home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Július 10-e
Martinek Imre
2023.07.10.
LXXVIII. évf. 27. szám
Július 10-e

„Egy-egy közmondás maga a kodifikált törvény.”

Ezen a napon hunyt el 1984-ben Budapesten dr. Tárkány Szücs Ernő jogász, a történettudományok doktora (DSc), az ELTE címzetes egyetemi tanára, a magyar jogi néprajz nemzetközi színtéren is elismert kutatója.

Hódmezővásárhely — 2023.április 15.

Hódmezővásárhelyen született 1921. október 13-án. A családi hagyományt követve a jogi pályát választotta. Első könyve Mártély népi jogélete címmel diákévei alatt jelent meg Kolozsvárott 1944-ben. Jogi tanulmányait végül a szegedi egyetemen fejezte be. A későbbiek folyamán előkészítője volt a magyar bánya-, gáz-, villamosenergia-törvénynek, eredményes nemzetközi tárgyalások, szerződéskötések közreműködőjeként, a Magyar bányajog könyv társszerzőjeként, elismert szakembereként tartották számon. Nemzetközi szerepvállalása is jelentős volt: a nemzetközi folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja, rendszeres szerzője volt, részt vett a jogi népszokások kutatását összefogó nemzetközi szervezet (Commission of Contemporary Folk Law) megalapításában, nemzetközi konferenciák rendszeres előadója volt.

Életműve — és egyúttal a magyar jogi néprajzi kutatás — mérföldkövének tekinthető Magyar jogi népszokások (1981) monográfia: a rendkívül gazdag példaanyag célja a magyar népi jogélet, a népi jogszokások, az autonóm népi közösségek létezésének bizonyítása, közös örökségének felmutatása volt.

„Káprázatos és visszacsábító ereje van annak a tájnak, ahol születtünk” —– vallotta.

Dr. Tárkány Szűcs Ernő szellemi örökségének gondozója a 2011-ben Szekszárdon megalakult Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..