home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jóváhagyták a kis létszámú tagozatok megnyitását
Hét Nap
2016.08.31.
LXXI. évf. 36. szám
Jóváhagyták a kis létszámú tagozatok megnyitását

A Magyar Nemzeti Tanács a legutóbbi ülésén 29 esetben támogatta a tizenötnél kisebb tanulói létszámmal induló tagozatok megnyitását, emellett a Magyar Szó és a Hét Nap Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületében (TJGYT) egy-egy tag cseréjéről, illetve a többi közt kulturális és köztájékoztatási pályázatokról is döntött.

A Magyar Szó illetékes testületébe Kókai Péter helyére — akinek nemrégiben megszűnt a munkaviszonya — Fodor Istvánt nevezték ki, a Hét Nap hetilap esetében pedig a Pál Károly lemondása után megüresedett helyre Faragó Csilla került.

Tari István, a VMDK képviselője mindkét esetben ismertette kétségeit. A Magyar Szó kapcsán arra mutatott rá, hogy a 79 szavazásra jogosult dolgozó közül mindössze 36-an támogatták Fodor Istvánt. Az MNT elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy a szavazócédulát csupán 45-en vették át, a többiek nem voksoltak. Tari a Hét Napnál azt rótta fel, hogy a TJGYT más tagjai sem vállalhatnák ezt a feladatot, mert köztisztséget töltenek be, ami ütközik a tömegtájékoztatásról és a médiáról szóló törvénnyel. Hozzáfűzte, a névsorból is látszik, milyen erővel próbál meg rátenyerelni a Hét Napra az a párt, amelyiknek ezt nem kellene tennie.

Az ülés folytatásában Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója számolt be a jövő évi pénzügyi és kiadói tervjavaslatról, melyet a legújabb rendelkezések alapján már most elkészítettek. A vállalat vezetője reményét fejezte ki, hogy a jegyzék vajdasági magyar gyermekkönyvekkel bővülhet. Elhangzott, hogy Szerbiának a 2018. évi budapesti könyvfesztiválon való szereplése miatt megszaporodtak a műfordítások is.

Az MNT tagjai jóváhagyták Vörös Anna kinevezését a magyarkanizsai József Attila Könyvtár megbízott igazgatói tisztségére, valamint elfogadták több iskolaigazgatói és igazgatóbizottsági, illetve iskolaszéki tag kinevezésének véleményezését, melyet az MNT Végrehajtó Bizottsága terjesztett be. 

A kis létszámú tagozatokra vonatkozó döntés értelmében Bajsán 13, Adorjánon, az újvidéki Petőfi-iskolában és Gunarason 12, a bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskolában, a szabadkai Đuro Salaj és Ivan Goran Kovačić Általános Iskolákban, Tiszakálmánfalván, Zentagunarason és Kispiacon 8, Bácsgyulafalván 7, Ludason és Csókán, a központi iskolában 6, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolában és Törökfalun 4, Dreán, Szilágyin és Hertelendyfalván 2, a csókai iskola kihelyezett tagozatán pedig 1 elsős kezdheti meg a tanévet szeptember 1-jén önálló, illetve kombinált tagozaton. Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában 22 elsős számára két tagozatot is nyitnak, amit a szociálisan hátrányos helyzetű és speciális, illetve egyéni oktatási-nevelési terv szerint tanuló gyermekek arányával indokolnak.

Az MNT jóváhagyásával 15 főnél alacsonyabb létszámmal kezdődhet meg a tanítás a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola, a futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon, az adai Műszaki Iskola, az óbecsei Műszaki Iskola, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskola, a Svetozar Marković Gimnázium, a zombori Közgazdasági Középiskola és a Veljko Petrović Gimnázium, a nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Szakközépiskola, valamint a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola magyar nyelvű osztályaiban. 
Az ülésen elhangzott, sikerként könyvelhetik el, hogy az Európa Kollégiumban szinte megduplázódott a jelentkező egyetemi hallgatók száma, hiszen amíg tavaly ősszel 66 elsős hallgató költözött be, addig az idén már több mint százan pályáztak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..