home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Húszéves a VMÚE
Kartali Róbert
2023.04.05.
LXXVIII. évf. 14. szám
Húszéves a VMÚE

Megtartotta jubileumi ünnepségét a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. A Zentai Magyar Kamaraszínházban szervezett rendezvényen az egyesület elismeréseit is átadták azoknak az újságíróknak, akik magas szakmai színvonalon művelik hivatásukat. Az idén Fehér Márta nyerte el Az Év Újságírója díjat az írott sajtó kategóriában.

A magyar sajtó napja alkalmából a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete minden évben szakmai díjakat adományoz azoknak a kollégáknak, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő színvonalú tevékenységükkel vonták magukra nemcsak a médiában dolgozók, hanem az egész közösség figyelmét is. Egyszer egy évben, ezen a napon az újságíró-társadalom nem másokra, hanem önmagára figyel.

Az idei rendezvény a nemzeti himnusszal kezdődött, Szabó Zsuzsanna temerini népdalénekes közreműködésével. A jelenlévőket Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség európai szekciójának alelnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Sportrádió ügyvezetője, Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke és Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke köszöntötte.

A VMÚE elnöksége az idén tizenharmadik alkalommal adta át szakmai elismeréseit, melyeket minden évben öt kategóriában ítélnek oda: az év pályakezdő újságírója, az év újságírója elektronikus média, illetve írott sajtó kategóriában, valamint szórványdíj és életműdíj.

A VMÚE megalakulása óta nagy figyelmet szentel a fiatal újságírók felkutatásának, felkarolásának és támogatásának. A legjobb pályakezdő újságíróknak járó díjat az idén két személy érdemelte ki: Ficze Tímea, az Újvidéki Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Horváth Attila, a Magyar Szó újságírója. Eszerint van utánpótlás, vannak fiatalok, akikre érdemes odafigyelni.

Ficze Tímea 2017-ben került az Újvidéki Rádióba, ahol 2021 decemberében létesített állandó munkaviszonyt. Sikeresen szerkeszti a Vajdaságon át, a Reggel, az Egészségügyi mozaik és a Takarodó című műsorokat. Öt év alatt bebizonyította, hogy jelentős újságíró-karrier áll előtte, a vajdasági magyar média oszlopos tagja lehet.

Horváth Attila a Magyar Szó szerkesztőségében először műszaki szerkesztőként kezdett dolgozni, majd felettesei unszolására megpróbálkozott az újságírással is, melyben igen tehetségesnek bizonyult, így nem sokkal később már a legkomolyabb közéleti, politikai témákat is egyre szívesebben bízták rá, hiszen olyan magabiztossággal, mégis alázattal igazodott el a közéleti témák világában, ami sokak számára többéves gyakorlat után sem mindig sikerül. Az újságírói hivatás és a közösség iránti elkötelezettségének, valamint kiváló problémamegoldó és szervezőkészségének köszönhetően már most a Magyar Szó zentai szerkesztőségének oszlopos tagja, valódi példakép a felnövekvő generáció azon tagjai számára, akik egyszer majd újságírással szeretnének foglalkozni.

Az egyesület Szórványdíját a Dél-Bánát ízei című gasztronómiai műsor csapata érdemelte ki. A Pannon Televízión vetített produkció története 2022-ben kezdődött, a műsor készítői, Gyuris Karolina és Bíró Teréz előzetesen alkalmanként a Közügyek című műsorban csillogtatták meg főzőtudásukat, majd sikerességükön felbátorodva hozta létre a Pannon Televízió új, saját gyártású műsorát, a Dél-Bánát ízeit. A műsor az interneten is nagy népszerűségnek örvend, ezért a Pannon Televízió nem titkolt célja, hogy az elkövetkező időszakban is a Dél-Bánát ízeinek újabb évadjaival színesítse a vajdasági magyar gasztroműsorok palettáját. A Szórványdíjat a műsor készítői, Bíró Teréz, Gyuris Karolina és Idei Sándor vette át.

Az Év Újságírója díjjal elektronikus média kategóriában Bartus Bellát, a Pannon Televízió főszerkesztő-helyettesét tüntette ki az egyesület elnöksége. Munkássága számos területre terjed ki. Fiatal, de már jelentős munkatapasztalattal bír a sajtó világában. Dolgozott a Pannon RTV internetes online felületének szerkesztőjeként, de az elektronikus média világába is belekóstolt. Rátermettsége abban rejlik, hogy rendkívül sokoldalú tevékenységet végez: egyrészt szerkeszti a Pannon Televízió Híradóját, folyamatos kapcsolatot tart fenn a magyar közmédiával: ő a szerkesztője az M1 Délvidék ma című produkciójának, továbbá a Pannon TV Vidékünk című műsorának is felelős szerkesztője. Emellett terepen is gyakran lehet vele találkozni, hiszen riportok készítésében is jeleskedik, sőt, gyakorta jelentkezik be élőben az M1 hírcsatornán is.

