Képekről képekben

Képekről képekben

A szabadkai Kortárs Galériában Néma dialógus a világgal címmel kiállítás nyílt, melyen huszonöt fiatal képzőművész mutatta be munkáit.

Ács József topolyai festőművész 1914. november 14-én született. Ezen a napon, azaz a vajdasági magyar képzőművészet napján a művészek rá emlékeznek. A szabadkai Kortárs Galériában ez alkalommal Néma dialógus a világgal címmel kiállítás nyílt, melyen huszonöt fiatal képzőművész mutatta be munkáit.


A szerző felvételei

Nem sok olyan ember él Vajdaságban, aki ne ismerné Ács József nevét. Festő, műkritikus. Művészeti tanulmányait a ’40-es évek elején Belgrádban végezte el. Mestere Milun Milunović volt. Tanulmányai után Újvidéken telepedett le. Rajzot tanított a helyi és a zentai gimnáziumban, majd vezető munkatársa lett a Magyar Szó képzőművészeti rovatának. Az ’50-es években döntő szerepe volt a topolyai, a becsei és az écskai művésztelepek megalapításában is. 1964-ben mutatkozott be először külföldön, Stuttgartban, majd a ’80-as évek elején Bécsben, Párizsban és más európai művészeti központokban is.

A szabadkai Kortárs Galériában huszonöt vajdasági magyar fiatal képzőművész mutatkozott be. A kiállítást Nela Tonković, a tárlatnak otthont adó intézmény igazgatója, valamint a szervezők, Lovas Ildikó és Brenner János nyitották meg.

A Híd Kör Art tagjai, azaz a kiállítók a következő fiatal képzőművészek voltak: Agócs Nikolett, Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Cvitkó Beatrix, Nagy Abonyi Dávid — Davie, Horvát Lívia, Kincses Endre, Kiss Natália, Klájó Adrián, Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Emese, Kozma Laura, Lábadi Lénárd, Lak Róbert, Munjin Andrea, Nagy Kornélia, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Újházi Adrienn, Vass Szabolcs.

Remélhetőleg az ő nevüket is mindenki ismerni fogja, s munkáik éppen az önök nappalijában fognak lógni még száz évig és tovább.

Be is állunk a néma dialógusok sorába, képriportunk következik:

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képzőművészet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Képekről képekben
Képzőművészet
Képekről képekben
Képzőművészet
  • Csermák Zoltán
  • 2020.05.05.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink