home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 22-e
Martinek Imre
2023.07.22.
LXXVIII. évf. 29. szám
Július 22-e

Ezen a napon hunyt el 1967-ben Budapesten Kassák Lajos Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, képzőművész. A magyar avantgárd mozgalom meghatározó alakja.

Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

1887. március 21-én született a felvidéki Érsekújváron. Első verse 1908-ban látott napvilágot, első, Életsiratás című novelláskötete pedig 1912-ben. Ekkor már túl volt élete meghatározó élményén, az 1909 áprilisának végén megkezdett gyalogtúráján (pénz és nyelvismeret nélkül barátjával bejárták fél Európát, majd október végére célba, azaz Párizsba értek). Az utazás során szerzett élményei, kapcsolatai nagy hatással voltak pályájának alakulására, valamint arra, ahogy az 1910-es évek első felében vezetőként részt vett a magyar avantgárd csoportok megszervezésében. Ennek az útnak az eseményeit, az út során szerzett benyomásait az Egy ember élete című többkötetes önéletrajzi művében (1927—1935) is feldolgozta. Igazi maximalista volt. Korán felismerte a művészet önelvűségét. Úgy gondolta, hogy a művészet (műalkotás) nem kifejezője, hanem része a társadalmi valóságnak, nem tükörnek kell lennie, hanem önálló tevékenységnek.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Sírján az alábbi felvéset olvasható: „Éltem, bár nem akarták, hogy éljek. Dolgoztam, bár nem hagyták, hogy dolgozzam. Meghaltam. Mi mást tehettem volna. Bocsássátok meg minden jóságomat.”

Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..