, öntömege 560 kg, míg a megengedett össztömege 930 kg. A csodaautó az 1948 és 1990 közötti időszakban volt gyártásban, és ez idő alatt 5 millió feletti számban értékesítették, ami mutatja, hogy mekkora volt az érdeklődés iránta.

A Suzuki is gyártott kéthengeres motorral felszerelt autókat, melyek körbejárták a világot, és szép számban vásárolták is őket az emberek, mivel egy olcsó, de megbízható kisautó volt. Ilyen a Fronte 360-as, melynek hossza 3000 mm, szélessége 1300 mm, magassága 1340, öntömege 426 kg. A benzinüzemű erőforrás 356 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 20 lóerő (15 kW), hátsókerék-meghajtású. Az 1968-beli modell üzemanyag-fogyasztása 7 liter körül alakul, mely érték magas, ha figyelembe vesszük a motor teljesítményét, de ettől függetlenül nagy volt a vásárlási láz. A Suzuki másik modellje, mely szintén nagyon népszerű volt, a Fronte Coupé, melynek teljes hossza 3000 mm, szélessége 1300 mm, magassága 1210 mm, öntömege 480 kg. A benzinüzemű erőforrás 355 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 33 lóerő (24 kW), és kétszemélyes volt.

A Punto TwinAir 2012-beli modellje is ebbe a csoportba tartozik, de nem volt rosszabb, mint az erősebb változat bármelyike. Hossza 4065 mm, szélessége 1687 mm, magassága 1490 mm, öntömege 1090 kg, a csomagtartó térfogata 275 liter. A 875 cm3 hengerűrtartalmú, kéthengeres, benzinüzemű erőforrás maximális teljesítménye 86 lóerő (63 kW), gyorsulása 100 km sebességre 12,7 s. Az üzemanyag-fogyasztása városban 4,9, míg vegyes üzemmódban 4,2 liter körül alakul. Az alacsony értékekre a magyarázat a két henger és a kis hengerűrtartalom, viszont a sebesség ettől függetlenül hosszabb távon is tartható, a végsebessége 172 km/h.

A megemlített néhány autó csak töredéke a legyártott modelleknek, melyek még napjainkban is működőképesek, mivel nagyon egyszerű felépítésűek, mégis igen megbízhatóak.

A kétütemű motor abban különbözik a négyütemű motortól, hogy mindössze két ütem alatt hajtja végre azt a ciklust, amelyet a négyütemű két fordulat alatt. Így a kétütemű motornál minden fordulatra esik egy munkaütem, szemben a négyüteművel, ahol csak minden második fordulatra. Ezeket a motorokat a nagy teljesítmény, egyenletes munka és a határozottan magas hatásfok jellemzi. Mint már említettük, nemcsak kézi szerszámokban (motorfűrészek, motoros kaszák és egyéb) használják, vagy csónakmotorokban, különféle erőgépekben, hanem az autógyártásban is, ahol igencsak sikeresek voltak. Mivel kisebb a szervizelési költség, egy időben tömegesen alkalmazták ezeket az erőforrásokat. Napjainkban nem annyira elterjedtek, de ki tudja, mit tartogat a jövő, némely autógyártó ugyanis komolyan fontolóra vette a kétütemű motorok visszahozását, és talán már vannak is erre kész tervek. Az első kétütemű motor megjelenése óta napjainkig sokat változott a technológia, természetesen a működési elv maradt, viszont az anyagok minősége lényegesen javult, ami egy tökéletesebben működő erőforrást eredményezett. A kevésbé zajos erőforrások használata az autógyártásban is követelmény lett, amit a gyártók kötelesek betartani, ezért állandóak a kisebb-nagyobb módosítások. A háromhengeres motorok is használatban vannak, lehet, hogy több gépkocsiban, mint a kéthengeresek, de ezeket is háttérbe szorítja a megbízható és nagyobb teljesítményre képes négyhengeres motor, mely a legelterjedtebb, nem csak az autóiparban. A kéthengeres motorral felszerelt Polski vagy a Fiat 500-as, melyek hazánkban igencsak elterjedtek voltak, számtalanszor megjárták a hosszú utat a boszniai hegyeken keresztül az adriai tengerpartig, és a tulajdonosok elégedettek voltak a teljesítménnyel. Ez is mutatja, hogy mennyire jó erőforrások.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..