home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hűséggel maradni örökölt értékeinkhez
Martinek Imre
2021.06.01.
LXXVI. évf. 21. szám
Hűséggel maradni örökölt értékeinkhez

Az ismeretek továbbadásának leghatékonyabb módja a személyes (meg)tapasztalás. Régi deviza ez. Az ebben a szellemben tevékenykedők egy kisebb csoportja legutóbb ígéret havának negyedik hétvégéjén adott egymásnak találkát Újvidéken, az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiumában.

Történt mindez a Tanítók és Más Oktatási Szakemberek Oktató-nevelő Munkája (TANOM) keretében, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttértámogatásával. A Lehetőségek a fenntartható életmódra való nevelésben című akkreditált képzés szakmai komponenseiről a somoskőújfalui Somosi Környezetnevelési Központ munkatársai gondoskodtak, Molnár Zoltán szervezeti elnök vezetésével.


Műhelymunka diákoknak. Nemezelés Molnárné Kiss Anikó vezetésével

Mit jelent számunkra a környezettudatos életmód? Hogyan szőhető bele a környezettudatosság az oktatásba? Miért fontos a fenntarthatóság, és hogyan tudjuk a különböző korcsoportba tartozó gyerkőcök érdeklődését is felkelteni a témában? Ezek és ehhez hasonló esszenciális kérdéssorok voltak napirenden. A képzés nyitóelőadását természetesen Molnár Zoltán tanár úr hozta. Utána előbb Lendvai Mária nyugalmazott, kecskeméti gyakorló pedagógus (téma: A beporzók napja), Bokodiné Kovács Katalin (téma: Hogyan vezethetjük be a gyerekeket a gyógynövények világába?), majd pedig Molnárné Kiss Anikó osztotta meg vonatkozó, elmélet-gyakorlat ötvözetű, néphagyományi elemekkel is gazdagított ismereteit az egybegyűltekkel. Az elhangzottakat alkalmi műhelymunkák (nemezelés, környezeti témára készített játékok, gyógytea és kenőcs készítése) tették teljessé. A kora esti búcsúzkodás pedig, mely ezúttal is a szó szerint kincset érő tanúsítványok kiosztásával zárult, egyúttal meghívó is lett. Az idei ANYA, vagyis az Apáczai Nyári Akadémia természettudományi szekciójára. Július 12-e és 16-a között. A múltvallatók és az irodalmárok szakmai konferenciája — változatlanul —, egy héttel korábban (július 5-e és 10-e között) esedékes.

TANOM — a mozaikszó valójában az égisze alatt megvalósuló fejlesztőprogramokat integrálja. A tanügyben dolgozó szakemberek munkáját segítő továbbképzések, szakmai tanácskozások és tapasztalatcserék összességét, melyek során a részvevők új árnyalatokkal bővíthetik módszertani palettájukat. A TANOM tizennyolc éves fennállása során csaknem 200 előadónak adott teret, legyen szó Vajdaságból vagy a Kárpát-medence más régióiból érkező szakemberekről.

A folyamatosan frissülő, integrált oktatási projektum cizellált célját a VMPE honlapjáról idézzük: „Célunk, hogy a vajdasági magyar pedagógusok számára egy olyan fórumot tartsunk fenn, ahol az anyanyelvükön bővíthetik és fejleszthetik oktatási ismereteiket. Fontosnak tartjuk, hogy a programon közvetlen és nyitott kommunikáció jöjjön létre az előadó és a részvevők között, amelyből mindkét fél hazavihet valamit.”

Tapasztalni és továbbadni, illetve másokat, köztük nemcsak diákokat és azok szüleit, de az egy-egy adott témakörhöz, mondjuk, kevesebb elkötelezettséggel viszonyuló kollégákat is megmozgatva.


A Kis Fürkészek versenyzáró csoportfotója

Megállva egy csöppet, és visszapillantva az utóbbi pedagógusi konferenciát közvetlenül megelőző eseményre, történetesen a Kis Fürkész névvel felruházott, a 4., 5., 6. osztályos tanulók számára koncepcionált (országos) természetismereti-természetvédelmi versenyre, pontosabban annak tömegességében és minőségében egyaránt kiemelkedő paramétereire, már megvan a bizonyosság: az elvetett magocskákból sarjadt palánták egyre erősebbek! Magát a vetélkedőt valójában a somosiak hívták életre a 2006/2007-es tanév idején az anyaországban, mely megmérettetésbe, az első topolyai fecskék példáján felbátorodva, évről évre egyre több délvidéki csapat jelezte volt annak idején csatlakozási szándékát. A személyes és határtalan találkozásokkal erősített projektum megvalósíthatósági koncepcióját, sajnos, a millió sebből vérző 2019/2020-as esztendő hozadékai sem kerülték el. Viszont nemcsak a folytonosságot sikerült végül megőrizni, illetve a korábbi esztendőkben már megméredzkedő gyermekek és felkészítőik érdeklődését ébren tartani, de újak is érkeztek. Minderről lapunknak Bertalan Zsuzsanna pedagógus, a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola tanítónője nyilatkozott. A vetélkedő vajdasági koordinátora, aki nem mellékesen a kapcsolódó hétvégi tanári képzés moderátori szerepét is felvállalta.

