home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hivatkozási alap az érdekvédelem során
P. E.
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám

A vajdasági magyarság helyzetéről és legjellemzőbb problémáiról tájékoztatták a vajdasági parlament képviselőit az MNT illetékesei. A vajdasági nemzeti közösségek helyzetének feltérképezése céljából indított körútján a tartományi Nemzetek Közötti Tanács képviselői pénteken a Magyar Nemzeti Tanácshoz látogattak el.

Egeresi Sándor, az NKT elnöke felszólalásában a testület fontosságára és politikai legitimitására emlékeztetett, majd fontos tapasztalatszerzésként jellemezte az utóbbi másfél hónapot, amely során már sokat megtudtak a nemzeti közösségek helyzetéről. A testület ezt a munkát a tervek szerint október végéig befejezi, majd elkészíti a jelentést, melyet majd feltehetőleg a vajdasági kormány és a parlament is megvitatja. A szóban forgó dokumentum szükség esetén jó hivatkozási alapja lehet a nemzeti közösségek képviselőinek, akár az állami szervek, akár a független intézmények előtt.

— A közösségeknek egyéni és közös problémáik is vannak. Jelentésünkben a helyzetkép ismertetésén kívül konkrét javaslatokat is megfogalmazunk majd a tartományi kormánynak és a parlamentnek.

Az MNT munkáját példaértékűnek minősítette a tanács elnöke, hangsúlyozva, hogy a legszervezettebb és a leghatékonyabb tevékenységet végzi nemcsak a vajdasági, hanem a szerbiai nemzeti tanácsok vonatkozásában is. Az MNT az oktatási, a művelődési, a tájékoztatási, a hivatalosnyelv-használati és a demográfiai kérdéskörében is fejlesztési stratégiákat dolgozott ki, vagyis világos útmutatót fogalmazott meg a magyar közösség jövőjéhez és megmaradásához kapcsolódóan, mondta Egeresi.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke szintén a parlamenti testület jelentőségét hangsúlyozta, mondván: az a Tartományi Képviselőház legfontosabb testülete, a közvélemény ezt azonban nem tudja, mivel a tanács eddigi munkája igencsak eseménytelenül és csendben zajlott. Korhecz elismerését fejezte ki Egeresinek, amiért megkísérel életet lehelni a tanácsba és próbálja megadni a testületnek azt a rangot, amely a Vajdasági Statútum értelmében megilleti.

— Úgy érzem, hogy a testület tagjait sikerült megismertetnünk a munkánkat jellemző problémákkal, illetve kezdeményezésekkel és intézkedésekkel. Hiszem, hogy miután megszületik a tartományi parlament testületének átfogó jelentése, akkor ezzel is hozzájárulunk a problémák számának a csökkentéséhez — fogalmazott Korhecz.

Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke általánosságában ismertette a tanács munkáját, valamint hét fejlesztési stratégiáját, ezután pedig elégedettségének adott hangot, amiért a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása nem érinti a nemzeti tanácsok hatásköreit, az alkotmánybírósági eljárásról azonban aggódóbb hangnemben számolt be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..