home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Képekről képekben
Szerda Zsófi
2017.11.27.
LXXII. évf. 47. szám
Képekről képekben

A szabadkai Kortárs Galériában Néma dialógus a világgal címmel kiállítás nyílt, melyen huszonöt fiatal képzőművész mutatta be munkáit.

Ács József topolyai festőművész 1914. november 14-én született. Ezen a napon, azaz a vajdasági magyar képzőművészet napján a művészek rá emlékeznek. A szabadkai Kortárs Galériában ez alkalommal Néma dialógus a világgal címmel kiállítás nyílt, melyen huszonöt fiatal képzőművész mutatta be munkáit.


A szerző felvételei

Nem sok olyan ember él Vajdaságban, aki ne ismerné Ács József nevét. Festő, műkritikus. Művészeti tanulmányait a ’40-es évek elején Belgrádban végezte el. Mestere Milun Milunović volt. Tanulmányai után Újvidéken telepedett le. Rajzot tanított a helyi és a zentai gimnáziumban, majd vezető munkatársa lett a Magyar Szó képzőművészeti rovatának. Az ’50-es években döntő szerepe volt a topolyai, a becsei és az écskai művésztelepek megalapításában is. 1964-ben mutatkozott be először külföldön, Stuttgartban, majd a ’80-as évek elején Bécsben, Párizsban és más európai művészeti központokban is.

A szabadkai Kortárs Galériában huszonöt vajdasági magyar fiatal képzőművész mutatkozott be. A kiállítást Nela Tonković, a tárlatnak otthont adó intézmény igazgatója, valamint a szervezők, Lovas Ildikó és Brenner János nyitották meg.

A Híd Kör Art tagjai, azaz a kiállítók a következő fiatal képzőművészek voltak: Agócs Nikolett, Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Cvitkó Beatrix, Nagy Abonyi Dávid — Davie, Horvát Lívia, Kincses Endre, Kiss Natália, Klájó Adrián, Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Emese, Kozma Laura, Lábadi Lénárd, Lak Róbert, Munjin Andrea, Nagy Kornélia, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Újházi Adrienn, Vass Szabolcs.

Remélhetőleg az ő nevüket is mindenki ismerni fogja, s munkáik éppen az önök nappalijában fognak lógni még száz évig és tovább.

Be is állunk a néma dialógusok sorába, képriportunk következik:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..