home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Karácsonyi ajándék
(o. i.)
2009.12.23.
LXIV. évf. 51. szám

A VÍZUMKÖTELEZETTSÉG ELTÖRLÉSÉNEK NAPJA. December 19-én, szombaton reggel a röszkei határátkelőhelyen Balázs Péter, a Magyar Köztársaság külügyminisztere saját kezűleg ütötte bele a pecsétet Vuk Jeremić szerbiai külügyminiszter útlevelébe. A jelképes gesztus annak szólt, hogy Szerbiai polgárai...

A VÍZUMKÖTELEZETTSÉG ELTÖRLÉSÉNEK NAPJA. December 19-én, szombaton reggel a röszkei határátkelőhelyen Balázs Péter, a Magyar Köztársaság külügyminisztere saját kezűleg ütötte bele a pecsétet Vuk Jeremić szerbiai külügyminiszter útlevelébe. A jelképes gesztus annak szólt, hogy Szerbiai polgárai ezentúl vízumkötelezettség nélkül utazhatnak az EU országaiba. Az EU karácsonyi ajándéka -- a vízum nélküli beutazás lehetősége -- ezen az első napon jószerével csak a politikusokat és az újságírókat mozgósította. A szerb--magyar határon nem volt tumultus (sem délelőtt, sem este), gyér volt a forgalom. Nem történt meg az, amit sokan gondoltak, hogy bevásárlóturisták özönlik el Szegedet.
A STATÚTUM ÜNNEPÉLYES KIHIRDETÉSE UTÁN dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségügyi titkár ezt nyilatkozata: ,,Rögös utat kellett bejárni. Egy kicsit megalázva éreztük magunkat itt Vajdaságban, ezért nem tudunk felhőtlenül örülni, hiszen sokszor próbáltak kiskorúsítani bennünket, annyiszor bebizonyosodott már, hogy csak játékszernek tekintik ezt a képviselőházat. Mindennek ellenére azt hiszem, hogy a politikatörténet az eredményt fogja értékelni. Tehát kétségtelen, hogy nagyobb, lényegesebb módosítások nélkül kapott zöld fényt, vált érvényes és hatályos jogszabállyá ez a statútum. Ha ebből a szempontból tekintünk rá, akkor azt hiszem, hogy Vajdaság polgárai, a vajdasági magyarság hatalmas lépést tett a belső önrendelkezés megvalósítása irányába. Ez az egyetlen dokumentum, amely a kisebbségi közösségek autonómiáját szó szerint kimondja és biztosítja. Ez az a jogszabály, amely először tesz egyenlőséget a szerb nemzeti közösség és más őshonos nemzeti közösségek között, ezenkívül a többnyelvűséget, a többvallásúságot és a multikulturalizmust alapértékként hirdeti meg'. A politikus szerint okunk van ünnepelni, de még több okunk arra, hogy ,,felgyűrjük az ingujjunkat' -- a jogszabályoknak ugyanis akkor van értelmük, ha alkalmazást nyernek a gyakorlatban.
FELTëRT INGUJJAL. A szerbiai parlamentben a jövő évi költségvetésről folyik a vita. A költségvetéssel kapcsolatban a VMSZ képviselői két módosítási indítványt nyújtott be: a Köztársasági Kisebbségi Alap létrehozására tett kezdeményezést a kormány elfogadta, a másik módosítási indítványt viszont nem. A módosítás elutasítása miatt Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője kijelentette, hogy a magyar párt képviselői nem fognak a költségvetés elfogadására szavazni. Arról van szó, hogy a szerbiai alkotmány értelmében a szerbiai költségvetésből a vajdasági költségvetést legalább 7% illeti meg, ennek a 7%-nak a 3/4-ét pedig nagyberuházásokra köteles költeni a Vajdaság. ,,A tartományi költségvetés megközelítőleg 55 milliárd dinár lesz, ebből majd 34 milliárd transzfereszköz, azaz a tartományi szervek működéséhez szükséges keret. Ebből a számításból világosan látszik, hogy a tartomány semmi esetben sem tudná a költségvetés 3/4-ét nagyberuházásokra fordítani. Tehát a költségvetési javaslat ellentétben áll Vajdaság polgárainak az érdekeivel és alkotmányellenes. A VMSZ képviselői pedig nem fognak alkotmányellenes költségvetésre szavazni' -- mondta Pásztor Bálint. Itt mondjuk el: a tartományi parlament pénteken elfogadta a Vajdaság 2010-es költségvetését, melynek értéke 56,5 milliárd dinár.
