home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Jót tegyél, helyit vegyél — megnyílt a Recka bolt Magyarkanizsán
Fehér Márta
2020.10.13.
LXXV. évf. 41. szám
Jót tegyél, helyit vegyél — megnyílt a Recka bolt Magyarkanizsán

Recka, vagyis Recycle in Kanizsa. Eddig internetes felületen működött ez a kis bolt, október 1-jén pedig a magyarkanizsai buszállomással szemben fizikailag is megnyílt. Tönkölybúzából készült tészta, virágméz, mosószóda, kézművesszappanok, szobapapucsok, textilből varrt maszkok, női intim betétek, kispárnák, táskák, lakásdíszek és még sok egyéb sorakozik a parányi helyiség egyik oldalán, a polcon, a másikon pedig ruhák. A Reckában friss zöldség, gyümölcs is kapható, előzetes rendelésre.

Nagyon sok aspektusa van ennek a kis üzletnek és az ehhez kötődő két projektumnak, több irányból megközelíthető és összekapcsolható — fogalmaz Halász Mónika, a bolt tulajdonosa.

— Az egyik projektum a Kapocs, mely a Zöld Világ Egyesület által bonyolódik le, és a bolt a helyszíne. Ez valójában egy adománypont, ahová az emberek behozhatják azokat a ruháikat, amelyekre már nincs szükségük, valaki más pedig be tud jönni, válogatni közülük, és elvinni, amelyik megtetszik. Okkal-móddal cipőt is elfogadunk. Ezeknek nincs áruk, mindenki annyit dob a perselybe, amennyit gondol, tud vagy akar. Minden hónapban más rászorulónak gyűjtünk. Az elsőben a kis Olivérnek szeretnénk segíteni. Ha olyan vadonatúj ruhát kapunk, amelyet senki sem visz el, akkor az mosás, fertőtlenítés után újra lesz hasznosítva, és nagyon szép lakástextíliát készítünk belőle, illetve a szabászati hulladék is újrahasznosul kispárnák, táskák, bevásárlószatyrok, kis zöldségmérő zsákok, textilzsebkendők, női intimbetétek formájában. Ezeket a termékeket itt meg lehet vásárolni. Ez a kis helyitermék-bolt, melyben összegyűjtjük a község termelőinek, kézműveseinek áruit, a vidékünkön és talán az egész országban az első, én legalábbis nem találtam más ilyet. Bízom benne, hogy ez másnak is ötletet ad, mert szerintem nagyon jó dolog, hiszen a helyi termék vásárlása igen pozitív hatással bír. Elsősorban a környezetvédelemre gondolok, mert a termékeket nem szállítjuk. Ám ez csak az egyik aspektusa. A másik, hogy ha helyi terméket használunk, a helyi termelő a minőségre fog törekedni, legyen akár élelmiszer-termelő, akár kézműves, mert tudja, hogy a vásárló őt személyesen is ismerheti, bármikor találkozhatnak az utcán, tehát úgyszólván felelősségre vonható, éppen ezért ezeknek a termékeknek a minősége jobb. Az egésznek hatalmas egészségügyi vonzata is van: a termékek frissek, egészségesek, vegyszerkíméltek, környezetbarátok, és megbízható forrásból származnak. Emellett a projektumnak szociális és óriási gazdasági hatása is van, mert a pénz helyben marad. Ha valaki például nálunk vásárol kézművespapucsot, akkor nem egyszerűen egy papucsot vett, hanem a varrónő gyermekének az edzését is segített kifizetni abban a hónapban, vagy vásárolni egy könyvet, két csokit… Ez sokkal személyesebb dolog. És ha a varrónő is arra törekszik, hogy helyi termékeket vegyen, lesz kereslet irántuk, ennek köszönhetően pedig munkahelyek nyílhatnak. Mi az igényt szeretnénk megteremteni, hiszen akkor a termelők, kézművesek köre és kínálata is bővül, ami újabb keresletet eredményez.

2014-ben e gondolatok mentén alakult meg a Meta Terra Egyesület, azzal a konkrét céllal, hogy összefogja a helyi termelőket, kézműveseket. Tagjai azok az árusok, akik együttműködnek a bolttal, szinte egy kis baráti társaság. Egyelőre körülbelül tíz termelő árucikkeit lehet megvásárolni a Reckában, többek között Holló Lilla magyarkanizsai biotermelő portékáit is.

— Főleg zöldségtermesztéssel foglalkozunk, van egy kevés cserepes fűszernövényünk is. Javarészt házhoz szállítással értékesítünk Magyarkanizsa, Zenta és Ada környékén. Van honlapunk, Facebook-oldalunk, az emberek ott tudják megtekinteni a termékeinket, és rendelni, de akár háztól is vihetik az árut. Szállítunk éttermeknek és szezonálisan egy üzletláncnak is. Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény, érdeklődés a helyi, illetve a kézművestermékek iránt is. Nem túl sok biotermelő van a környéken, így mindenki megtalálja a maga piacát, egyre népszerűbb az, amit csinálunk. Feldolgozással is foglalkozunk, igaz, nincs bejegyzett üzemünk. Paradicsomlevet főzünk, lekvárokat, savanyúságokat készítünk. Azok a biozöldségek, amelyeket könnyebb megtermelni — például a cékla, hagyma, tökfélék — nem drasztikusan drágábbak, mint a piacon a konvencionális termékek, viszont az érzékenyebb növények, melyek nagyobb odafigyelést igényelnek a biotermelésben, azok (sokkal) drágábbak, mert különben nem jövedelmező a termesztésük. Munkásokat is fizetünk, illetve a mi munkánk is benne van. Alapjában én foglalkozom a gazdasággal, a férjemnek van állása, mellette besegít azokban a gépi munkákban, amelyeket én fizikailag nem bírok, illetve a családtagok, a szüleim is, amikor tehetik. Emellett muszáj külső munkaerőt is alkalmaznunk, igény szerint, szezonálisan, mert másképp nem győzzük. Mi egész kis területen gazdálkodunk, ebből van fóliasátras — ezen a téren éppen most bővítünk — meg szabadföld is, de ha a munkát nézzük, nagynak tűnik. Ha az egész család ezt csinálja, ilyen kis területből is meg lehet élni, ám csak kis lépésekben fejleszthetünk, úgyhogy nem könnyű — magyarázta Lilla.

Mi is helyi termékek vásárlására buzdítunk mindenkit, nézzen szét otthona, munkahelye környékén, bizonyára sok finom élelmiszert és ötletes, igényes kézművesterméket talál.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..