home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kényes téma
Balázs Szilvia
2021.12.01.
LXXVI. évf. 48. szám
Kényes téma

Ezt mondták nemrég egy tévéműsorban, amikor a HIV-fertőzésről beszélgettek a stúdióban összegyűlt vendégek. Meghökkentem, mert őszintén szólva nem vártam, hogy a XXI. században ez kényes téma lehet. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy az idejében diagnosztizált, még nem előrehaladott betegséggel — megfelelő gyógyszeres kezeléssel — hosszú, teljes, normális életet élhet minden HIV-fertőzött, ráadásul a továbbfertőzés esélye is minimálisra csökkenthető. Ezért nagyon fontos a tesztelés, mely anonim, ingyenes, és szinte minden nagyobb városban végzik.

De az AIDS-szel kapcsolatban még ma is számos tévhit él az emberekben. Van, aki azt gondolja, ez kizárólag a homoszexuális férfiak betegsége, mások attól félnek, hogy akár kézfogás útján is elkaphatják. Emlékszem, egyszer egy rádióműsorban egy fiatal doktornővel beszélgettünk a szűrés fontosságáról, és egy hallgató feltette a kérdést, miért is kellene aggódnia és tesztelnie valakinek, aki nem váltogatja a partnereit, és nem is drogozik, hiszen akkor ugyan honnan kaphatná el a HIV-fertőzést. Én erre azt mondom, gondolkodjunk logikusan. Találkozunk valakivel, aki tetszik nekünk, kialakul egy párkapcsolat. Mennyi idő telik el, amíg elhagyjuk az óvszert szeretkezéskor? És előtte vajon kért-e tőlünk a partnerünk vagy mi tőle kaptunk-e bizonyítékot arról, hogy nem HIV-fertőzött? Tehát kényes téma valóban, ha belemegyünk a részletekbe.

Harminc évvel ezelőtt, november 24-én hunyt el Freddie Mercury, a legendás Queen együttes frontembere, az AIDS mindmáig leghíresebb áldozata. Csak a halála előtt néhány héttel vállalta fel az állapotát. Akkor még tabutémának számított a betegség. Megbélyegezték, kirekesztették a fertőzötteket, akik emiatt megfelelő orvosi kezelést sem kaptak — hiszen kérni sem mertek. Azóta rengeteget fejlődött az orvostudomány. Híres emberek százai vállalták fel, hogy maguk is HIV-fertőzöttek. Ez ma már nem tabutéma. És mégis az.

Ezen pedig csak mi magunk változtathatunk. Azzal, hogy kérdezünk. Hogy nyitott szemmel járunk a világban. Hogy nem rettegünk egy AIDS-teszttől. Hogy nem rettegünk egy HIV-fertőzött embertől. Nem kerüljük el. Nem bántjuk.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2020-ban 37,7 millió ember szenvedett AIDS-ben világszerte, és 1,5 millió új fertőzöttet regisztráltak. A fertőzöttek közül 1,7 millió tizenöt éven aluli gyermek.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy december 1-je az AIDS elleni küzdelem világnapja. Még akkor se, ha most minden a COVID—19-ről szól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..