In memoriam

In memoriam

Szénási József (1931—2018)

Életének 87. esztendejében adta vissza lelkét Teremtőjének november 19-én Szénási József, a torontálvásárhelyi tekesport egyik kiemelkedő egyénisége. Józsi bácsi 1931-ben született, az elemi majd a kétéves polgári iskola elvégzése után a torontálvásárhelyi földműves-szövetkezetben dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

Tekézéssel először 1950-ben próbálkozott, a seregből való leszerelése után. Ekkortájt a falu majd mindegyik kocsmájában még volt tekepálya, a babákat pedig kézzel állítgatták minden egyes dobás után. Eleinte a Hőss-kocsmában tekézgetett, majd a Papp-kocsmába „igazolt” át, mely a mai iskolaépület helyén állt. Az öregebb tekézők ajánlatára végül Józsi bácsi a helyi Spartacus Tekeklubba is bekerülhetett. Edzője nem volt, ezért ő is csak az idősebbek útmutatása alapján és a saját hibáiból tanulva csiszolhatta játéktechnikáját.

A 35 esztendőn át tartó aktív játékosi karrierjét — immáron edzői szakvizsgával is kiegészítve — 59 évesen zárta le. Időközben egy rendkívül eredményes helyi leánycsapat edzője is volt, mely együttes az országos és a világporondon egyaránt kimagasló eredményeket jegyzett a XX. század ’80-as éveiben.

Első sikereit úgynevezett egyéniben szerezte, bajnoka volt az akkori Dél-bánáti Ligának, majd rengeteg edzés és bizonyítás eredményeként a Nagy-Jugoszlávia címeres mezét is magára ölthette! Legnagyobb sikerének az országos válogatott csapat 1976. évi bécsi világbajnokságon elért első helyezését tartotta. Életmottójának pedig azt, hogy nemcsak a győzelmeket kell tudni elfogadni, de a vereségeket is.

Nyugodjék békében!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

In memoriam
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
In memoriam
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink