home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szórványmagyarságot csak közös erofeszítéssel tudjuk megtartani
Martinek Imre
2010.08.11.
LXV. évf. 32. szám
A szórványmagyarságot csak közös erofeszítéssel tudjuk megtartani

Mottó: ''Az ünnep az áldozat napja. A közösség kezdete, amikor az emberben felébred a tudat: nem vagyok egyedül, és minden ember sorsával elszámolni tartozom.” (Hamvas Béla) Ft. Király Tibor atyával, a nagybecskereki egyházmegye déli esperességének fehértemplomi plébánosával a...

Mottó: ''Az ünnep az áldozat napja. A közösség kezdete, amikor az emberben felébred a tudat: nem vagyok egyedül, és minden ember sorsával elszámolni tartozom.” (Hamvas Béla)

 

Ft. Király Tibor atyával, a nagybecskereki egyházmegye déli esperességének fehértemplomi plébánosával a helyi Szent Anna-templomon folyó felújítási munkálatokat támogató júliusi nagyberuházói találkozó keretében beszélgettünk. A látszólag szürke mindennapok ünneppé válásáról is.
- Nagy megtiszteltetés volt számunkra, fehértemplomiak számára ezeknek a képviseloknek a jelenléte, akiknek a támogatása nélkül a templom felújítására aligha kerülhetett volna sor. Katolikus hívoközösségünk 800-1000 lelket számlál, és ez túl kicsi ahhoz, hogy önerobol egy ekkora templomot fenntartson. A templom azonban a város, egyben pedig Fehértemplom község szimbóluma is. Végre érdemben felkarolták a nagyon távolról érkezett emberek. Új teto kellett ahhoz, hogy az épület, valamint a falai között lévo értékek megoriztessenek. Mindezek után a külso felújítása is megkezdodhetett, amihez várjuk a további segítséget. Nagy lelki bátorításként élem meg ezeket az építo mozzanatokat, amelyek egyaránt érintik a városban élo túlnyomórészt katolikus hitvallású német, cseh, illetve magyar nemzeti kisebbségeket. Hat évvel ezelott ugyanis, amikor ideérkeztem, egy lelkileg teljesen elnyomott magyar katolikus közösséget találtam. Nem volt könnyu feladatom, de az emberekben lassacskán csak enyhült a védekezo bezárkózottság, nyíltan megvallják katolikusságukat, magyarságukat egyaránt. Ennek köszönhetoen ma már egy olyan magyar közösségrol szólhatunk, amelynek van kulturális egyesülete is és szárnyait ugyan félénken, de bontogató anyanyelvápoló tevékenysége. Végül a jelenlétünket szimbolizáló templomunk is szemlátomást csinosodik. Ez utóbbi msgr. dr. Német László SVD püspök atyának hála, akinek lényegre töro és építo munkastratégiája a Bánság legkisebb plébániáját is felkarolja.
* A templom várva várt felújításán kívül ugyancsak fontos mozzanat, hogy a magyarság megtartása terén tett szolgálataiért az Aracs Társadalmi Szervezet Aracs-éremmel tünteti ki augusztus 27-én. Mit jelent ez az elismerés Önnek, s mit az itteni fehértemplomi magyar közösség további munkájára nézve?
- Én katolikus pap vagyok, tehát Isten dicsoségére és az egyház szolgálására tettem fel életem. S ezen belül minden egyes rám bízott ember lelkének gondozására. Amit tettem, teszek, elsosorban elhivatott kötelességemnek érzem. Az elismerésnek természetesen nagyon örülök, mert ez azt is jelenti, hogy végre nemcsak tudomást vesznek rólunk és létezésünkrol, de az igyekezetünket is megbecsülik. Nemcsak az elvégzett és a még be nem fejezett munkát, hanem minden magyar érzelmu ember tettrekészségét is, azokét, akik idovel mellém álltak a fehértemplomi és a Fehértemplom községhez tartozó szórványmagyarság vallási, nyelvi és kulturális fennmaradásáért folytatott küzdelemben. Köztudomásúan az Ön nevéhez fuzodik a helyi Magyar Kultúrkör megalakítása, a Fehértemplomi Rádió idoszakos magyar adása sugárzásának a kieszközlése. 2009-ben a betlehemes játékoknak, az idén pedig a XXI. Dél-bánáti Szemlének adott otthont koordinálásával a fehértemplomi maroknyi magyar közösség. Melyek a legújabb kihívások?
- Mindenekelott megteremteni a magyar nyelv tanulásának a lehetoségét, illetve az itteni magyarság aktív bevonását a vajdasági magyarság rendezvényeibe. Ehhez persze azt is el kell érnünk, hogy a fehértemplomi Magyar Kultúrkör munkájából az itteni magyarok az eddiginél még nagyobb számban ki merjék venni a részüket.
* Tibor atya, Ön egy igen soknemzetiségu közösség plébánosa. A magyarokért nagyon sokat tesz, de közszájon forog, hogy szolgálati helyén szinte ugyanilyen aktívan kiáll a cseh, a horvát és a német katolikus hívekért is.
- Lelkiatya minden közösségnek kell. Olyan valaki, aki a többi embert is képes mozgósítani, tenni akarásra ösztönözni. Kell nagyon az ötletadó, a biztatást adó ero, még ha esetenként magára marad is az ember a célja felé haladva. Mint már említettem, én elsosorban katolikus pap vagyok. Minden rám bízott embernek és nemzetnek a papja, s csak utána vagyok magyar. Istentol kapott kötelességem tehát, hogy mindenkin segítsek. Tartozzon az akár nemzeti kisebbséghez, akár a többségi nemzethez. Megbecsülni egymást belülrol építkezve - ez maga a küldetés!
* Statisztikai adatokra hivatkozva Fehértemplom magyar ajkú lakosainak a száma még kétszáznyira se teheto. Ön szerint képes lesz-e vajon ez a kicsiny, lakóhely szempontjából feltehetoen atomjaira zúzott magyar közösség hosszabb távon is éltetni e felébresztett öntudat lángocskáját, vagy mindössze csak szalmalángot láttunk felszökkenni? Hogyan véli?
- A dél-bánsági magyar muvelodési egyesületek idei szemléjére készülve megtaláltuk a közös hangot Halász Béla hertelendyfalvi tiszteletes úrral is, akivel öntudat- és valláserosíto céllal tervezzük felkeresni és egybegyujteni a fehértemplomi református testvéreket. Nem volna szabad szem elol tévesztenünk, hogy az itteni szórványmagyarságot csak közös erofeszítéssel tudjuk megtartani. Bízom benne, hogy kezdeményezéseink nem ellobbanó szalmalángok lesznek, hanem - lobogó tuzrol azért nagyképuség volna beszélni - reményt tartóan pislákoló, el nem alvó mécses.

Kapcsolódó cikkek
Képmás
In Memoriam
2020.10.18.
LXXV. évf. 42. szám
Ft. Király Tibor Plébános, szentszéki bíró, ügyész, kötelékvédő (1963. szeptember 27. — 2020. október 1…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..