home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Iskola- és templomfelújítás
Kartali Róbert
2020.02.02.
LXXV. évf. 5. szám
Iskola- és templomfelújítás

Csaknem 7 millió dináros összértékben valósultak és valósulnak meg különféle beruházások Bácsgyulafalván.

A Zombor városhoz tartozó, nyugat-bácskai településen az idén felújítják az iskola tornatermét, folyamatban van a templom tatarozása, és a diákok biztonsága érdekében egy új gyalogos-villanyrendőrt is felállítottak a falu központjában.

— Azonkívül, hogy a közelmúltban voltak különféle infrastrukturális beruházások Bácsgyulafalván, ahol más jellegű munkálatokat is elvégeztek, további fejlesztéseket is terveznek, melyek a helyi lakosok érdekeit szolgálják — nyilatkozta lapunknak Pribilla Attila. Zombor város segédpolgármestere elmondta: várható a Kerény és a Bácsgyulafalva közötti, nagyon rossz állapotban levő út felújítása is.

Jankovich Szilárd, Zombor város nemzeti kisebbséggel és vallási közösségekkel megbízott tanácsnoka maga is bácsgyulafalvi lakos. Lapunknak nyilatkozva kifejtette, az elmúlt időszakban is voltak olyan beruházások a faluban, amelyek sok éven át várattak magukra.

— Folyamatban van a templom részleges felújítása, mely magában foglalja az épület hátsó ívének tatarozását és a felette levő tetőrész bádogolását, mely meggátolja majd a fal további nedvesedését. Erre a felújításra másfél millió dinár lett előirányozva. A helyi általános iskola tornaterme tetőszerkezetének a felújítására is jelentős összeg lett elkülönítve a város idei költségvetéséből. A megközelítőleg 1 millió dináros forrásnak köszönhetően többé nem ázik majd be az épület. Egy másik helyi fejlesztés a központban levő gyalogos-villanyrendőr elhelyezése volt. Néhány hete azon a főúton lett felállítva, amely átszeli a falut, és azért is jelentős, mert ez a főút az iskola két épületét választja el egymástól. Így a diákok és az iskola dolgozói naponta többször is áthaladnak ezen a forgalmas útszakaszon. A közúti jelzőlámpa igénylése már több mint tizenöt éve elkezdődött, de akkor nem talált meghallgatásra. Három évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy nem kellene veszni hagyni ezt az elképzelést. A tervdokumentáció és az út átkategorizálása miatt azonban nagyon hosszadalmasra nyúlt a kivitelezés, hiszen majdnem három évbe telt, mire minden papír a helyére került, mivel időközben a regionális út egy állami A1 kategóriás úttá alakult, így más lett az illetékes. A villanyrendőr 2,5 millió dinárba került, de a szükséges anyagi eszközök előteremtése nem okozott gondot, inkább a papírmunka volt idegtépő, hiszen a város, a tartomány és a köztársaság között egy végtelennek tűnő huzavona alakult ki. Szerencsére mára már a jelzőlámpa a helyén van, mégpedig egy modernebb változat, érintőképernyős és visszaszámlálós, így a gyerekek és a falu lakossága is biztonságosan tud átkelni a zebrán. A közelmúltban sikerült felújítani a telecskai temető halottasházát is, ez a beruházás meghaladta az 1 millió dinárt, és ennek köszönhetően megmenekült az épület az enyészettől, új tetőszerkezetet kapott, tatarozták a falakat, felszereltek egy klímát, és a világítás is megújult. A Zombor város területén levő falvakban évente van aszfaltozás meghatározott beosztás alapján, ennek a programnak köszönhetően újították fel a település központjában, a templom mögötti utat és a hozzá csatlakozó utca egy szakaszát, 400 méteres hosszúságban. A felsorolt beruházások 6-7 millió dinárt tesznek ki, ami a falu számára nagy jelentőséggel bír.


Kőműves Zoltán

— Az iskola tornatermének tetőszerkezete több helyen is beázott, ezért nagy szükség mutatkozott a felújításra — emelte ki lapunknak Kőműves Zoltán, a bácsgyulafalvi Kiss Ferenc Általános Iskola megbízott igazgatója. Mint mondta, a tetőszerkezeten kívül a mennyezetet is cserélni kellene, de a terem padlózatán a parketta eddig nem szenvedett kárt az esőzések során.

