home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Húsvéti díszek természetes anyagokból
Szakáll Laura
2023.04.02.
LXXVIII. évf. 13. szám
Húsvéti díszek természetes anyagokból

A húsvéti ünnepek előtt sokan feldíszítik az otthonukat. Ma már a barkára akasztott hímes tojások mellett egyéb dekorációk is megjelennek. Az ünnep jelképei, a nyúl, a csibe és a bárány rengeteg módon elkészíthetőek, a friss tavaszi színek pedig kellemes hangulatot teremtenek

A moholi Nagy Renáta is szívesen dekorál, a díszítőelemeket pedig maga készíti. A textil és a fa a kedvenc alapanyaga. Gyermekszobába való kiegészítőket, lakásdíszeket és vidám párnákat is varr, a fából pedig változatos tárgyakat kreál. A negyvenedik születésnapjára szalagfűrésszel lepték meg a szerettei, így több tárggyal bővítette a kínálatát. Mint mondja, ez számára kellemes hobbi, időtöltés. Az ünnepekre is különleges díszekkel készül.

— Amikor 2015-ben megszületett a kislányom, több időt töltöttem odahaza. Az egyik internetes oldalon láttam nagyon cuki állatos párnákat, rácsvédőt a kiságyba, ez akkor nálunk még nem volt annyira népszerű, így jött az ötlet, hogy meg kellene próbálni. Közgazdasági középiskolát végeztem, varrógépem sem volt, így eleinte a barátnőm segített, én beszereztem az anyagot, kiszabtam, ő megvarrta. Egy idő után azt mondta, ha valóban ezt akarom csinálni, akkor vegyek varrógépet, és próbáljam önállóan. Szép lassan megbarátkoztam a varrógéppel. Persze nem tudok mindent elkészíteni, ahhoz kellene egy-két tanfolyam, melyre sajnos a környéken nem volt lehetőség. Így mindig csak olyat varrtam, amit tudtam. Később kezdtem szezonális dekorral is foglalkozni, azt hiszem, karácsonyra készítettem először ilyesmit, és nagyon tetszett, volt is rá kereslet. Főleg pamutvásznat használok. Az anyagot általában Magyarországról rendelem. Amikor megérkezik, ki kell mosni, majd következik a szárítás, vasalás. Főleg párnákat varrok, névre szólókat, állatos figurákat, felhőpárnákat, kiságyba való figurákat, pelenkának való neszesszereket, melyek nagyon kelendőek, hasznosak. Keresztelőre, szülinapra kiváló ajándékok ezek, de babalátogatóba is vásárolják. Viszont mostanság ezekre kevesebb idő jut, mert inkább az idényjellegű dolgokkal foglalkozom.

* Textilből tavaszi és húsvéti díszeket is varrsz.

— Igen, de a textil mellett párhuzamosan fával is dolgozom. Nyuszikat, tulipánokat varrok, és nagyon népszerűek. A tulipánok öt éve szerepelnek a kínálatomban, de még mindig sokan kérik. Nőnapra is nagyon sok tulipán készült. Madárkákat is varrok, azokat ágra is fel lehet akasztani. Az embereknek nagyon jó ötleteik vannak, szépen el tudják helyezni ezeket a díszeket, de én is töltök fel képeket, ötleteket. Például tálcán is el lehet helyezni őket, de az ablakban is jól mutatnak. Sok mást is lehetne készíteni, csak nem jut idő mindenre. Ami a színeket, mintákat illeti, szeretem a pöttyöset, a csíkosat, a vidám színeket, a pasztelles árnyalatokat. A sárga és a bézs is népszerű, de a pirosra is van igény.

* Hogyan kezdődött a fával való munka?

— Egy, másfél éve indult, amikor megkaptam a szalagfűrészt. A sógornőmmel mindig nézegettük, hogy mi mindent lehetne készíteni fából. Az interneten is nagyon sok szép ötletet lehet találni. Kézifűrésszel nehezebb lenne, ezért a születésnapomra megleptek ezzel a szerszámmal. Mosolyognak is sokan, hogy a negyvenedik születésnapomra szalagfűrészt kaptam. Mondják, hogy nagyon menő egy nőnek szalagfűrészt ajándékozni. Az első lépés, hogy kinyomtatom a sablonokat, és rárajzolom őket a fára. Nem egyszerű munka, mert szalagfűrésszel nem könnyű fordulni, nehéz a hajlatokat kivágni. Mindig olyan sablont nézek, amelyet könnyebben kivitelezhetek. A kivágást a csiszolás követi. A párom ráteszi a csiszolókorongot a flexre, a csiszolópapírral finomítok rajta, majd jön a festés. Natúr színeket is használok, de előfordul, hogy csak egyszerű diófafavédőt viszek fel az anyagra. Sokan a színesebbeket kedvelik. A nyuszik mellett tojásformák is kikerülnek a kezem alól, ezeknél is a színeset, a pöttyöset, a vidám összhatásúakat kedvelik. Ez hosszabb folyamat, mert többréteges alapozást igényel, majd ezt követi a minta és a végén a lakkozás. Nem is hinné az ember, hogy ez milyen aprólékos tevékenység. Sokszor meg kell fogni azt a tárgyat, mire elkészül. Rengeteg munka van vele, de nem kérhetek érte olyan árat, mint amennyi a valódi értéke. Ha kiszámolom, hogy mennyit dolgoztam, sokkal drágábban kellene adnom, de pénztelenség van. Arra törekszem, hogy aki szeretné, az meg tudja magának vásárolni.

* Hogyan éled meg a munkafolyamatot? Mit szeretsz benne?

— Gyakran küldenek a vevők képet arról, hogyan helyezték el a kis tárgyakat, és ez nekem nagyon jóleső érzés. Nálunk szerintem van igény a kézművesdolgokra, van egy réteg, mely megbecsüli, szereti, de nem lehet érte annyit elkérni, mint külföldön, tehát a belefektetett munka sokszor nincs megfizetve. De nekem ez inkább hobbi, kikapcsolódás. Szeretem csinálni, boldoggá tesz, feltöltenek a visszajelzések. A munkáimat főleg interneten értékesítem, mivel mi a párommal főállásban zöldségtermeléssel foglalkozunk, így nincs időm kiállításokra, vásárokba menni. Moholon minden évben szerveznek karácsonyi és húsvéti vásárt, azokon mindig ott vagyok már 2018 óta. Az idén április 2-án rendezik meg a Csobolyó Művelődési Egyesület termében.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..