home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
In Memoriam
Martinek Imre
2020.10.18.
LXXV. évf. 42. szám
In Memoriam

 Ft. Király Tibor

Plébános, szentszéki bíró, ügyész, kötelékvédő

(1963. szeptember 27. — 2020. október 17.)
 

Életének ötvenhetedik, papságának harminckettedik évében adta vissza lelkét a Teremtőnek a padéi plébános. Az ember, aki bár lelkipásztori minősítésben már régen elszólíttatott a dél-bánsági szórványból, Fehértemplomon, az Úr kegyelméből, egyenesen csodát volt képes alkotni. Az ottani, valamint a Néra és a Duna folyók ölelésében keresendő határváros vonzásköréhez (is) tartozó vidéken végzett papi szolgálata idején ugyanis, a reábízott katolikus hívek lelki gondozásán túl, a város hajdani magyar egyletének a szikrácskáit is felkarolta. Voltaképpen ezen összefogódzás eredményeként alakulhatott meg 2009 derekán a helybeli magyar kultúrkör is, mely még abban az esztendőben felvállalta a régió betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándorjellegű, sorrendben tizenharmadik találkozójának megszervezését. Újabb néhány hónap elteltével, dátumra pontosan 2010. május 22-én, e kicsiny csapat Tibor atya vezetésével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek huszadik szemléjének megszervezéséből is jelesre vizsgázott. Munkásságáért Tibor atya tíz évvel ezelőtt az Aracs-érem kitüntetést is átvehette.

Utolsó találkozásaink egyikének alkalmával a plébános úrral egy interjút is sikerült készítenem. Benne mindmáig időtálló alapgondolattal, üzenettel: „A szórványmagyarságot csak közös erőfeszítéssel tudjuk megtartani.”

Ezt sosem szabad elfelejtenünk.

Nyugodjék békében!

Fényképezte: Martinek Imre

Kapcsolódó cikkek
Heti Interjúnk
A szórványmagyarságot csak közös erofeszítéssel tudjuk megtartani
2010.08.11.
LXV. évf. 32. szám
Mottó: ''Az ünnep az áldozat napja. A közösség kezdete, amikor az emberben felébred a tudat: nem vagyok e…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..