Interaktív időgép

Interaktív időgép

Harminc évvel ezelőtt, vagyis napra pontosan 1989. augusztus 19-én és 20-án Sopron térségében a magyar-osztrák államhatáron kerül sor a Páneurópai Piknik elnevezésű rendezvényre.

Noha a dolgok eleve teljesen semleges koncepcióval indultak, a rendezvény legnagyobb hozadéka a keletnémetek tömeges határáttörése volt. A határbontás a népek barátságának jelképe, s az átjutottak szabadságának a kezdete.


A szerző felvételei
 

„Az áttelepülni kívánók ügyének kezelésében a Magyar Népköztársaság kormányát mindvégig az általánosan elfogadott nemzetközi és a saját politikájában érvényesülő emberi jogi elvek, humanitárius szempontok vezérelték. A tarthatatlanná vált helyzetben a kormány úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel felfüggesztve az 1969-ben kötött magyar-NDK kormányközi megállapodás vonatkozó pontjainak hatályát, lehetővé teszi a Magyarországon tartózkodó és hazatérni nem kívánó NDK-állampolgárok számára a távozást minden olyan országba, amely őket kész átengedni vagy befogadni. Az intézkedés 1989. szeptember 11-én, hétfőn 0.00 órakor lép életbe.” 

(forrás: Népszava — a magyar szakszervezetek központi lapja*)

 A jubileumi eseményre Budapesten egy, korabeli újságok cím- és vonatkozó lapoldalak lenyomataival* gazdagon „kitapétázott” Trabant is emlékeztetett. A veszteglő keletnémet járművet a Nemzeti Múzeum előtt kaptuk lencsevégre.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg HÍREK KÉPEKBEN rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Interaktív időgép
  • MTVA
  • 2019.12.13.
  • LXXIV. évfolyam 50. szám
Interaktív időgép
  • VMVE
  • 2019.12.12.
  • LXXIV. évfolyam 50. szám
Facebook

Támogatóink