home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Idénykezdet az evezősöknél
Tóth Tibor
2019.06.05.
LXXIV. évf. 22. szám
Idénykezdet az evezősöknél

Habár a versenyszezon még csak bő egy hónappal ezelőtt kezdődött, a Palicsi Evezősklub tagjai már több jelentős eredményt értek el 2019-ben.

A legnagyobb siker Mačković Martin nevéhez fűződik, aki a Partizan evezősével, Miloš Vasićtyal megnyerte a plovdivi világkupát. A palicsi—belgrádi kettős egy hajóhosszal vert rá a mezőnyre, a többi közt az Európa-, világ- és olimpiai bajnok, horvát Šinković testvéreket is maga mögé utasítva.

A kedvezőtlen időjárás, a gyakori csapadék és az erős szél miatt a versenyzők keveset tartózkodtak a vízen, inkább a klubhelyiségben és a tornatermekben készültek a regattákra erőnléti edzésekkel.

— Technikailag van egy kis lemaradásunk, ami az első három versenyen meg is látszott, mivel gyerekeink egy picivel gyengébben teljesítettek a klubvezetőség által elvártnál. Természetesen sikerekről is beszámolhatok. Budapesten 17 európai ország 350 egységének részvételével tartották meg a 29. Széchenyi István-emlékversenyt, melyen az ifjúsági és serdülőkorú Nina Lekić, Iva Zubelić, Nikolina Đorđević, Ana Miković alkotta palicsi egység a felnőttek mezőnyében a kiváló 2. helyen ért célba. Felnőttkétpárban a Miković, Đorđević összetételű párosunkat próbaként ültettük össze, és meg is nyerte a belgrádi nemzetközi versenyt. Négypárban a három ifjúsági korú lány — Đorđević, Zubelić és Lekić — mellé a serdülőkorú B. Varga Boglárkát ültettük a hajóba, és a lányok nagy meglepetésre a 2. helyen értek célba. Az eredmény azért is meglepő, mert mi általában fizikailag és pszichikailag a versenyidény közepére kerülünk olyan formába, hogy hozni tudjuk a jó eredményeket. Megkockáztatom, hogy az egyik versenyen lányainktól „elvettük” a 2. helyet. Az ifjúsági lányokkal a 3. helyet céloztuk meg az egyik regattán, és ezért a serdülő lányok hajóját az ifilányoknak adtuk. A futamok beosztása nagyon sűrű, és a versenyzők gyakran nem érnek le a célig, hogy hajót cseréljenek. Így serdülőinknek, a B. Varga Zsófia — B. Varga Boglárka-párosnak az újvidéki Danubiustól kértünk kölcsön egy hajót, mely fiúknak, tehát 85 kilogramm feletti súlyra volt beállítva. Lányaink nem ismerték a hajót, először ültek benne, mégis kiváló versenyzéssel a 3. helyen végeztek. Úgy érzem, hogy a hajócserével „elvettük” tőlük a 2. helyet, sőt saját hajóban evezve még az 1. helyre is odaérhettek volna. Mačković Martin már fél éve Belgrádban készül, és a szövetségi kapitány, valamint a vezetőedző által előírt edzésprogramot végzi. A plovdivi világkupán a Beđik testvérek sérülés miatt nem indultak, így a szövetségi kapitány úgy döntött, hogy Mačkovićot és Vasićot ülteti egy hajóba. Ez a verseny előtt huszonkét nappal történt, korábban soha nem eveztek együtt. Meglepődtünk, és nagyon megörültünk Martinék 1. helyének — mondta Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub igazgatóbizottságának elnöke.


Mačković Martin (jobbról) és Miloš Vasić keze a magasban a plovdivi világkupán (a Szerbiai Evezősszövetség felvétele)
 

A klubban két hete kezdődött a hagyományos evezősiskola, mely iránt az idén kisebb érdeklődés nyilvánult meg. Kornelija Đurašević vezetésével öt fiatalabb és három idősebb személy ismerkedik a sportág alapjaival. Az elképzelések szerint két hónap múlva néhány magyarországi regattán mutathatják meg, mit tanultak az elmúlt időszakban.

A versenyekre készülő csoportot október óta Damir Halkić testnevelő tanár vezeti. A klubban és a szerbiai evezőssportban súlyos szakemberhiány tapasztalható, szinte nagyítóval kell keresni az evezésre szakosodott edzőket. Halkić erőnlétileg készíti fel a gyerekeket, Đurašević és Tomislav Zvekanović korábbi edző, a klub tiszteletbeli elnöke technikailag próbál segíteni, a gyerekek viszont önmagukat is tanítják, egymástól lesik el az evezés technikáját.

— Edzőként nem lehet más a célom, mint az, hogy a gyerekek egészségük megőrzése érdekében minél tovább sportoljanak, és érezzék jól magukat. Ha emellett még néhány jó eredmény is születik, az csak hab a tortán. Készülünk a június végén Palicson megtartandó országos bajnokságra, ahol a huszonkét tagú csapatunktól minél jobb eredményt várok.

A B. Varga testvérek, Boglárka és Zsófia a klub legjobb versenyzői közé tartoznak. A tavalyi sikeres idény után 2019-ben is hasonló eredményekre számítanak.

— Az idén eddig csak egy versenyen ültem hajóba, és négyesben ezüst-, húgommal párosban pedig bronzérmet nyertem. A helyezésekkel elégedett vagyok, de meg is lepődtem, mivel nem igazán ismertük ellenfeleinket, nem sok reményt fűztünk a jó helyezéshez. Az országos bajnokság alatt nem leszek itthon, viszont a vajdasági nyílt bajnokságra, akárcsak a többi versenyre, nagyon készülök, és megpróbálok minél jobb eredményt elérni — mondta B. Varga Boglárka.

Zsófia két versenyen vett részt: egypárban a döntőbe jutott, párosban pedig nővérével a dobogó harmadik fokára állhatott.

— A magyarországi versenyekkel kapcsolatban egy picit aggódom, mivel ott a konkurencia sokkal erősebb, mint itthon, ezért a felkészülés során még többet kell dolgozni. Négy napot nem edzettem, de igyekszem pótolni a lemaradásom, illetve sok szép eredményt szerezni a rám váró versenyeken — nyilatkozta B. Varga Zsófia.

A palicsi versenyzők még tizenhárom — hat magyarországi, öt szerbiai és két horvátországi — regattán ülnek hajóba. A két legfontosabb versenynek a házigazdái lehetnek, hiszen az országos bajnokságot június utolsó hétvégéjén, a tartományi nyílt bajnokságot pedig augusztus utolsó előtti hétvégéjén tartják meg a Palicsi-tavon.

A klubban nagy reményeket fűznek a majdani evezősközpont létrejöttéhez, mely nemcsak a palicsi, hanem a szerbiai evezőssport fellendülését is elősegíthetné. A szolnoki klubbal több határon átnyúló (IPA) pályázaton vesznek részt, aminek a meglehetősen régi hajópark fejlesztése a célja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..