home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
In nomine Domini!
Szakáll Laura
2021.09.24.
LXXVI. évf. 38. szám
In nomine Domini!

A budapesti könyvbemutató után a szabadkai olvasók is megismerhették Molnár Tibor zentai helytörténész, levéltáros legújabb kötetét, mely az I. világháborúban elesett, egyházilag holttá nyilvánított katonák adatait tárja fel.

84 bácskai településről, összesen 1334 olyan katonáról tesz említést a szerző, akit hozzátartozói, főként az özvegyek kérésére nyilvánított elhunyttá az egyház. Erre elsősorban azért volt szükség, mert a magukra maradt katonafeleségek ismét meg akartak házasodni, a római katolikus egyház viszont nem ismerte el a világi bíróság halotti bizonylatát. Az In nomine Domini! (Isten nevében) című kötet bemutatja a Bácskából kiegészített osztrák—magyar gyalogsági és lovassági alakulatok áttekintő történetét, az egyházi holttá nyilvánítási eljárás folyamatát azok esetében, akik a „balkáni halálmars” során vesztették életüket, vagy hajóúton, illetve szigeten hunytak el.

Molnár Tibor könyvét Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban mutatták be. A szerzővel Agyánszki Máté történész beszélgetett. A Délvidék a nagy háborúban elnevezésű sorozat negyedik kötete, az In nomine Domini! Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában jelent meg.

— Az egyházi halottá nyilvánítás esetében a Kalocsai Érseki Szentszék volt az illetékes. Ezek olyan katonák voltak, akik nem tértek haza a háborúból, és nem volt róluk biztos hír, hogy meghaltak. Ezt külön eljárásban kellett a saját lakhely szerinti plébánián igényelni. Jegyzőkönyvek készültek, ahol az özvegy is nyilatkozatot tett, illetve tanúkat is meghallgattak. Az egyház arra törekedett, hogy szemtanúkat kérdezzen, bajtársakat, akik ott voltak az eltűnttel a harctéren. Egy évig dolgoztam a köteten, főleg a pandémiás időszakban. Az volt a szerencse, hogy a Kalocsai Érseki Levéltár digitalizálta az anyagot, és online is elérhető. Mindenképp szeretnék újabb köteteket készíteni. Ennek a most megjelentnek ez a bácskai része, de van egy magyarországi is, igaz, az egy kisebb terület. Ott körülbelül 49 településről, kevesebb mint 500 katonáról van szó. Szeretném valamilyen formában az ő adataikat is megjelentetni. A XXI. században a kötet már nem annyira menő, viszont adatbázis formájában feldolgozva nagyon hasznos. A kalocsai kollégák ezt digitalizálták, az adatbázis mellett ott lennének az eredeti iratok, ami nagyon jó lenne. A további elképzelés, hogy ezt a Kárpát-medence más területeire is kiterjesszük. Sok mindennel foglalkozom, gazdaságtörténettel és társadalomtörténettel is, a XIX. és a XX. századdal, de az I. világháborúval kapcsolatban már húsz éve folytatok kutatásokat — hallottuk Molnár Tibortól.

A hivatalos adatok szerint az I. világháború alatt 9,5 millió katona esett el. A központi hatalmak több mint 4 millió, az antanthatalmak csaknem 5,4 millió férfit veszítettek. Az Osztrák—Magyar Monarchiának 1,5 millió elhunyttal kellett számolnia, ebből 661 000 volt a magyarországi áldozat. Az 1910. évi népszámlálási adatok szerint Magyarországnak 18 millió lakosa volt, a nagy háborúban a népesség 3,5 százaléka vesztette életét.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..