home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
In memoriam
Martinek Imre
2018.11.19.
LXXIII. évf. 46. szám
In memoriam

Szénási József (1931—2018)

Életének 87. esztendejében adta vissza lelkét Teremtőjének november 19-én Szénási József, a torontálvásárhelyi tekesport egyik kiemelkedő egyénisége. Józsi bácsi 1931-ben született, az elemi majd a kétéves polgári iskola elvégzése után a torontálvásárhelyi földműves-szövetkezetben dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

Tekézéssel először 1950-ben próbálkozott, a seregből való leszerelése után. Ekkortájt a falu majd mindegyik kocsmájában még volt tekepálya, a babákat pedig kézzel állítgatták minden egyes dobás után. Eleinte a Hőss-kocsmában tekézgetett, majd a Papp-kocsmába „igazolt” át, mely a mai iskolaépület helyén állt. Az öregebb tekézők ajánlatára végül Józsi bácsi a helyi Spartacus Tekeklubba is bekerülhetett. Edzője nem volt, ezért ő is csak az idősebbek útmutatása alapján és a saját hibáiból tanulva csiszolhatta játéktechnikáját.

A 35 esztendőn át tartó aktív játékosi karrierjét — immáron edzői szakvizsgával is kiegészítve — 59 évesen zárta le. Időközben egy rendkívül eredményes helyi leánycsapat edzője is volt, mely együttes az országos és a világporondon egyaránt kimagasló eredményeket jegyzett a XX. század ’80-as éveiben.

Első sikereit úgynevezett egyéniben szerezte, bajnoka volt az akkori Dél-bánáti Ligának, majd rengeteg edzés és bizonyítás eredményeként a Nagy-Jugoszlávia címeres mezét is magára ölthette! Legnagyobb sikerének az országos válogatott csapat 1976. évi bécsi világbajnokságon elért első helyezését tartotta. Életmottójának pedig azt, hogy nemcsak a győzelmeket kell tudni elfogadni, de a vereségeket is.

Nyugodjék békében!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..