home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Jobb idők jönnek
FÖLDI Márta
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Jobb idők jönnek

Mit hoz 2015? Hol lehetne több munka? Honnan jöhetne a gazdasági növekedés? — Év vége a számvetések ideje: mit értünk el az óévben, és mit hozhat az új esztendő? — A Szerb Nemzeti Bank képviselői ebben az évben a szerb hazai össztermék (GDP) 2 százalékos csökkenését várják, 2015-re pedig 0,5 százalékos csökkenést jósolnak.

Az év végén megszületett a szerb kormány takarékossági programja. 2015-ben az országnak be kell bizonyítania, hogy képes takarékoskodni és gazdasági növekedést produkálni.

A boldoguláshoz munkán és növekedésen át vezet az út.

Ehhez változtatni kell az állam, a vállalkozások, a pénzügy rendszerén és a közgondolkodáson. Szükség van bátor lépésekre:

—  a gazdaság rendbetételéhez,

—  az államadósság csökkentéséhez,

—  a csökkentett költségvetési hiány eléréséhez,

—  a foglalkoztatás szintjének növeléséhez,

—  új kapcsolatrendszerek kialakításához, esélyt adva a GDP növekedésének.

Hol lehetne több munka?

Jobb képzettséggel minden ágazatban. Minőségi felsőoktatással bárhol. Közmunkában egyre több helyen. Kis- és középvállalkozásokban.

Turizmusban, mezőgazdaságban, építőiparban. Munkára ösztönző és munkahelyteremtő lépésekre van szükség, hogy minél többen éljenek munkából, ne pedig újraelosztásból származó jövedelemből, azaz az állam ne tartsa el azokat, akik képesek dolgozni, de nem akarnak.

Mi lehet a gazdasági növekedés alapja?

Fel kell tárni és használni az összes forrást. Gazdasági növekedés főleg az export bővítéséből lehetséges. Új technológiákból. Több foglalkoztatott révén. Az innovációra épülő, erősödő versenyképességből. A több beruházásból. Az emelkedő fogyasztásból.

A gazdaságban a szélsőséges piaci megoldások helyett vegyes megoldásokhoz lehetne folyamodni — stratégiai fejlesztési irányok kitűzésével, többéves tervek készítésével a távoli jövőre is figyelve.

Jobban kell becsülni az erkölcsi értékeket, a munkát, a tudást, a civil életet.

Ki kell várni míg az ötlet, vállalkozás, kapcsolat ki nem fejlődik.

Lesznek majd, akik a szívükre hallgatnak, és lesznek, akik az eszükre, mert a tényekre alapoznak, keresik a kockázatot, merész döntéseket hoznak, és megtalálja őket a szerencse.

Sikerekben gazdag új esztendőt!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..