home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Iskola a szórványban
KESZEG Szabolcs
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Iskola a szórványban

Lidija Barać igazgatónő a szilágyi Kis Ferenc Általános Iskolát vezeti. Beszélgetésünk során kiderült, jelenleg hogyan oldották meg az egyre fogyó magyar gyerekek oktatását, valamint az is, milyen projektumban vesz részt az iskola.

— Iskolánk 1898 és 1902 között épült. Azóta külső átépítésre nem került sor, csupán a termeken változtattunk a gyerekek létszámához igazodva — kezdte az ismertetőt az igazgatónő. — Sok változás történt a kezdetekhez képest, régebben 250-300 diák is tanult itt, mostanra ez a szám mintegy 90-re apadt. A második világháborúig csak magyar tagozatok léteztek, utána már szerb nyelven is tanultak gyerekek. Az 1995-ben idemenekültek érkezése óta kombinált oktatás folyik, szerb nyelvű tagozat is nyílt. Húsz év alatt megfordult a magyar—szerb tanulók aránya, a 80 : 20 százalékarányból mostanra 20 : 80 lett. Az idén egy kombinált magyar osztály van az alsó tagozaton. Az ötödikes gyerekek — azaz két lány — Bácskertesre utaznak. A 6., a 7. és a 8. osztályosok még ide járnak, mert ezekben az osztályokban még van elég gyerek. A legnagyobb gond egyértelműen az elvándorlás, az utóbbi években ugyanis a magyar útlevél megszerzésével rohamosan nőtt a kitelepülő családok száma. Itt, Szilágyin a nehéz körülmények ellenére megpróbáljuk a lehető legtöbbet nyújtani a gyerekeknek, hogy jó alapot kapjanak a középiskolához.

Tavaly februárban a németországi nagykövettel aláírtunk egy szerződést. Ennek megfelelően a Kis Ferenc Általános Iskola a község másik négy iskolájával együtt egy projektumban vesz részt, mely során a diákok már az első osztálytól kezdve tanulják a német nyelvet. Iskolánkat Németországból támogatják, kaptunk táblát, könyvcsomagokat, és a nyolcadik osztály elvégzése után a diákok B1-es nyelvvizsgát tehetnek.

Emellett még megjegyezném, hogy a magyar és a szerb gyerekek egymás anyanyelvét játék közben sajátítják el, és jó hangulatban telnek a napjaik. Az iskola tanárai továbbképzésre járnak, hogy folyamatosan naprakészek legyenek, és meg tudjanak felelni az elvárásoknak.

Barać igazgatónőnek köszönhetően bepillanthattam egy kis iskola működésébe, ahol a megértés és a tolerancia szelleme uralkodik. Remélem, a magyar diákok fogyása nem gyorsul, de a realitást is figyelembe kell vennünk, azaz hogy a családok az egész világban vándorbotot vettek a kezükbe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..