— A parketta azért maradhatott ép, mert amikor beázik az épület, akkor felitatjuk a vizet és felszárítjuk a padlózatot, így az még használható állapotban van. Egyébként a felújítás reményében most jelentkeztünk a japán nagykövetség által meghirdetett pályázatra is, mellyel szeretnénk gazdaságosabbá tenni az iskola épületének energetikai felhasználását. Ilyen módon kívánjuk a fűtést korszerűsíteni, geotermális melegítést vezetnénk be mindkét épületben. Ezenkívül a nyílászárókat is lecserélnénk, az ajtókat, ablakokat. A tetőszerkezet felújítására már megkaptuk a pénzt a városi költségvetésből, de a többi munkálat a pályázás sikerességétől függ. A Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán is részt veszünk az idén, egy iskolai fotószakkör indítására igényelünk eszközöket, illetve az ebben a projektumban részt vevő diákokat Szajánba is szeretnénk elvinni, ahonnan a telecskaiak származnak, hiszen százhúsz-százharminc évvel ezelőtt ebből a faluból települtek ide.

Kőműves Zoltánt tavaly választották meg az iskola igazgatójának. Mint mondta, sok volt a tennivaló azóta: alkalmazni kezdték az elektronikus naplót, előtte azonban meg kellett teremteni az ehhez szükséges feltételeket, a többi közt be kellett vezetni az internetet az épületbe, a második számú objektumban a hálózatot kellett telepíteni, és számítógépeket is beszerezni az osztályokba. A második félévtől így már használhatják az elektronikus naplót, egyelőre próbaüzemmódban, de jövőre már csak ezt a változatot fogják. Elmondása szerint jelenleg 77 tanulója van az intézménynek, és pozitívan értékelik a villanyrendőr kihelyezését, hiszen a tornaórára és uzsonnázni is a másik épületbe kell, hogy átmenjenek a diákok.


Pásztor Árpád

A bácsgyulafalvi Rózsafüzér Királynője-templomot 1886-ban kezdték építeni, első felújítását a falu alapításának századik évfordulóján végezték el 1983-ban, ám akkor a külső tatarozás nem volt eléggé alapos, így most, harminchét év múltán már nagy szükség mutatkozott a renoválásra — nyilatkozta lapunknak Pásztor Árpád helyi plébános.

— Tíz évvel ezelőtt itthoni, azaz vajdasági támogatásokból lett felújítva a templomtorony és annak homlokzata, majd 2016-ban anyaországi segítséget kaptunk, melynek köszönhetően tavalyelőtt sikerült felújíttatni a tetőszerkezetet. Tavaly kezdődött meg a templom külső részének a renoválása, hiszen a város egyházi támogatásait illetően a bácsgyulafalvi templom került sorra. A megítélt másfél millió dináros összeg sajnos nem elegendő az oldalfal tatarozására, arra viszont igen, hogy az épület hátulja, a szentély mögötti rész megújuljon, ami a bádogtetőre és az összes falra is vonatkozik, mely a templom hátulját alkotja. Mostanra a vakolás elkészült, és amint az idő engedi, folytatódnak a munkálatok.

A plébános azt is hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács közbenjárására 5 millió forint támogatásban részesültek. Ebből be tudják fejezni a megkezdett felújítást, továbbá ennek köszönhetően a plébánia tatarozásra szoruló épületén is el lesznek végezve kisebb munkálatok. Mint mondta, a falu híveinek száma alig haladja meg a 850 főt, húsz év alatt sajnos megfeleződött. Tavaly a nagyvilágban 8 gyermek született a Telecskáról elszármazottaktól, a templomban pedig csupán 5 keresztelést tartottak, de egyik sem volt közülük újszülött, és sajnos egyetlenegy esküvőt sem szerveztek. Az elhalálozottak száma 25 volt. Pozitívum, hogy januárban már 2 újszülöttje van a falunak, a plébános bízik benne, hogy ők még itt lesznek megkeresztelve, majd hozzátette, hogy egész évben nem várható, hogy 3-4 gyermeknél több szülessen.

— Nemegyszer az oltártól is szóltam, bátorítva azokat, akik itt maradtak, különösen búcsú alkalmával, amikor hazatérnek az emberek, illetve bérmálkozáskor, hogy itt is tudunk élni, és a hazatérők is látják, hogy lehet itthon boldogulni, hiszen Isten, ahol életet adott, ott gondunkat is viseli. Ha jobban odafigyelünk rá, élve hitünket, bizonyára itt is megmaradhatunk és erősödhetünk.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..