home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Húszéves a CMH
Kartali Róbert
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Húszéves a CMH

Magyarországon húsz évvel ezelőtt lépett hatályba a kedvezménytörvény, mely lehetővé tette az anyaország határain túl élő magyaroknak a magyarigazolvány igénylését. A vajdasági magyarok az új okmányt az újonnan létrejött Concordia Minoritatis Hungaricae Polgári Egyesületben kérelmezhették. A két évtizedes évforduló alkalmából ünnepi tanácskozást tartottak a szabadkai városháza dísztermében, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és az egész Kárpát-medence magyarságának vezetői jelenlétében.

— A kezdetekben százával álltak az emberek irodáink előtt, hogy megszerezzék a magyarigazolványt, nem a benne foglalt kedvezmények miatt, hanem hogy végre odahelyezhessék a szívük fölé. Védelmet nyújtó pajzsként tartották maguk elé a beolvadás, a fogyatkozás és az üldöztetés ellen. Nem kevesebb mint 121 000 igazolványt juttattunk el jogos tulajdonosához — emlékezett vissza a kezdetekre Dudás Károly, a CMH elnöke. — Megköszönöm a Teremtőnek, anyaországunk nemzeti kormányának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és elnökének, Pásztor Istvánnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és elnökének, Hajnal Jenőnek, a tevékenységünket a kezdettől fogva segítő Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszonynak, hogy mindvégig támogattak bennünket, lehetővé téve számunkra, hogy ennyi területen szolgálhassuk közösségünket és nemzetünket.

— A magyarigazolvány volt az első, ami közjogi értelemben köteléket hozott létre a külhoni magyarság és a magyar állam között, a nemzet közjogi egyesítését az állampolgárság megadása tette lehetővé — emelte ki dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével az akkori kormány a 2004. december 5-ei népszavazáskor a határon túli magyarság ellen kampányolt, ezért a nemzetárulás bélyegét soha többé nem moshatják le a homlokukról. Elmondta, a honosítási törvény elfogadása óta több mint 1,1 millió külhoni magyar kapta meg a magyar állampolgárságot, melynek megszerzése érzelmi vonatkozásban sokat számít. — Családoknak, embereknek, nemzetrészeknek szolgáltattunk igazságot. Különböző támogatásformákkal a nemzet szellemi egyesítését támogatjuk, a gazdaságfejlesztéssel pedig azt, hogy ne csak az identitását őrizhesse meg a külhoni magyarság, hanem meg is tudjon élni a szülőföldjén. Ahhoz pedig, hogy ez a nemzetpolitika folytatódhasson itt, a Vajdaságban, az kell, hogy ki tudjuk használni a jelenlegi szerencsés Orbán—Pásztor—Vučić-csillagállást, mert ez az érdeke Magyarországnak, Szerbiának és különösen a vajdasági magyarságnak — zárta szavait Semjén.

— Az elmúlt évtizedekben ez a nemzetrész, ez a magyar régió volt az, amely példát mutatott helytállásból, kitartásból és abból a szempontból is, hogyan kell itthon maradni, hogyan kell megerősíteni a nemzetek közötti együttműködést, együtt gondolkodást. Közben a történelmi kibékülésnek is példaképeivé váltak — így jellemezte a vajdasági magyarokat a tanácskozáson Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette, ha a cselekvő nemzetről beszélünk, akkor nem kerülhetjük meg azt sem, hogy a cselekvésnek az egyik legfontosabb eszköze a választásokon való részvétel, ahol ki kell nyilvánítani azt az akaratot, hogy ez a munka tovább tudjon folytatódni.

— A vajdasági magyar közösség együttérez a kárpátaljai magyarsággal, és aggódik érte. Amiben csak tudunk, segítünk — mondta a rendezvényen Pásztor István dr. Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének. A VMSZ elnöke bejelentette, elkezdődött a Vajdasági összefogás Kárpátaljáért elnevezésű akció.

