home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
In Memoriam
Martinek Imre
2021.12.05.
LXXVI. évf. 48. szám
In Memoriam

Benedek László

Hatvankilenc éves korában balogtamási otthonában elhunyt Benedek László, a Gömöri Fotóklub elnöke, a magyar kultúra lovagja — érkezett a megrendítő hír a minap a Felvidékről.

A Vajdaság és Felvidék közeledését több síkon is előmozdító barátunkkal és sorstársunkkal 2010 márciusában volt szerencsénk találkozni Pancsován. A Temes-parti kisvárosban létrehívott tárlat valójában az általa alapított Gömöri Fotóklub vajdasági turnéjának nyitánya volt akkortájt. A kitartó hívások eredményeként körvonalazódó délvidéki tájolás útvonalára Újvidék, Zenta, Topolya, Nyékinca, Kisorosz, Kishegyes, Óbecse, Bácskossuthfalva és Bácskertes került fel annak idején. A néhány hónappal későbbi viszontlátogatáson Benedek úr és családja — a rimaszombati A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulással együtt — az újvidéki, nyékincai, platicsi, temerini és torontálvásárhelyi lakosokból rendhagyó körülményességgel összeverbuvált délvidéki „legénységet” kalauzolta végig Gömörország tájain.

(Ezekről a történésekről annak idején hetilapunk is közölt tartalmas helyszíni beszámolókat ITT és ITT. Illetve egy érdemi összefoglaló méltatást Benedek úr 2019-ben történt lovaggá avatásának apropójából.)

Halálával nemcsak a családja, rokonai és barátai lettek szegényebbek, hanem az egész gömöri és egyetemes magyarság is. Nyugodjon békében!

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..