ELHUNYT MARÁCI NÁNDOR. December 15-én Belgrádban tragikus hirtelenséggel elhunyt Maráci Nándor (61), a Demokrata Párt köztársasági képviselője, a DP magyarkanizsai községi szervezetének elnöke. A parlamenti képviselő nem jelent meg a köztársasági törvényhozás keddi ülésén, s mivel tudták, hogy a fővárosban van, keresni kezdték -- a szállodai szobájában találtak rá, holtan. A Szerb Képviselőházban 16-én, szerdán gyászülést tartottak az elhunyt Maráci Nándor tiszteletére. Ugyanezen a napon dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő részvéttáviratot küldött az elhunyt családjának, kiemelve: ,,Fogadják legmélyebb részvétem kollégám és barátom hirtelen bekövetkezett halála miatt. Maráci Nándor kedves kollégánk volt és maradt -- olyan kolléga, aki önzetlenül harcolt azért, hogy a demokratikus úton haladjon szűkebb közössége, a Vajdaság és Szerbia.' Magyarkanizsa önkormányzata -- melyben, az előző mandátumban Maráci az alpolgármesteri tisztséget töltötte be -- saját halottjának tekintve az elhunyt köztársasági képviselőt, december 17-én tartott gyászülést a Városházán. Temetése ugyanaznap volt a magyarkanizsai Nagytemetőben. A DP döntése értelmében Maráci képviselői helyét a szerbiai parlamentben a zentai Zsíros Jankelić Anikó vette át.
JÁRVÁNYHELYZET. December 17-én Belgrádban az egészségügyi miniszter, Tomica Milosavljević Szerbiában elsőként vette fel a H1N1 elleni védőoltást, s ezzel hivatalosan megkezdődött az új típusú elleni vakcina beadása. Dr. Csengeri Attila tartományi egészségügyi titkár ezzel kapcsolatban emlékeztetett: először az elsőbbséget élvezők csoportjába tartozó polgárok vehetik fel a vakcinát. A kismamák, a 6 hónaposnál idősebb gyerekek, a krónikus betegek, továbbá a katonaság, a rendőrség és a közszolgálatok alkalmazottai.
ELåREHOZOTT TÉLI SZÜNIDå. A járványügyi helyzet miatt -- a H1N1 vírusfertőzés terjedésének a megelőzése okán -- az iskolákban három nappal a tervezett előtt, hétfőn, december 21-én kezdődött meg a téli szünidő a Vajdaság összes iskolájában. Emiatt meglehetősen cifrán alakul a januári iskolanaptár. A naptár szerint a második félév hivatalosan január 18-án kezdődik ugyan, de közben -- január 11-étől 16-áig -- folytatódik az első félév, ekkor pótolják az előbb kezdődő szünet miatt elmulasztott munkanapokat. Így tervezik az illetékesek. Azt persze nem lehet tudni, hogy a terveket áthúzza-e majd a járványhelyzet vagy a gazdasági érdek. A turisztikai ágazat képviselői szerint ha már előrehozták a téli szünidőt, akkor toldják is meg azt egy héttel -- hogy a szülők és a diákok ne legyenek kénytelenek lemondani a már befizetett síelést...
A JANUÁRI ÜNNEPSÉG ELÉ. Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke fogadta a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia képviselőit: dr. Papp Endrét, a VTMA elnökét, valamint két alelnökét, dr. Branimir Gudurićot és dr. Kasztori Rudolfot. A tartományi tisztségviselő arról biztosította az intézmény képviselőit, hogy a Tartományi Képviselőház és az adminisztráció mindet megtesz annak érdekében, hogy a tartomány intézményrendszerében a VTMA végre megkapja az őt megillető helyet. Dr. Papp Endre pedig felajánlotta, hogy az akadémia -- a tudományos, a művelődési és az oktatási kérdésekben -- szívesen nyújt tanácsadói segítséget a tartományi adminisztrációnak. Megbeszélték, hogy az akadémia fennállásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre január második felében, a Tartományi Képviselőházban kerül sor.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..