— A CMH példája, életútja azt bizonyítja, hogy egy nemzetpolitikai relevanciával bíró szervezet hogyan alakul és módosul. Ezt a szervezetet elsősorban a kedvezménytörvény hívta életre, de foglalkozott vízumigények intézésével, egészségügyi problémák megoldásával, ösztöndíjkérdésekkel, oktatási-nevelési támogatással, jogsegélyszolgálattal. Ugyanakkor fontos szerepe van a falugondnoki rendszer felépítésében és működtetésében, továbbá az állampolgársági kérelmek intézésében is — mondta Pásztor István, a tanácskozás fővédnöke. A VMSZ elnöke az aktuálpolitikai kérdésekre is rávilágított. — Abban vagyunk érdekeltek, hogy a nemzetileg elkötelezett erők irányítsák Magyarországot. Elképzelhetetlennek tartom, hogy április 3-a után ez megváltozzon, és ne a Fidesz—KDNP alkosson kormányt. Ha ez bekövetkezne, akkor ez egyenlő volna a nemzeti katasztrófával. Olyan károkat okozna ez, amely nemcsak nemzetpolitikai, hanem szomszédságpolitikai, régiós biztonság és egyéb más szempontokból is kiküszöbölhetetlen volna.

Pásztor kiemelte, a Fidesz—KDNP kormányzati szerepvállalásának sikeressége érdekében a VMSZ már most egy nagyon aktív és intenzív, elkötelezett kampányt folytat, hogy, mint fogalmazott, „mindenki ünneplőbe tudja öltöztetni a lelkét április 3-án”.

— A CMH Polgári Egyesületet 17 alapító hozta létre Zentán, a tagokat az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács felkérésére a vajdasági magyar politikum, a civil szféra és a történelmi egyházak delegálták — tekintett vissza a kezdetekre Bús Ottó, a CMH koordinátora. A központ Szabadkán található, de további öt vajdasági városban vannak irodái, így Zentán, Zomborban, Nagybecskereken, Temerinben és Újvidéken. A többi, vajdasági magyarok által lakott településen kihelyezett ügyfélfogadások alkalmával gondoskodnak a folyamatos jelenlétről. A 20 falugondnok pedig 17 önkormányzat 50 településén teljesít szolgálatot. A CMH a lebonyolítója a Szülőföldön magyarul elnevezésű oktatási-nevelési pályázatnak is. Mint kiderült, a támogatások kifizetése a minap kezdődött. Számszerűsítve 18 146, közoktatásban részt vevő diák és 243 hallgató részesül támogatásban, az elkövetkező hetekben 12 410 család címére küldik ki az értesítő levelet.

A tanácskozáson előadást tartott dr. Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért tiszteletbeli elnöke, Forró Krisztián, az MKP elnöke, dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

A kedvezménytörvény hatályba lépésének és a CMH Polgári Egyesület megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi tanácskozáson a résztvevők zárónyilatkozatot fogadtak el, melyben megállapítják, a nemzetépítés és -egyesítés területén hatalmas utat tett meg a Kárpát-medencei magyarság.

Mindez az eredmény anyaországunk polgári kormányának munkálkodása idején valósult meg, amiért a külhoni magyar pártok, szervezetek és vezetőik ezúttal is köszönetüket fejezik ki. A nemzetépítés rendkívül bonyolult és érzékeny feladatát a közösségük érdekében tevékenykedő Kárpát-medencei szervezetek és vezetőik a legkülönbözőbb feltételek és körülmények között végezték és végzik, de mindvégig a kölcsönös bizalom és szolidaritás jegyében egymás és anyaországuk iránt. Ott, ahol a velük együtt élő többségi nemzet soraiban sikerült megértő és támogató partnerre lelni, a megvalósítás is sikeresebb volt.

A tanácskozás résztvevői aggodalommal állapítják meg, hogy a küszöbön álló magyarországi választások alkalmával a nemzetépítés területén közösen megvalósított nagyszerű eredmények veszélybe kerülhetnek. A jelenlegi magyarországi ellenzék mostani magatartása súlyosan károsíthatja a 2010 óta közösen végzett nemzetépítést és a magyar nemzet egészének együttes fejlődését, különös tekintettel a kárpátaljai magyarság biztonságára. Ennek értelmében a tanácskozás résztvevői támogatásukról biztosítják Magyarország jelenlegi kormányát, és közösségeikkel egyetemben minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy tovább folytathassa az egyetemes magyar nemzet érdekében végzett tevékenységét. Biztatjuk mindazokat, akik szavazati joggal rendelkeznek, hogy éljenek ezzel a jogukkal, és ennek a nemzetépítő politikának a képviselőire adják le szavazatukat. A tanácskozás résztvevői abban bíznak, hogy a magyarországi választásokat követően a határon túli magyar szervezetek és vezetőik anyaországuk eddigi nemzeti kormányával folytathatják tovább a nemzetépítés felelősségteljes és nemes munkáját.

Szabadka, 2022. március 4-e

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..