home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hozzánk is szólt!
Martinek Imre
2012.10.10.
LXVII. évf. 41. szám
Hozzánk is szólt!

Százkilencvenöt esztendeje született Rimaszombaton Tompa Mihály

„Testvért testvér, apát fiú elad... / Mégis, ne szóljon erről ajakad, / Nehogy, ki távol sír e nemzeten: / Megutálni is kénytelen legyen!”
(Tompa Mihály: A gólyához)

Százkilencvenöt esztendeje, 1817. szeptember 28-án született Rimaszombaton Tompa Mihály felvidéki református lelkész, a XIX. századi magyar irodalom kiemelkedő alkotója, akit munkásságának elismerése jeléül 1858-ban levelező tagjai közé választ a Magyar Tudományos Akadémia. Tekintettel arra, hogy A gólyához címet viselő leghíresebb versében eredetileg a szabadságharc leverése utáni tragikus idők fájdalma szólalt meg, ennek publikálása „érthetően” a Habsburg hatalom számonkérését is maga után vonta — olvasható a Magyarországi Református Egyház honlapján (reformatus.hu) közzétett évfordulós jegyzetben. Tompa Mihály a ’48-as forradalom és szabadságharc idején tábori papságot is vállalt, s lelkes barátság kötötte Petőfi Sándorhoz és Arany Jánoshoz. Lelkészként 1846-tól Bején (Behynce), 1849-től az anyaországi és a felvidéki választóvonal mentén keresendő Keleméren, majd 1852-től az 1868. július 30-án bekövetkezett haláláig Hanván (Chanava) szolgált. Maradandó nyomot hagyva nemcsak a rábízott, immáron csontjaikban is elporladt gyülekezetekben, hanem a hálás utókorban is, amely mindmáig tisztelettel ejti ki nevét Gömörország legapróbb településén is. Tompa Mihály emlékét és érdemeit felidéző jegyzetünkhöz a lelkipásztorkodásának utolsó állomáshelyén készült fotókból válogattunk.  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..