Az Év Újságírója díjat az írott sajtó kategóriában Fehér Márta, a Hét Nap újságírója érdemelte ki. 2017 óta tagja a szerkesztőségünknek, és hétről hétre érdekes, izgalmas témák sorával jelentkezik, melyeknek a feldolgozását színes, jó stílusú, magas szakmai színvonalú riportok, interjúk formájában valósítja meg. A munkabírása csodálatra méltó, megbízhatósága és pontossága példaértékű. Interjúkötete Vajdaság, én így szeretlek címmel 2019-ben jelent meg. Ebben olyan emberekkel beszélgetett, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, itthon boldogulnak. Az interjúalanyok különböző nemzeti közösségekhez tartoznak, más-más területeken tevékenykednek. A könyv 2020-ban szerb nyelven is napvilágot látott.

A VMÚE Kecskés Istvánt, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját tüntette ki életműdíjjal, aki Nagybecskereknek, valamint Közép- és Dél-Bánát magyarlakta településeinek a kortárs krónikása. Négy évtizeden át lelkiismeretesen, küldetéséhez méltó elhivatottsággal követte a bánáti eseményeket. Becskerek mellett a környező településeknek is jó ismerője: Muzslya, Magyarcsernye, Szentmihály, Torda, Székelykeve, Ürményháza, Módos, Káptalanfalva, Torontálvásárhely, Magyarittabé, Lukácsfalva, Écska, Erzsébetlak, Bégaszentgyörgy, Udvarnok, Elemér, Tamásfalva. Ezekben a falvakban nem történhet semmi olyan, amiről Kecskés István ne értesülne. Nagykikindától délre ritka az olyan település Bánátban, ahol ne volna valaki, aki azonnal értesítené, ha valami történik a faluban. Nyugdíjba vonulása óta sem szakadt el az újságírástól, azóta is rendszeresen tudósítja a bánáti eseményekről a Magyar Szó olvasóit és a Pannon RTV nézőit.

Az idén a VMÚE Médiadíjjal tüntette ki a hetvenéves Mézeskalács szerkesztőségét. A legkisebbek havilapja 1953-tól mellékletként, majd 1954-től önállóan jelenik meg. A tanév folyamán havonta jelentkező kisújság a legfiatalabb olvasóknak készül. Az óvodásokat, valamint az általános iskola 1—4. osztályos tanulóit szólítja meg. A Mézeskalács számottevő szerepet tölt be a vajdasági magyar fiatalok olvasóvá nevelésében, hiszen ez az a lap, amellyel elsőként találkozhatnak, és amelynek köszönhetően kialakulhat bennük az olvasás iránti igény. A díjat Török Erna, a Mézeskalács szerkesztője vette át.

A jubileumi rendezvényen, melyet a vajdasági magyar közélet képviselői jelenlétében tartottak meg, a vajdasági magyar médiumok vezetői is jelen voltak, köztük Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgatója, Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, László Edit, a Hét Nap Kft. igazgatója, Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese, Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője, Bálint Csaba, a Pannon Televízió főszerkesztője, Dedić Szuzanna, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője, Fehérvári Csongor, a Pannon RTV internetes kiadásának főszerkesztője és Vojvodity Ágnes, a Vajdasági Televízió magyar nyelvű műsorainak főszerkesztője is.

A rendezvényt a Pro Urbe díjas zentai Mécsvirág együttes — Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin — alkalmi fellépése tette ünnepélyesebbé. A VMÚE elnöksége a rendezvényen köszönőlevelet adományozott Kabók Erikának, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága tájékoztatással megbízott tagjának, mgr. Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács korábbi elnökének és Jerasz Anikónak, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága korábbi elnökének, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképzési Központ igazgatójának, Burány Hajnalkának, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójának, valamint Dévai Zoltánnak, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatójának, továbbá az anyaországi és a Kárpát-medencei szervezetek képviselőinek és a vajdasági magyar médiumok vezetőinek. A VMÚE egyúttal köszönetét fejezte ki támogatóinak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Magyarország Kormánya Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint partnereinek: a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központnak és a Zentai Magyar Kamaraszínháznak azért a támogatásért, amelyet az elmúlt években nyújtottak a kitűzött célok eredményes megvalósulásához.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..