home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Húsz érem a királyok városából
Tóth Tibor
2017.11.27.
LXXII. évf. 46. szám
Húsz érem a királyok városából

Bükk, Kőszeg és Pécs után Székesfehérvár adott otthont az Aranycsapat Alapítvány által tizennégy éve létrehozott Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teremsportdöntőinek.

Fejér megye székhelyére több mint 200 délvidéki, felvidéki, erdélyi, valamint kárpátaljai általános és középiskolás utazott el, hogy eldöntse, ki a legjobb sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és leánykézilabdában. A délvidéki koordinátor, Gyólai Zoltán által vezetett, tizennégy helységből alkotott, 82 tagot számláló délvidéki küldöttség kilenc arany-, öt ezüst- és hat bronzéremmel zárta a kétnapos versenyt.


A tornagyőztes adai kézilabdázó lányok (Gyólay Karolina felvételei)

A XIII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság nyitóünnepségét a polgármesteri hivatalban tartották meg, ahol elsőként Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője szólt a sportolókhoz és kísérőikhez. Kiemelte: a verseny üzenete, hogy a Kárpát-medencében egyesítsék a nemzetet, a közjogin kívül lelki és szellemi értelemben is. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta, megtiszteltetés, hogy a történelmi fővárosban versenyeznek a diákok, majd minél több barátság megkötésére buzdította őket. Nagy sikert aratott Lendvai Zoltán rédicsi plébános, aki arra kérte a diákokat, hogy mindig mozogjanak eleget, majd gördeszkával tett egy kört a teremben. Kű Lajos fő szervező, az Aranycsapat Alapítvány elnöke a magyarság szeretetétől duzzadó beszédében hangsúlyozta, hogy a diákbajnokság elérte célját, hiszen hittel, kultúrával és sporttal már sokadik alkalommal sikerült egyesíteni a történelmi Magyarországot. A Táncol”KODO” együttes tánccal, a Kákics együttes zenével köszöntötte a vendégeket, az estét pedig Tolcsvay Béla Kossuth-díjas, magyar gitáros dalai zárták. A megnyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével Horváth Lajos, a Videoton egykori csapatorvosa, Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, Wittner Mária országgyűlési képviselő, Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke és Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója is.


Birkózóink tíz éremmel tértek haza Székesfehérvárról

Szombaton a Szent István-székesegyházban ökumenikus istentisztelettel indult a nap, majd a versenyek megkezdése előtt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérvár történetével ismerkedtek a fiatalok, és közösen helyeztek el virágokat Szent István sírjánál. A Nemzeti Emlékhelyen Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója előadást tartott Szent István király bazilikájáról, Székesfehérvár és Magyarország történetéről, majd a Hermann László Zeneiskola növendékei léptek fel.

A koszorúzás után megkezdődtek a sportversenyek, melyek során a fiatalok birkózásban, asztaliteniszben, sakkban és leánykézilabdában mérték össze erejüket, ügyességüket. Szabadfogású birkózásban négy aranyat, három ezüstöt és három bronzot szerzett a zentai, magyarkanizsai és felsőhegyi birkózókból álló délvidéki együttes, csapatban pedig a dobogó második fokára állhattak fel a mieink. Az első helyen Berkec Dejan (Zenta, 35 kg), Ágoston Dávid (Zenta, 58 kg), Vuković Mario (Felsőhegy, 85 kg) és Lengyel Kevin (Magyarkanizsa, 30 kg) végzett, Pék Zalán (Zenta, 37 kg), Losonc Szabolcs (Magyarkanizsa, 46 kg) és Fekete Endre (Zenta, 54 kg) második lett, Zónai Zsolt (Zenta, 40 kg), Mósó Bálint (Magyarkanizsa, 76 kg) és Vrábel Áron (Magyarkanizsa, 69 kg) pedig a harmadik helyen zárta a versenyt. A csapatot a magyarkanizsai Fábián Ákos vezette, bíróként pedig Táborosi Áron működött közre.


A megnyitóünnepségnek a székesfehérvári városháza adott otthont

Leánykézilabdában két délvidéki együttes, az adaiak és az oromhegyesiek kerültek ki a zárótornára. A nyolc csapat versengését a korábbi többszörös győztes, adai Cseh Károly Általános Iskola együttese nyerte meg, miután Kiss Sándor csapata a döntőben jobbnak bizonyult a dunaszerdahelyinél. A harmadik helyért vívott mérkőzésen Gyergyószárhegy legyőzte Guta csapatát, így a bronzérem Székelyföldre került. Az ötödik helyet Zetelaka, a hatodikat Aranyos, a hetediket Szováta, a nyolcadikat pedig Oromhegyes szerezte meg, ez utóbbi csapatot Balla Lajos — Laci irányította. Asztaliteniszben két-két arany, illetve ezüst, valamint egy bronz a délvidéki mérleg. Az általános iskolás fiúk mezőnyében a horgosi Sulyok Ádám, a középiskolás lányoknál pedig a magyarszentmihályi Gyólai Brigitta végzett az első helyen. Ugyanebben a mezőnyben a szintén magyarszentmihályi Szabó Andrea a második helyen végzett, akárcsak Golić Teodóra az általános iskolás lányok között. Az egyetlen bronzérem a zentagunarasi Tari Tijana nevéhez fűződik, ő az általános iskolások között lett harmadik. Sakkban a Keviről érkezett, a diákbajnokságon már tizenegyedik alkalommal induló Kecskeméti Árpád (középiskolások) nyert aranyérmet, bronzérmet pedig a csókai Nagy Alex (középiskolások) és a zentai Horváth Evelin (általános iskolások). A sportversenyek mellett — a hagyománynak megfelelően — megrendezték a történelmi-irodalmi vetélkedőt is, melyet a délvidéki csapat nyert meg. A Fehérvári Civil Központban tartott megmérettetést művelődési műsor is tarkította, melynek során fellépett a csókai Barna Gesztenye citeracsoport, Balunović Anna pedig egy verset adott elő.


Sakkban három érem a termés

Gyólai Zoltán, a diákbajnokság délvidéki koordinátora, a Délvidéki Aranycsapat civil szervezet elnöke elmondta, hogy a korábbi években több aranyérmet hoztak haza a diákbajnokságról, az idén azonban a korábbi bajnokok, illetve a biztos éremszerzők közül néhányan nem tudtak részt venni a viadalon.

— Két hete rajtolt az asztalitenisz-bajnokság, így néhány versenyző a klubkötelezettségei miatt nem tarthatott velünk, két címvédő birkózónk sérülés miatt hiányzott, egy többszörös bajnok sakkozónknak pedig felmérője volt az egyetemen, és emiatt nem utazhatott velünk. Anyagi támogatás hiányában a délvidéki döntőket az idén sem tarthattuk meg, így meghívásos alapon jelöltük ki a diákbajnokságon részt vevő csapatokat és egyéni sportolókat. Szinte minden nagyobb magyar közösségben vannak munkatársaim, akikkel a kezdetektől fogva együttműködöm, csak Szabadkát nem sikerült bevonni. A szabadkai klubok és sportolók eddig még nem mutattak érdeklődést a diákbajnokság iránt, viszont remélem, a jövőben ez változni fog. Köszönetet szeretnék mondani a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a zentai önkormányzatnak és Maksó Évának, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatójának, mert nélkülük nem képviselhettük volna a délvidéki színeket ezen a rangos versenyen — mondta Gyólai.

A következő évben is lesz diákbajnokság, ám a helyszínt még nem jelölték ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..