A magyarországi Somosi Környezetnevelési Központ, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és a VMPE közös szervezésében zajló versenyre háromfős csoportok jelentkezhettek be, a kiírt feladatok pedig a természetismeret és természetvédelem, a madár- és gombaismeret, a gyógynövények, a néphagyományok és a fenntartható életmód témakörökhöz kapcsolódó lexikális tudásfelmérést, valamint konkrét terepi munkát foglaltak magukban. Az első forduló online formában folyt.

A döntőbe jutó legügyesebbek viszont már közvetlen verseny formájában mérhették össze erejüket május 21-én, a fentebb megnevezett helyszínen. Mint kiderült, a megoldandó feladatsorok leosztása előtt elhangzó szakmai előadásokban (A beporzók napja, Életünk támogatói: a gyógynövények és A pünkösdhöz kötődő néphagyományok) a tesztlapokban feltett kérdések válaszkódjai is benne voltak. Leheletnyi finoman rejtőzködve csupán.


Készül a rozmaringkenőcs. Tanári műhelymunka Bokodiné Kovács Katalin felügyelete alatt

Az officinális eredményhirdetésig fennmaradó, úgynevezett köztes időben kézműves-foglalkozásokat tartottak. Forgószínpadszerűen. A versenyző gyerkőcök, azok felkészítői és kísérői, illetve minden jelen lévő érdeklődő számára. A kiegyensúlyozott és a végsőkig szoros mezőny helyenként valóban csupán árnyalatokon múló finális sorrendje végül imígyen alakult — nevek és az elnevezések a versenyzői jegyzőkönyvből:

  1. Ravasz Rókák (Szakál Éva, Nyitrai Dávid és Víg Korinna — Szerbittabé, Miloš Crnjanski Á. I.; felkészítő tanár: Jámbor Zsuzsanna)
  2. Öko-Bioészek (Kovács Petra, Szenes Márk és Steiner Arnold — Szaján, Móra Károly Á. I.; felkészítő tanár: Budai Gyémánt Anita)
  3. Vidrák (Rencsár Ágnes, Rencsár Béla és Utcai Angéla — Temerin, Kókai Imre Á. I.; felkészítő tanár: Zelenka Angéla)
  4. Kisgombák (Barna Lúcia, Bollók Szabina és Vígy Zsombor — Temerin, Kókai Imre Á. I.; felkészítő tanár: Kohanec Mónika)

Az idei Kis Fürkész döntőjének további résztvevői:

Ravasz hármas (Török Írisz, Klíma Babett és Bátori Simon — Óbecse, Petőfi Sándor Á. I.; felkészítő tanár: Vastag Géber Judit); Csalánok (Kalapáti Alex, Varga Somogyi Inesz és Vígh Botond — Temerin, Kókai Imre Á. I.; felkészítő tanár: Kohanec Mónika); Környezetbarátnők (Zsarko Réka, Giricz Dorka és Verebélyi Hanna — Temerin, Kókai Imre Á. I.; felkészítő tanár: Zelenka Angéla); Okos sünik (Pozsár Dániel, Kuruc Angyela és Igity Genovéva — Nagykikinda, Fejős Klára Á. I.; felkészítő tanár: Madarász O. Jolán); Fiúk csapata — kisfürkész (Simon Márk, Nagy Botond és Csányi Csaba — Pacsér, Moša Pijade Á. I.; felkészítő tanár: Kanyó Anikó); Kutikula (Horti Máté, Hanák Vanesza és Vámos Andor — Bácsföldvár, Svetozar Marković Á. I.; felkészítő tanár: Fehér Erzsébet); Farkasok (Szabó Nikoletta, Kolity Kristóf és Berta Dávid — Zenta, Thurzó Lajos Á. I.; felkészítő tanár: Fajka Zsuzsanna); Menta (Pósa Rita, Bolyos Karolina és Horváth Emina — Törökbecse, Miloje Čiplić Á. I.; felkészítő tanár: Fehér Erzsébet).

Szellemi útravaló:

„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyerekeinknek, mint az, ahogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.
(Eötvös József)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..